Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Василь Шкляр: “Я був джмелем, який сидів на мальві Іваничука…”

3 грудня у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася презентація роману заступника голови Національної спілки письменників України Василя Шкляра “Чорний ворон”.
Василь Шкляр – відомий сучасний український романіст, переможець конкурсу “Коронація слова”, лауреат літературних премій “Золоте перо”, “Спіраль століть”, “Золотий Бабай”, першої премії Ліги українських меценатів “Ярославів Вал” та інших; автор бестселерів “Ключ”, “Елементал”, “Кров кажана”.
Вів зустріч письменник Михайло Слабошпицький, який підкреслив, що у романі “Чорний ворон” Василь Шкляр відображає одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок нашої історії – боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади у 20-х роках ХХ століття. “Цей твір – про дуже сильну особистість, про українських самураїв”, – наголосив він.
Про задум, копітку працю над романом, його сприйняття читацькою аудиторією розповідав у своєму виступі Василь Шкляр. Про свого читача він сказав так: “Мій читач домислює. Це людина із загостреним почуттям гідності, із найбільшою чеснотою – національною гідністю”.
Після виступу всі охочі мали змогу задати письменникові запитання.
На важливості появи роману “Чорний ворон” у сучасному літературному просторі, засміченому текстами про “насильство, таргани і воші”, наголосив письменник, професор ЛНУ ім. Івана Франка Роман Іваничук. Він зазначив, що вже давно не було справжнього нового історичного роману від письменників молодшого покоління, і твір Василя Шкляра нарешті заповнить таку прогалину в українській літературі. Мабуть, ці слова дуже вплинули на автора “Чорного ворона”, бо у відповідь він усміхнено промовив: “Я був джмелем, який сидів на мальві Іваничука”.
Після презентації всі присутні мали змогу отримати автограф від автора “Чорного во­рона”.

Оксана Гоцур
Фото Юлії Мілянич

Категорія: №8, грудень 2009 р.