Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Співець рідного краю

1 грудня 2009 року виповнилося 100 років від дня народження Анатолія Кос-Анатольського. 8 грудня з нагоди цієї поважної дати в Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка прозвучав концерт.
Свою популярність, як відомо, Анатолій Йосипович здобув передусім у сфері пісенно-хорової музики, що була його улюбленою стихією. Творчість композитора полонила слухачів простотою й сердечністю задушевних мелодій, коломийкових ритмів, сповнених колоритом карпатського краю. Вокальність, породжена розумінням характеру національного стилю, мелодична пластика, яскрава образність і відчуття поетичної інтонації – усе це сприяло широкій популярності музики А. Кос-Анатольського.
Понад сорок років композитор творив мистецький профіль музичного Львова 50–70-х років і увійшов в українську музичну культуру як один із яскравих та самобутніх її творців.
Особливої сердечної аури концерту надали вступні слова доктора мистецтвознавства Олександра Козаренка, який підкреслив вплив творчості А. Кос-Анатольського не тільки на регіональну, а й на загальноукраїнську музичну культуру.
У концерті взяли участь студентські хорові колективи кафедри музичного мистецтва факультету культури і мистецтв ЛНУ ім. Івана Франка під керівництвом Марії Камінської та Михайла Телюка й ансамбль бандуристів (керівник – Ольга Гриб).
Програму сформували зокрема з таких шедеврів вокально-хорової творчості композитора: “Моя Україно”, “Зоряна ніч”, “Ти до мене не ходи”, “Коли заснули сині гори” (поетичний текст написав А. Кос-Ана­толь­ський). З оваціями публіка сприйняла хорові твори: “Цимборики” та “Ой піду я межи гори” у виконанні чоловічого хору; у виконанні мішаного хору – перлину української вокальної лірики “Ой ти дівчино, з горіха зерня” та обробки народних пісень: жартівливої “Чоловіче, слаба я” і драматичної “Чотири воли пасу я”, яка, до речі, входить до репертуару найкращих професійних хорів України. Окрасою концерту були солісти – Л. Коструба (солістка Львівської філармонії), випускники кафедри: С. Дробіт, І. Штурмак, студентка ЛНА імені Лисенка Д. Князєва, студентка І курсу ЛНУ ім. Івана Франка Г. Шиняєва.
Жанрове розмаїття вокально-хорових творів А. Кос-Анатольського, тонке розуміння “мети композитора”, її вишукана інтерпретація жіночим, чоловічим та мішаним хорами засвідчили досить високу культуру виконання та професійний рівень. Захоплення публіки засвідчило: свято вдалося!

Світлана Салдан

Категорія: №8, грудень 2009 р.