Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Педагогічний коледж

Учитель творить Людину. Ці мудрі й ваговиті слова можна сказати тільки про матір і батька.
В. Сухомлинський

Випускників шкіл, юнаків і дівчат, які хочуть стати педагогами, запрошує на навчання один із найдавніших навчальних закладів України – Педагогічний коледж Львівського національного університету імені Івана Франка.
Свою діяльність Педагогічний коледж розпочав ще 1871 року як Державна жіноча учительська семінарія на основі статуту, затвердженого у Відні Міністерством визнань і освіти Австрії, та розпорядження від 25 лютого 1871 року за № 1740 Крайової шкільної ради у Львові.
Саме тоді в Галичині здійснювали реформу освіти, яка розпочалася 1868 року. У початкових класах українських шкіл не вистачало вчителів, і семінарія успішно та якісно їх готувала. Уже 1873 року до шкіл міста і краю скерували її перших випускників – учителів початкових класів. А далі цей процес став безперервним: навчальний заклад розвивався, відкривали нові спеціальності, зміцнювали матеріальну базу.
Нині в Педагогічному коледжі готують фахівців освітнього рівня “бакалавр” за такими напрямами:
– початкова освіта: кваліфікація – “Вчитель початкових класів, вчитель іноземної мови в початкових класах”; “Вчитель початкових класів, вихователь дітей дошкільного віку”;
– дошкільна освіта: кваліфікація – “Вихователь дітей дошкільного віку” з однією із додаткових спеціалізацій (“Вихователь з правом навчання дітей іноземної мови”, “Керівник образотворчої діяльності в дошкільному закладі”);
– соціальна педагогіка: кваліфікація – “Соціальний педагог”;
– корекційна освіта: логопедія, практична (спеціальна) психологія.
На заочній формі навчання – за напрямом “Дошкільна освіта” (бакалавр) і за напрямом “Корекційна освіта” (бакалавр).
У коледжі працюють висококваліфіковані викладачі, серед яких – кандидати наук, доценти, аспіранти, здобувачі наукового ступеня, маґістри, викладачі-методисти та старші викладачі, заслужені працівники освіти України.
Для успішної підготовки фахівців у навчальному закладі обладнано 43 навчальні кабінети, 4 лабораторії, 2 майстерні, комп’ютерні класи, які мають сучасне навчально-методичне оснащення. Є в навчальному закладі актовий зал, спортивний зал, зал ритміки та хореографії.
Фонд бібліотеки коледжу становить понад 55 тисяч найменувань, зокрема: психолого-педагогічна література, художня література, періодичні видання, функціонує читальний зал. Щороку бібліотеку відвідує понад 45 тисяч читачів.
Педагогічний коледж співпрацює з навчальними закладами різних країн світу.
У шведсько-російсько-українському проекті “Цінності демократичних суспільств і освіта” коледж є рівноправним партнером. Проект передбачає різні форми співпраці, зокрема обмін студентами. Саме тому в гуманітарному коледжі Університету м. Йонгчопінг (Швеція) серед студентів з інших країн успішно навчаються й наші студенти.
Для студентів спеціальності “Соціальна педагогіка” налагоджено контакти з аналогічними факультетами навчальних закладів Польщі, Німеччини.
Для студентів напряму “Корекційна освіта” запроваджено різнобічні форми співпраці з Університетом Альберти (Канада).
З 2008 року коледж є частиною міжнародного проекту “Інклюзія для всіх” і готує кадри для забезпечення цієї важливої міжнародної програми.
Добре організовано в коледжі позанавчальну і культурно-виховну роботу та змістовне, цікаве дозвілля студентів, що разом із чітким навчальним процесом є надійною базою якісної освіти і формування конкурентоспроможного фахівця для системи освіти України.