Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Факультет доуніверситетської підготовки

Дедалі більше молодих людей прагнуть вступити до Львівського національного університету імені Івана Франка. Завдання факультету доуніверситетської підготовки – допомогти їм зорієнтуватися у виборі майбутньої спеціальності, підвищити рівень знань із відповідних дисциплін, щоб майбутні абітурієнти успішно склали вступні випробування до Університету.
Факультет організовує Дні відкритих дверей на факультетах і в коледжах, провадить профорієнтаційну роботу в загальноосвітніх навчальних закладах, запрошує майбутніх абітурієнтів на екскурсії до Університету.
Структура факультету зорієнтована на різні групи слухачів: підготовчі курси для громадян України, підготовче відділення для іноземних громадян. Навчання здійснюють за кошти юридичних і фізичних осіб.
Підготовчі курси відкрито 1957 року. Від 1997 року підготовчі курси є підрозділом факультету доуніверситетської підготовки.
На підготовчі курси приймають учнів 9, 10, 11 класів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І–ІІ рівнів акредитації, а також громадян, які вже мають загальну середню освіту. Навчаючись на курсах, можна підвищити рівень знань із шкільних дисциплін, підготуватися до зовнішнього незалежного оцінювання та навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка.
Факультет доуніверситетської підготовки пропонує такі види курсів:
– 294-годинний курс: термін навчання – 8 місяців (вересень – травень). Форма навчання – вечірня. Комплексна підготовка з трьох предметів (українська мова, українська література, математика або історія). Заняття відбуваються тричі на тиждень по 3 академічні години.
– 164-годинний курс: термін навчання – 8 місяців (вересень – травень). Форма навчання – вечірня. Поглиблене вивчення одного предмета. Заняття – 6 академічних годин на тиждень.
– 153-годинний курс: термін навчання – 8 місяців (вересень – травень). Форма навчання – очно-заочна. Комплексна підготовка з трьох предметів (українська мова, українська література, математика або історія). Заняття проводять щосуботи по 3 академічні години. Курс орієнтований на слухачів, які проживають за межами Львова.
– 60-годинний курс: термін навчання – 8 місяців (вересень – травень). Форма навчання – очно-заочна. Поглиблене вивчення одного предмета. Заняття проводять щосуботи по 5 академічних годин. Курс орієнтований на слухачів, що проживають за межами Львова.
Для зарахування на курси треба укласти договір і подати:
– довідку з місця навчання;
– 2 фотокартки розміром 3х4 см;
– копію свідоцтва про народження або паспорта;
– копію квитанції про перерахування оплати за навчання;
– паспортні дані одного з батьків.
Слухачі курсів факультету вступатимуть до Університету згідно з “Правилами прийому до Львівського національного університету імені Івана Франка на 2010/2011 навчальний рік”.
Філії підготовчих курсів факультету доуніверситетської підготовки діють на базі Буської гімназії імені Є. Петрушевича при Львівському національному університеті імені Івана Франка, НВК “Стрілківська школа-інтернат із поглибленим вивченням окремих предметів” при Львівському національному університеті імені Івана Франка, НВК “Середня загальноосвітня школа-ліцей” с. Козьови при Львівському національному університеті імені Івана Франка, Корецького ліцею Рівненської області, Городоцької гімназії Хмельницької області, Червоноградського НВК №13 м. Соснівки.
Підготовче відділення для іноземних громадян сформовано на базі підготовчого факультету для іноземних громадян, який існував з 1975 року. Слухачі з різних країн вивчають українську мову та інші предмети, необхідні для здобуття вищої освіти в Україні. Вони мають змогу ширше ознайомитися з історією, культурою і традиціями українського народу. Крім того, підготовче відділення для іноземців пропонує додаткові інтенсивні мовні курси для окремих осіб чи груп. З 1993 року постійно діє літній інститут українознавчих студій Канзаського університету (США).