Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Ще одна перемога наших плавців на міжнародній арені

Зима розпочалася новими спортивними досягненнями наших плавців-ветеранів. Цього разу їх гостинно приймала столиця Угорщини – Будапешт. Саме тут 5–6 грудня відбулася Відкрита першість Угорщини, Гран-прі Будапешта.
Своїми враженнями від змагань ділиться завідувач кафедри фізичного виховання і спорту Львівського національного університету імені Івана Франка, віце-президент клубу ветеранського плавання Львівщини “Євро-Львів” Романа Сіренко.
– Романо Романівно, хто представляв Україну на цих змаганнях? Були спортсмени з інших обласних центрів чи лише мешканці Львова?
– У складі нашої збірної приїхало 16 осіб (11 жінок і 5 чоловіків), з них одинадцятеро львів’ян – членів нашого клубу, двоє з Дніпропетровська, двоє з Миколаєва та одна учасниця з Івано-Франківська. Цікавим є такий факт: як найчисельніша команда на Відкритій першості, ми здобули кубок, що його нам вручили на урочистому відкритті змагань. Це запалило всіх, додало спортивного азарту і прагнення довести, що ми не лише чисельна команда, а й команда-переможець.
– Чи вдалося здобути перемоги?
– Так. Наша команда завоювала чимало нагород. Загальний доробок – 27 медалей: 5 золотих, 16 срібних і 6 бронзових. Майже кожен у своїй віковій групі був у чільній трійці призерів.
– А який Ваш особистий доробок у скарбничку команди?
– Я виступала у 6 видах програми, чотирьох індивідуальних і двох командних – естафетах. Завоювала 6 медалей: 5 золотих і срібло на дистанції 132 м комплексним плаванням. Варто зазначити, що я не одноосібно представляла кафедру фізичного виховання нашого Університету. Наша команда нещодавно поповнилася новим членом – старшим викладачем Тетяною Козаковою, яка виборола 2 срібні нагороди в індивідуальних видах програми та золото в естафетному плаванні.
– За яким критерієм розподілено ветеранів на групи? І кого можна вважити ветераном плавання?
– Вік, з якого можна “записати” себе у ветерани в плаванні, – 25 років, але тільки за умови, що припиняєш виступати на офіційних змаганнях Федерації плавання України. Отож, вік – не головний критерій. Групи формують за віком з різницею 5 років, наприклад, 25–29 років – наймолодша група, наступна – 30–34 роки і т. д. Я особисто потрапляю у другу групу.
– Чим запам’яталися змагання в Будапешті?
– Насамперед, незвичним басейном. Річ у тім, що басейн, де відбувалися змагання, – нестандартний. У плаванні є два різновиди басейнів – 25 і 50 метрів, а будапештський має 33 1/3 метра. До такого басейну необхідно адаптуватися, що ми й намагалися зробити на розминці. Якщо абстрагуватися від змагальної програми, то найбільше вразили чудові термальні купальні, які ми відвідали двічі – у Будапешті та в колишній столиці Угорщини, місті Егері. Купальні побудовано як басейни з теплою водою, джакузі, лазнями тощо, вони мають лікувальну дію, насамперед на опорно-руховий апарат. А підводний масаж! Враження чудові. Також нам надзвичайно пощастило з екскурсоводом, який розповідав про місто й показав усі найвидатніші історичні пам’ятки.
– Розкажіть, будь ласка, докладніше про клуб ветеранського плавання Львівщини…
– Клуб “Євро-Львів” ми створили рік тому, він об’єднав усіх любителів плавання. Колишні спортсмени, які залюбки підтримують свою спортивну форму й виступають на змаганнях. 4 січня нашому клубові виповнюється рік. Ми ще зовсім молоді, але до нас уже долучилося понад 35 осіб різного віку. Найчисельніша група – спортсмени у віковому діапазоні 40–60 років. Президент клубу – Богдан Яцура, який опікується календарем змагань, організаційною роботою та налагоджуванням зв’язків зі спонсорами.
Як члени клубу, ми вже здобули кілька нагород на всеукраїнській плавальній арені. Зокрема, срібло Кубка Чорного моря – Літнього чемпіонату України в категорії “мастерс”. Окрім медалей та кубка, вибороли цінний приз – телевізор.
– До яких іще стартів готуєтеся?
– Найближчі змагання – Кубок СНД, що відбудеться в Дніпродзержинську, та Зимовий чемпіонат України в Івано-Франківську (січень – березень 2010 року). У квітні нас очікує Першість Львова, а також старти за кордоном – Кубок Європи у Празі та Відкрита першість Словаччини. Найбільш пріоритетний старт, до якого готуємося, – Чемпіонат світу в Швеції.

Вітаємо працівників кафедри фізичного виховання з перемогами та бажаємо нових спортивних успіхів.

Розмову вела Віра Франкович

Категорія: №8, грудень 2009 р.