Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Студенти – дітям

О материнські очі, де ви є?
Чому мені ніколи вас не бачить?
О материнська ласка де моя?
Ніхто не знає, що це може значить.

Ніхто. Та ні, таки хтось, може, знає.
Хтось, може, знає, що таке – нема.
Хтось знає, як то боляче буває,
Коли ти кличеш – там лиш тишина.

Коли ти бачиш радість, та чужу.
Коли ти чуєш голос лиш вві сні.
Коли кричиш усім, що я живу.
Чому ж вмирають рано матері?

Чому? А там лишаються сирітки.
Маленькі діти в долі просять хліб.
Гіркії сльози ранять ніжні щічки.
А рученята обіймають світ.

Христина Молодило

Сирітство… Що таке сирітство? Що ми знаємо про сирітство? Чи часто замислюємося над цим поняттям? Чи лише тоді, коли безпосередньо стикаємося з ним? Кожна дитина заслуговує на батьківську ласку, любов, теплоту. Але є діти, позбавлені цього. Життя ставить перешкоди перед кожною людиною. І кожен з нас має їх долати. Та коли ці перешкоди постають на шляху маленької, ще фізично й психологічно не сформованої дитини, її життя може набути лише чорних барв.
Добра щорічна традиція, яку активно підтримує студентське середовище Університету і яка є одним з обов’язкових заходів, що їх проводить профком студентів Львівського національного університету імені Івана Франка, – благодійні акції до Дня Святого Миколая. Рік 2009 не був винятком.
З 14 по 22 грудня голови профбюро факультетів спільно з небайдужими студентами і за сприяння деканатів провели низку акцій у сиротинцях та школах-інтернатах Львова і Львівської області. Напередодні свята діти писали листи до Святого Миколая. Задовольнити бажання, мрії чи просто забаганки дітей і подарувати їм радість свята – от що було головним завданням, з яким організатори впевнено впоралися. Побажання дітей були різними. Одні просили солодощі і фрукти, інші – іграшки й одяг, а дехто – мобільний телефон, а то й комп’ютер. А були й діти, для яких матеріальні блага відійшли на другий план, вони просили те, чого їм бракує – здоров’я.
Отож, студенти історичного факультету завітали у Львівську спеціальну школу-інтернат №102 на вулиці Пекарській, 19, де навчаються діти з вадами розумового розвитку; студенти факультету іноземних мов відвідали сиротинець у містечку Сасів Золочівського району Львівської області; студенти економічного факультету побували у сиротинці на вулиці Таджицькій, 21, а також у загальноосвітній спеціалізованій школі-інтернаті в селі Краковець Яворівського району Львівської області; студенти Педагогічного коледжу відвідали школу-інтернат №2 на вулиці Просвіти, 2/4; студенти фізичного факультету завітали в дитячий будинок “Добре серце” у селі Новий Милятин Буського району Львівської області; студенти географічного факультету були у Винниківській школі-інтернаті для дітей з малими та затухаючими формами туберкульозу і зниженим зором; студенти Природничого коледжу завітали у Львівську спеціалізовану школу-інтернат №100 для сліпих дітей та дітей зі зниженим зором на вул. Івана Франка, 119; студенти філологічного факультету відвідали дитячий будинок “Любисток” міста Самбора Львівської області для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; студенти геологічного факультету побували в Буківському дитячому будинку-інтернаті для дітей з фізичними вадами у селі Буків Старосамбірського району Львівської області.
У кожному з цих закладів студенти підготували виставу, під час якої приходив Святий Миколай, що виконував бажання дітей, даруючи довгоочікувані подарунки. Діти читали вірші, розказували казки, а також спільно зі студентами співали святкові пісні. Позитивні емоції пере­пов­ню­вали! Про це свідчили усмішки та гарний настрій дітей, які ще довго не хотіли прощатися з гостями. Свято вдалося!
В організації заходу активно брали участь: голови профбюро студентів факультетів – історичного, іноземних мов, економічного, фізичного, географічного, філологічного, геологічного та Природничого і Педагогічного коледжів, заступники деканів з виховної роботи відповідних факультетів, а також профспілковий комітет студентів.

Роман Березюк

Категорія: №8, грудень 2009 р.