Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Римма Кулинич: “Навчать, як щодня бути здоровими!”

А ви відкладаєте спроби поліпшити своє здоров’я з ранку на вечір, і з вечора – на ранок? Якщо ні, то саме ви не належите до тих майже 50% студентів, рівень здоров’я яких не задовольняє навіть середнього показника державного стандарту фізичної підготовленості. Недавні події, пов’язані з поширенням вірусу грипу в Україні, укотре довели, що стан здоров’я молоді – критичний. Однак навіть найкраще здоров’я не витримає, якщо на нього постійно скаржитися! З огляду на це, прошу Вас: навчіться отримувати від життя те корисне, що покращить ваш імунітет. А ще – дізнайтеся про університетський профілакторій у розмові з Риммою Кулинич, головним лікарем цього закладу.
– Риммо Олександрівно, з чим, на Вашу думку, пов’язане слабке фізичне й емоційне здоров’я молодих українців?
– На захворюваність студентів впливає нерегулярне незбалансоване харчування, нервове перенапруження, переохолодження, низький рівень імунітету, а також хронічні захворювання, набуті ще в шкільний період. Це, звісно, лише наслідок руйнування традицій, втрати генетичної пам’яті нації, погіршення екології, зростання загальної захворюваності населення. І молодь України, як найбільш соціально незахищена, перебуває в умовах значного ризику для здоров’я. За оцінками фахівців, 75% хвороб – наслідок умов життя, куди входять рівень життя, його якість, режим, шкідливі звички – у роки навчання, тому виховання в молоді потреби збереження та зміцнення здоров’я має бути обов’язковим у системі освіти.
– Чи погоджуєтеся з висловом “Досягнення є симфонією розумових і фізичних зусиль, які гармонійно поєднуються. Коли тіло і голова не працюють в унісон, результат звучить фальшиво”?
– Від здоров’я залежить майбутнє кожної особи зокрема й громади загалом. І ефективність професійної діяльності та перспектива успішного життя, і розвиток знань, традицій, науки, як перспектива для всього суспільства. За нинішніх умов, коли в держави на охорону здоров’я бракує коштів, а більшість громадян, зокрема й студенти, не спроможні платити за високотехнологічні медичні послуги, найдешевшим і найнадійнішим методом збереження здоров’я є вміння дотримуватися здорового способу життя.
– Відомо, що в багатьох українських навчальних закладах постійно діють санаторії-профілакторії. Поясніть необізнаним з цього питання, чи справді кожен спудей може оздоровитися в такому медичному закладі при Університеті?
– Студенти вищих навчальних закладів і коледжів, у яких є санаторій-профілакторій, мають таку можливість. Путівка коштує недорого, бо в неї не входить оплата за комунальні послуги, крім того, студент оплачує тільки 10% вартості путівки, решту – Фонд соціального страхування України. Для студентів-сиріт путівка безкоштовна. Функціонування студентського санаторію-профілакторію треба розглядати як діяльність, спрямовану на збереження й зміцнення здоров’я молоді, що є необхідною умовою прогресивного розвитку суспільства в усіх напрямах. Тому таку справу, попри кризові стани, держава має підтримувати завжди.
– Пані Риммо, не всі студенти мають цілісне уявлення про якість послуг, що їх надають кожному в санаторії-профілакторії. Чимало спудеїв Франкового університету, з якими я особисто спілкувалася, нічого не чули про цей лікувальний заклад…
– Не можна недооцінювати можливостей студентських санаторіїв-профілакторіїв, що як лікувально-профілактичні заклади санаторного типу проводять лікувально-оздоровчу роботу серед студентів без відриву від навчання. Наш санаторій-профілакторій розраховано на 50 стаціонарних місць, є 12 заїздів на рік по 21 день кожний, за рік оздоровлюється 600–650 осіб. Розташований у студентському містечку, має сучасні соціально-побутові умови проживання, працює згідно з ліцензією МОЗ України на медичну практику. Лікування проводять, враховуючи специфіку навчального процесу, тісно контактуючи зі студентською поліклінікою та студентською лікарнею.
– Де найзручніше отримати путівку для реєстрації?
– Путівку потрібно оформити в профкомі студентів, звернувшись із відповідними документами: профспілковим квитком, який можна оформити того самого дня, та медичною довідкою (найкраще оформити в окуліста чи хірурга). Вам одразу видадуть путівку з талоном на харчування, на якій зазначено, з котрого числа починатиметься заїзд. Далі сміливо приходьте на вулицю Пасічну, 62, де в чергової медсестри можна оформити картку призначень. І ви отримаєте медичні послуги, ліки, вітаміни, повноцінне харчування.
