Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Крокуймо до здорового способу життя!

Спробу науково обґрунтувати нові підходи впровадження в життєдіяльність молоді здоров’язбережувальних технологій здійснено у межах Всеукраїнської науково-практичної конференції “Проблеми формування здорового способу життя молоді”.
Це другий всеукраїнський науковий захід, що відбувся на кафедрі фізичного виховання і спорту 27–29 листопада 2009 р. й об’єднав науковців України для обговорення актуальних проблем у царині здоров’я.
Метою конференції було привернути увагу фахівців галузі “Фізична культура” до проблем формування здорового способу життя молоді, визначити системність і послідовність у цьому напрямі та об’єднати зусилля педагогів, медиків, біологів, соціологів, філософів у боротьбі за здорове покоління.
Відкрила науковий захід завідувач кафедри, доцент Р. Сіренко, яка окреслила актуальні проблеми здоров’я молодого покоління й висловила сподівання, що науковий доробок молодих учених зможе змінити ситуацію на краще.
Вітальне слово учасникам конференції виголосили: проректор з науково-педагогічної роботи, соціальних питань і розвитку нашого Університету М. Лозинський, проректор з наукової роботи Університету фізичної культури проф. М. Линець, а також начальник Управління фізичної культури і спорту МОН України Я. Гаврих.
Доповідачі на пленарному засіданні, яке відбулося в Дзеркальній залі Університету, порушили складні питання психолого-педагогічної моделі здорового способу життя, його організаційної структури, чинників ризику втрати здоров’я тощо. Спонукала до роздумів проблемна доповідь канд. мед. наук, доцента Ю. Панишка. про якість питної води та харчування українців.
Навпрочуд плідним і цікавим був другий день конференції. Свої перші кроки в науці змогли зробити молоді вчені – студенти, маґістранти та аспіранти з різних ВНЗ України. Заслухано 14 доповідей. Знаменно те, що викладачам кафедри фізичного виховання і спорту вдалося залучити до наукової роботи студентів нашого Університету, для яких галузь фізичного виховання не є профільною.
Члени журі визначили найкращі доповіді й нагородили молодих ораторів грамотами і навчальними посібниками. Серед нагороджених є й студенти нашого Університету: Ірина Боднар (юридичний факультет), Катерина Перпета (економічний факультет), Катерина Маркова (Педагогічний коледж), Юрій Скіра (історичний факультет).
Підсумковим заходом конференції був круглий стіл, що зібрав усіх небайдужих до обговорення таких питань:
– динаміка погіршення стану здоров’я молоді;
– мотиви і потреби у формуванні “моди” на здоров’я;
– проблеми підготовки кадрів галузі фізичної культури;
– зміни критеріїв оцінки тестів фізичної підготовленості.
За круглим столом розгорілася жвава дискусія з приводу обговорення динаміки погіршення стану здоров’я, зниження опірності організму захворюванням, збільшення кількості хвороб тощо.
Ті, хто акцентував на об’єктивному погіршенні стану здоров’я молоді, – доц. Ю. Панишко (Львів), доц. О. Зеленюк (Київ), ст. викл. Л. Тюркіна (Київ) – обґрунтовано й статистично достовірно навели сумні факти такого стану й роз’яснили причини.
Їхні опоненти – доц. О. Шиян, зав. кафедри валеології і спортивної медицини ЛДУФК, та аспірант А. Ємельянова (Суми) – висловили думку, що в час, коли здоров’я є комерцією для лікарських закладів і діагностика зробила значний крок уперед, важко бути об’єктивним і порівнювати стан здоров’я минулих і сучасних поколінь. Окрім того, постійне обговорення хворобливого стану робить людину хворою на психологічному рівні.
До обговорення формування “моди” на здоров’я завзято долучилися студенти нашого Університету, зокрема представники студентського самоврядування, які порівнювали досвід Заходу з нашим національним менталітетом. Про валеологічну освіту і сформованість переконань щодо шкідливих звичок молоді за кордоном висловив свою думку співорганізатор конференції студент економічного факультету Олег Плахтій.
У конференції взяли участь представники 27 вищих навчальних закладів України та 2 з Білорусі. Загалом 115 учасників, зокрема 70 студентів, 3 доктори наук, 22 кандидати наук, 10 завідувачів кафедр.
Матеріали конференції опублікувано у виданому до початку конференції збірнику наукових праць під загальною редакцією доц. Р. Сіренко. У збірник увійшли 66 наукових статей та тез доповідей 141 автора, серед них – 19 молодих науковців нашого Університету.
Кафедра фізичного виховання і спорту сподівається, що в гостей конференції залишилися приємні спогади, адже, окрім обміну науковими думками, їх чекало ознайомлення з пам’ятками архітектури нашого міста, сходження на Ратушу та відвідини Палеонтологічного музею геологічного факультету.
Маємо надію, що найбільш значущі й фундаментальні наукові дослідження, що їх представили на конференції відомі вчені, допоможуть молодим науковцям у їхній практичній діяльності та стануть першим кроком у розв’язані проблем формування здорового способу життя в Україні.
Організаційний комітет висловлює вдячність ректорату Університету, профкомові студентів, профілакторію та студентському самоврядуванню за підтримку наукового заходу та активну допомогу в його проведенні.

Романа Сіренко

Категорія: №8, грудень 2009 р.