Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Прощання з літом

Смарагдова зелень лісів, плеса блакитних озер з кришталево-чистою водою, напоєне ароматом трав і хвої повітря – це Шацький національний заповідник – перлина Волинського краю.

На піщаних чистих берегах
Спить сльоза джерельна у колисці,
У рожевих світанкових снах
Стеляться тумани золотисті.

Ці рядки з вірша, що їх написала одна з відпочивальниць Марічка Онишкевич, з усією повнотою характеризують красу, неповторність і первозданність Волинського краю – озера Пісочного.
Саме тут, на березі мальовничого озера, функціонує Біолого-географічний стаціонар Львівського національного університету імені Івана Франка, де в літній період Профком викладачів і співробітників організовує відпочинок і оздоровлення для працівників Університету та їхніх родин.
Цьогоріч покращити здоров’я, відпочити, поласувати лісовими ягодами та насолодитися ніжною прохолодою озерної води мали змогу чотириста двадцять осіб. За кошти профкому вартість відпочинку 169 членам профспілки та їхнім дітям здешевили на загальну суму 22500 гривень. Турбуючись про оздоровлення наших працівників, забезпечення комфортніших умов їхнього відпочинку, профком разом із адміністрацією Університету чимало зробили за останні роки для покращання матеріальної бази стаціонару.
Відпочивальники мають змогу ближче ознайомитися із цим мальовничим куточком Волині під час безкоштовних екскурсій у Літературно-меморіальний музей Лесі Українки (с. Колодяжне), Зимненський Святогорський монастир (с. Зимне) та територією Шацького поозер’я.
На період четвертої зміни припадає найбільше державне свято – День Незалежності України. Святкування вісімнадцятої річниці незалежної України, традиційно, відбулося в приміщенні їдальні. Зі святковою промовою до учасників звернувся доктор історичних наук, доцент історичного факультету Б. Якимович, нагадавши присутнім про довгий і тернистий шлях, який пройшов український народ до здобуття незалежності. А потім до мікрофона підходили діти, які співали, танцювали і декламували вірші. У другій частині концерту виступили учасниці Народного колективу “Молодички” Шацького будинку культури. Виконували патріотичні та народні пісні, пісні про Волинь, звучали гуморески і жарти. Завершилося свято дискотекою.
Четверта зміна добігла кінця, а з нею закінчився і оздоровчий сезон-2009. Відпочинок на озері Пісочне залишив тільки приємні спогади. На моє запитання до голови профкому А. Бородчука та його заступників К. Іванків і Б. Борсукевича “Кого з організаторів оздоровлення варто було б особливо відзначити?”, відповідь була однозначна: персоналії тут, мабуть, не зовсім доречні. Краще щиро висловити вдячність усім і кожному, хто своєю працею долучається до цієї доброї справи!

Наш кор.

Категорія: №7, жовтень 2009 р.