– Риммо Олександрівно, цікаво довідатися про особливості лікування в санаторії-профілакторії…
– Основна мета нашого лікувально-профілактичного закладу – зниження рівня захворюваності. У повсякденній оздоровчій діяльності надаємо перевагу запобіганню рецидивів, загострень та ускладнень хронічних захворювань, оздоровленню груп ризику, а також профілактичному оздоровленню студентів 1 та 2 курсів навчання з явищами дезадаптації до нових умов життя і навчання. Медичні кабінети працюють у зручний для відпочивальників час – у другій половині дня. Проводимо заходи з формування важливих життєвих навичок здорового способу життя: індивідуальні бесіди з основ знань про своє захворювання та профілактику загострень, аналіз різноманітних життєвих ситуацій, спонукаємо засвоювати правила здорового способу життя. Роботу колективу санаторію-профілакторію побудовано так, щоб виконувати оптимальний розпорядок відпочивальників, враховано графік навчання, максимально підтримано лікувально-охоронний режим у закладі, що забезпечувало б умови реабілітації та відновного лікування, гігієнічне виховання.
– Процедури якого типу привернуть увагу студентів?
– Впровадження фітотерапії трав’яними чаями, відварами, настоями з додаванням сиропу шипшини, які охоче споживають відпочивальники, значно вплинуло на результати оздоровлення хворих на шлунково-кишкові захворювання, а також захворювання сечовидільної та нервової системи. Фізіотерапевтичні процедури, діючи на центральну та периферичну нервову систему, нормалізують сон, поліпшують апетит, посилюють обмін речовин. Для лікування захворювань дихальних шляхів застосовуємо тепло – вологі інгаляції з оліями, мінеральними водами, лугами, сумішами, медом, прополісом, настоями і відварами трав. Застосовуємо електрофорез ліками, біодинамічні струми, магнітотерапію, ультразвук, ампліпульстерапію, УВЧ-терапію, електросон, ультрафіолетові та інфрачервоні промені. У стоматологічному кабінеті для лікування захворювань порожнини рота застосовують електрофорез ясен, УВЧ-терапію, місцеві аплікації з прополісом та відварами трав. А ще проводять кваліфікований масаж та лікувальну фізкультуру на тренажерах, стінці “Здоров’я”, апараті Євменова.
– Якими результатами в оздоровленні пишаєтеся?
– Щорічне запровадження нових ефективних лікувальних методик дало змогу знизити показники захворюваності серед диспансерних хворих, у групі захворювань дихальної системи, шлунково-кишкової, серцево-судинної системи та групи ризику. Завдяки вчасному та наполегливому дієтлікуванню хворих на цукровий діабет, у жодного хворого не було ускладнень і вони змогли успішно закінчити навчання. Наявність стоматологічного кабінету сприяє 100% оглядам ротової порожнини та вчасній санації. Унаслідок співпраці з лікарем-окулістом студентської поліклініки, застосуванню комплексного лікування хворих зі зниженим зором, поліпшено результати лікування та значно збільшено кількість оздоровлених. Щороку проводимо моніторинг оцінки якості медичного обслуговування та харчування в санаторії-профілакторії. Тому бажаю всім не хворіти, лише оздоровлюватися, тоді й ви зможете висловити власну думку про якість послуг у нашому з вами санаторії-профілакторії.
– Бажаємо вам, пані Риммо, і надалі такого гарного настрою та самопочуття – для нових життєвих справ.

Розмову вела
Христина Грищук

До теми
“Будь здоровим, будь собою” – Єврокомісія розпочала реалізацію ініціативи щодо здоров’я молоді. Більш активно залучати молодь до розробки політики охорони здоров’я ЄС – така мета ініціативи, започаткованої комісаром ЄС з питань охорони здоров’я Андрулою Васіліу. В рамках ініціативи Єврокомісія розробила веб-сайт “Будь здоровим – будь собою”, який доступний 21 мовою через портал ЄС про охорону здоров’я. Веб-сайт має три основні частини: сторінку конференції, сторінку конкурсу про здоров’я молоді та блог із рекомендаціями, який модерує Європейський молодіжний форум.
Якщо ви повністю здорові, то, звісно, радієте кожному ранку, і зимі з її сесією – теж.

Категорія: №8, грудень 2009 р.