Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Ігор Юхновський: “Україна не має іншого шляху, ніж шлях до вдосконалення”

17 грудня 2009 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка видатний вчений, фізик-теоретик, засновник Львівської наукової школи статистичної фізики, академік НАН України Ігор Юхновський прочитав лекцію “Наука про завтра: три історії – про націю, енергетику і таланти”.
Відкривав подію в.о. ректора Університету В. Височанський.
Виступ ученого зі світовим іменем, який є Почесним доктором ЛНУ ім. Івана Франка, відбувся з нагоди інтеграції української академічної мережі в загальноєвропейську та світову мережу обміну науковою інформацією.
“Сьогодні маємо один із тих радісних днів, коли можемо сказати, що здобули ще одну перемогу – вступаємо в серйозну європейську наукову сім’ю, – розпочав лекцію академік І. Юхновський. – Я виступаю з нагоди урочистого з’єднання української академічної мережі оптоволоконного електронного зв’язку “Уарнет” із польською академічною системою оптоволоконного зв’язку “Піонер”, що входить до складу загальноєвропейської академічної мережі електронного зв’язку. Отже, ми практично увійшли в процес розв’язання спільних наукових проблем із європейською спільнотою у формі співучасників”.
Лекцію академіка І. Юхновського транслювали on-line в ефірі Першого національного телеканалу.
Після тридцятихвилинної лекції всі охочі мали змогу задати запитання І. Юхновському. Відповідаючи на одне з них, учений наголосив на важливості наукових шкіл для розвитку та діяльності молодих науковців і закликав надалі розвивати усі наукові школи в Україні.
Завершив свій виступ фізик-теоретик позитивним прогнозом щодо державотворення в Україні: “Україна не має іншого шляху, ніж шлях до вдосконалення”.

Оксана Гоцур
Фото Юлії Мілянич

Категорія: №8, грудень 2009 р.