Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Микола Ільницький про три формули осягнення Антонича

23 грудня 2009 року в Дзеркальній залі Університету в рамках проекту “Університетські діалоги” з нагоди завершення року Богдана-Ігоря Антонича Центр гуманітарних досліджень організував зустріч із професором, поетом і критиком Миколою Ільницьким.
Відкрила зустріч проректор з науково-педагогічної роботи М. Зуб­риць­ка, яка у вступному слові звернула увагу присутніх на те, що вперше гостем “Університетських діалогів” є професор Львівського національного університету імені Івана Франка. “Ми вважаємо, що це заслужено, позаяк М. Ільницький зробив вагомий внесок у вивчення та популяризацію творчості Богдана-Ігоря Антонича”.
“Як читати Антонича?”, “Чому читати?” і “Навіщо читати?” – саме на такі запитання у своєму виступі намагався дати відповіді гість зустрічі. На розсуд слухачів М. Ільницький запропонував три формули осягнення Антонича: від веретена пісні до теслі слова; четвертий перстень; пейзаж вікна. Професор обґрунтовував розуміння формул на основі своїх багаторічних досліджень та розвідок творчості поета.
Після доповіді модератор зустрічі – директор Центру гуманітарних досліджень Університету Олена Галета – запросила до слова поета, політв’язня Ігоря Калинця, який разом з дружиною Іриною Калинець віднайшов могилу Б.-І. Антонича у Львові та доклав чимало зусиль до популяризації творчості поета. У своєму виступі І. Калинець наголосив на проблемі вивчення та написання біографії Антонича й поділився з аудиторією цікавими фактами з біографії та результатами пошуків щодо висвітлення “білих плям” у цій царині.
 Саме за вагомий внесок у вивчення та популяризацію життєпису й творчості Б.-І. Антонича О. Галета вручила І. Калинцеві різдвяний пряник-медаль “Дітвак із сонцем у кишені”.
 Насамкінець варто зазначити, що наш Університет гідно відзначив сторіччя від дня народження Богдана-Ігоря Антонича, провівши наукові та культурно-мистецькі заходи.

Оксана Гоцур

Категорія: №8, грудень 2009 р.