Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Факультет журналістики

У журналістику йдуть за покликанням. Кажуть, що це не професія, а стан душі. Отже, той, хто бажає працювати у високоінтелектуальній сфері, кого захоплює романтика постійного пошуку й потреба постійного самоствердження на нелегкому, а часом і небезпечному шляху до правди і справедливості, знайде розуміння і підтримку на факультеті. У редакціях сучасних українських мас-медіа чекають на людей сміливих і наполегливих, освічених і делікатних, здорових душею і тілом, чуйних і небайдужих до чужої біди. Це добре усвідомлюють наші вихованці вже з першого курсу. І намагаються відмінно вчитися, набувати практичних навичок і досвіду, щоб гідно продовжити справу попередників, серед яких і керівники ЗМІ, і відомі журналісти, громадські, державні і політичні діячі, науковці, провідні фахівці суміжних сфер. Нема такої точки на карті України, де не працювали б наші випускники.
Допомагають їм стати добрими фахівцями і знайти своє місце в інформаційному просторі України досвідчені викладачі – професори, доценти (доктори і кандидати наук), асистенти, які одночасно є високопрофесійними журналістами. Професори В. Лизанчук, Й. Лось, доцент І. Сало мають почесні звання заслужених журналістів України. Доцент Є. Дмитровський – заслужений працівник освіти і науки України, доцент М. Максимович – заслужений працівник культури України.
На факультеті є п’ять кафедр – української преси, теорії і практики журналістики, зарубіжної преси та інформації, радіомовлення та телебачення, мови засобів масової інформації.
Факультет має навчальну телерадіостудію, обладнану сучасною телевізійною і радіоапаратурою, фотолабораторію, комп’ютерні класи, лабораторію журналістської майстерності, бібліотеку. Уже в перші дні навчання студенти набувають практичних навичок, випускаючи навчальні газети, готуючи теле- і радіопередачі.
Студенти навчаються на факультеті за триступеневою системою: через чотири роки вони зможуть стати бакалаврами журналістики, ще через рік – отримати диплом спеціаліста, а особливо обдаровані мають змогу стати маґістрами журналістики. Навчання максимально пристосоване до потреб сучасних українських мас-медіа. На факультеті ґрунтовно вивчають літературу, історію, українську і слов’янські мови, філософію, соціологію, соціальну психологію, історію світової та української культури, основи інформатики та комп’ютерної техніки, спеціальні дисципліни. Студенти відшліфовують свою майстерність, обираючи групи тих навчальних дисциплін, які згодом допоможуть їм у роботі в пресі та інформагентствах, у журналістській роботі на радіо і телебаченні, в менеджменті й рекламі у ЗМІ та ін.
 Чимало часу студенти перебувають на практиці в засобах масової інформації України, беруть участь у міжнародних і всеукраїнських студентських конференціях, успішно виступають на Всеукраїнській студентській олімпіаді зі спеціальності “Журналістика”, публікують результати свої наукових розвідок у наукових виданнях.
Студентське життя поза навчанням – це відвідування спортивних секцій, гуртків художньої самодіяльності, мистецьких студій, різноманітні творчі зустрічі, вечори, культпоходи. Студенти факультету неодноразово здобували призові місця у спортивних поєдинках між вищими навчальними закладами Львова, України, між журналістськими колективами, ставали призерами щорічного творчого конкурсу “Таланти Франкового університету”.