Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Венерин черевичок

На вулиці похмуро й волого. Усі барвисті квіти і зелені листочки заснули до весни. Але є у Львові місце, де літо – цілий рік. Це Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка.
Коли я зайшла на подвір’я, почула гавкіт собаки. На його голос вийшов охоронець і провів мене в теплицю, в якій одразу забуваєш, що надворі – глибока осінь.
Рослини на полицях вражали своєю красою. Але одна з них мене зацікавила найбільше. Особливо – її квіти. На довгих зелених стебельцях і дуже дивної форми.
Я вирішила розпитати про цю надзвичайну рослину в її опікунки, працівниці Ботанічного саду. Дізналася, що це різновид орхідеї Paphiopedilum, або, як її ще називають, – “Венерин черевичок”. Одразу виникло запитання, чому така дивна назва. Черевичок – бо форма квітки нагадує жіночий черевичок, а Венерин… У давньогрецькій міфології є легенда про черевичок Венери, що перетворився на прекрасну квітку. Під час полювання Венеру й Адоніса застала гроза і вони сховалися від дощу в затишному місці, вдаючись до любовних утіх. Повз них проходив чоловік, який не помітив богині та її коханого, але побачив кинутий на землю золотий черевичок Венери. Як тільки смертний простягнув руку, щоб підняти, той перетворився на квітку, що нагадує черевичок. Є й інша легенда. Забрела одного разу в північні ліси Венера, а коли квіти й дерева побачили дорогу гостю, то страшенно втішилися. Їхнє вбрання одразу посвітлішало, небо очистилося від сірих барв, а цікаве сонечко визирнуло з-за хмар. І соловей звідкись прилетів, почав славити богиню краси. А Венера, втомившись від важкої дороги, присіла на галявині й черевички свої зняла – хай ноги відпочинуть… Коли ж зібралася додому, про черевички забула, і перетворилися вони на дивну квітку. Побачили її люди, так і назвали: “Венерин черевичок”.
Чи можна таку рослину вирощувати вдома? Можна, якщо дотримуватися відповідних правил. Температура повітря – 20–25 оС. Рослина не вимагає високої вологості повітря, для нормального росту і розвитку достатньо 50–70%. Але за температури понад 27?С вологість необхідно підвищувати, бо надто сухе повітря негативно впливає на коріння і листя рослини. Вологість повітря можна підвищити, використовуючи зволожувачі повітря, тарілочки з водою або вологий керамзит. Для догляду за цією рослиною є правило: що вище підіймається стовпчик термометра, то вищою має бути вологість.
Пересаджувати рослину потрібно щовесни. Як субстрат найкраще підійде суміш кори хвойних порід і торф. “Венерин черевичок” любить яскраве сонце, але не пряме сонячне проміння. Бажано раз на 2–3 тижні підживлювати добривом для орхідей. Якщо дотримуватися цих нескладних правил, рослина щороку тішитиме цвітінням.
Орхідеї – аристократи квіткового світу. Природа не поскупилася й нагородила їх різнобарв’ям незвичайних форм і кольорів. Поети присвячують їм вірші, композитори – п’єси, а художники впродовж багатьох віків зображають їх на полотнах. І вони того варті.

Христина Мончук

Категорія: №8, грудень 2009 р.