Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Третє місце на етапі “Золотої ліги”

Із “бронзою” повернувся з нещодавніх міжнародних змагань з карате Станіслав Горуна, студент четвертого курсу юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка. У німецькому містечку Афенбург 12–13 вересня цього року відбувся перший етап “Золотої ліги”. Станіслав виступав у категорії до 67 кілограмів. У змаганнях брало участь приблизно 700 спортсменів із Європи, Азії та Південної Америки.
Цікаво, що це вже шостий виступ Станіслава Горуни на цих престижних змаганнях.
У березні минулого року в Голландії на четвертому етапі “Золотої ліги” він уперше виборов бронзову медаль. У рамках цих міжнародних змагань визначають офіційний рейтинг спортсменів, які виступають у “Золотій лізі”.
Своїми враженнями від спортивних зустрічей у Німеччині Станіслав Горуна поділився з журналістом “Каменяра”.

– Чи можна ці змагання прирівнювати до офіційних чемпіонатів світу та Європи? Якою є структура змагань?
– На змаганнях такого рівня збираються відомі спортсмени з більш ніж двадцяти країн світу. Це міжнародні змагання, де кожна команда представляє свій клуб. Вони мають неофіційний статус. Відповідно, тут немає системи добору спортсменів. Кожен клуб може заявляти необмежену кількість учасників. Але зазвичай сюди приїжджають спортсмени, які виступають за збірні своїх країн. Ці змагання прирівнюють до чемпіонатів Європи та світу. Охоплено вікові категорії від 18 років і старші.
Змагання складаються з п’яти етапів. Наприкінці жовтня вирушаємо до Австрії, де братимемо участь у другому етапі вже австрійської “Золотої ліги”. Наступний, третій етап – італійська “Золота ліга” – відбудеться у лютому-березні 2010 року, четвертий – теж у Європі, а п’ятий проходитиме в Америці. Не знаю, чи поїдемо в Америку – проблеми з візами та фінансами.

– Яким був перебіг поєдинків, чи були “гострі” моменти?
– Загалом провів шість поєдинків, у яких переміг п’ятьох суперників. Програв тільки спортсменові з Колумбії – Гілермо Раміресу (він завоював “золото”). Вийшовши у фінал, мав змогу боротися за третє місце. Поєдинок за “бронзу” був для мене дуже принциповим, оскільки змагався із своїм давнім суперником з Австрії. З ним я зустрічався в бою за третє місце на офіційному чемпіонаті Європи в Естонії ще 2007 року серед дорослих (тоді я програв). А цього літа мав нагоду знову зійтися з ним на татамі на міжнародних змаганнях в Австрії, у боротьбі за вихід у фінал. Я перемагав за всіма показниками й відчував, що був сильнішим, проте австрійські судді віддали перевагу своєму земляку-фавориту. Втретє зустрічаючись із своїм “давнім” суперником із Австрії у поєдинку за третє місце в першому етапі “Золотої ліги”, дуже хотів реваншувати за свої попередні бої. Це мені вдалося. Посів третю сходинку першого етапу “Золотої ліги”.

– Бажаю нових спортивних успіхів та перемог!
– Дякую!

Підготував
Олександр Лавринович

Категорія: №7, жовтень 2009 р.