Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Правничий коледж

Правничий коледж Львівського національного університету імені Івана Франка засновано у травні 1997 року.
У коледжі фахівців готують відповідно до навчального плану підготовки за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста з урахуванням вимог типового навчального плану. Збережено загальну кількість годин та відповідні форми контролю знань (іспит, залік, курсова робота) з усіх навчальних дисциплін, які вивчають студенти на I–III курсах юридичного факультету Університету.
Форми навчання в коледжі – денна (бюджетна та платна) і заочна (бюджетна та платна). Термін навчання на них відповідно становить три і три з половиною роки. Випускники отримують диплом про здобуття початкової вищої освіти зі спеціальності “Правознавство” за освітньо-кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст”. Диплом дає змогу працювати на посаді юриста у місцевих органах державної влади (обласні та районні державні адміністрації), органах місцевого самоврядування (обласні, міські, районні в містах, районні, сільські, селищні ради та їхні виконавчі комітети), органах юстиції (обласні, районні, міські управління юстиції, виконавча служба, органи РАЦСу), в інших державних органах та установах, на підприємствах усіх форм власності, а також на посадах помічників адвоката, нотаріуса.
У коледжі педагогічне навантаження виконують педагогічні та науково-педагогічні працівники коледжу, відповідних кафедр юридичного факультету та загальноуніверситетських кафедр.
Під час навчання студенти додатково ознайомлюються зі специфікою роботи прокуратури, адвокатури, нотаріату та з іншими видами юридичної діяльності. Для проведення окремих занять чи лекційних курсів коледж залучає юристів-практиків.
Поглибленню теоретичних знань і формуванню у студентів практичних навичок сприяє навчальна та виробнича практика, яка проходить в органах місцевого самоврядування та в місцевих органах виконавчої влади, судових органах, органах юстиції, юридичних службах підприємств, установ і організацій Львова та області впродовж другого та третього курсів.
Усі випускники Правничого коледжу мають змогу продовжити навчання для здобуття вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем “бакалавр” за напрямом “Право” (спеціальність “Правознавство”).
Для конкурсного відбору осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста у Правничому коледжі Університету, під час прийому на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра запроваджено такі умови:
а) випускників Правничого коледжу поточного навчального року, які отримали диплом із відзнакою, зараховують за рішенням Приймальної комісії на четвертий курс денної (заочної) форми навчання юридичного факультету Університету;
б) випускників Правничого коледжу поточного навчального року, які не отримали диплома з відзнакою, зараховують за рішенням Приймальної комісії на четвертий курс заочної форми навчання юридичного факультету Університету;
в) випускників Правничого коледжу поточного навчального року, які не отримали диплома з відзнакою і виявили бажання продовжити навчання на денній формі юридичного факультету Університету, а також випускників Правничого коледжу попередніх років, зараховують за результатами фахових вступних випробувань.
Освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста – добра база для подальшого вдосконалення професійного рівня через поєднання практичної діяльності та навчання.
Студенти коледжу беруть активну участь у науковому, культурному, спортивному та самоврядному студентському житті Університету.
Випускники коледжу працюють в установах різних суспільних галузей, в органах юстиції, прокуратури, адвокатури, нотаріату тощо. Серед випускників коледжу – кандидати юридичних наук, викладачі Університету та інших вищих навчальних закладів України.