Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Успіх українських програмістів

Southeastern European Regional Contest 2009

З 15 по 20 жовтня цього року в столиці Румунії відбувся півфінал світу зі спортивного командного програмування сезону 2009–2010 років серед країн Південно-Східної Європи. У змаганнях узяло участь 44 команди з 28 університетів, що представляли 6 країн – Україну, Болгарію, Македонію, Сербію, Туреччину та Румунію. Честь України на змаганнях цього разу захищали дев’ять команд. Приємно зазначити, що традиційно у складі української делегації була й команда Львівського національного університету імені Івана Франка – студенти факультету прикладної математики та інформатики Ігор Євчинець та Павло Кушнір.
Бухарест – столиця Румунії, індустріальний і комерційний центр країни. Місто розташоване на південному сході країни, на берегах річки Димбовиці. Його архітектура – суміш історичного, перехідного, комуністичного і сучасного стилів. У період між двома світовими війнами завдяки елегантній міській архітектурі та винахідливості міської еліти Бухарест назвали “Парижем Сходу”, або “Маленьким Парижем”. Розташований у столиці Румунії Палац парламенту – одна з найбільших у світі споруд, площею 350 тисяч м2 та об’ємом 2550 тисяч м3. Також Палац парламенту тривалий час був другою за площею спорудою після Пентагону.
Основний тур змагань та всі офіційні церемонії відбувалися в головному корпусі політехнічного університету Бухареста. Заснований у 1864 році, цей навчальний заклад є найбільшим технічним університетом у Румунії.
Результати турніру вкотре приємно вразили українських уболівальників. Нагадаємо, два роки тому на цих змаганнях українські команди вибороли перші три місця у фінальному заліку. Торік уже п’ять перших місць були українськими. Ну а тепер українській збірній вдалося, здавалося б, неможливе – перевершити минулорічне досягнення: перші сім дипломів поїхали до України. Перемогу в змаганнях здобула команда Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Отже, юні українські програмісти підтвердили своє домінування у Південно-Східному регіоні.
Вагомий внесок до здобутків українських команд зробили і представники нашого Університету, які посіли сьоме місце. Це дуже хороший результат для молодої команди, яка лише вдруге бере участь у таких змаганнях. Тож побажаємо хлопцям наснаги та подальших успіхів на міжнародній арені.
Дві найкращі команди нашого регіону – Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” – вибороли право на участь у фінальній стадії змагань, що проходитиме у лютому наступного року в китайському місті Харбін. Олімпіада відбуватиметься паралельно з відомим міжнародним фестивалем скульптур зі снігу та льоду. Сто найкращих команд із різних куточків світу, незважаючи на холод, боротимуться за 12 комплектів медалей.
Спортивне програмування стає дедалі популярнішим у всьому світі. Такі змагання привертають увагу не лише фахівців сфери інформаційних технологій, а й звичайних уболівальників і людей, для яких це хобі. Видається, уже подолано стереотип про занудність і нецікавість такого виду олімпіад. Нині проводять телетрансляції, жваво коментують події на змаганнях у блогах та на форумах. Тому упевнено можна називати спортивне програмування повноцінним видом спорту. І, можливо, читаючи ці рядки, Ви також замислитеся: “А чому б і мені не спробувати?”.

Василь Білецький

Категорія: №8, грудень 2009 р.