Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

ACM Ukrainian Finals 2009

Від 9 до 13 вересня цього року у Вінниці традиційно відбувався фінал України з командного алгоритмічного програмування серед вищих навчальних закладів України. У змаганнях узяли участь 30 команд, три з яких представляли Львівський національний університет імені Івана Франка. Також варто зазначити, що завдяки статусу відкритого фіналу України разом з українськими командами змогли позмагатися одна молдовська та дві грузинські.
Місто над Бугом зустріло учасників олімпіади хорошою погодою та святковим настроєм. Перед олімпіадою місто прикрашали кольоровими кульками та блискучими стрічками, а за день до основного туру змагань встановлювали декілька сцен для концертів, які відбулися одразу після змагань. Відповідно, усі команди налаштувалися перемагати. Кожен подумки бачив себе на одній зі сцен, де його вітають з перемогою, а весь 350-тисячний обласний центр аплодує найкращому програмістові України... Щоправда, пізніше всі дізналися, що другої неділі вересня Вінниця святкує День міста – з цього приводу й приготування.
Організатори олімпіади зробили все можливе, щоб перебування учасників, тренерів і вболівальників у Вінниці було максимально комфортним і приємним. Програма передбачала вечірку знайомств, боулінг-турнір та перегляд комедійного фільму. Декому з учасників дуже важко впоратися з хвилюванням та психологічним тиском. Тому важливо, що завдяки таким заходам кожен міг перед змаганнями відпочити й розслабитися. Зазначимо, що перемогу в боулінг-турнірі здобула збірна Львівського національного університету імені Івана Франка, з чим їх щиро вітаємо.
За день до основного туру змагань традиційно відбувся пробний тур, на якому командам запропонували чотири прості задачі. Основна мета пробного туру – навчитися користуватися системою тестування та отримати відповідь на всі свої технічні запитання.
Основний тур олімпіади тривав 5 годин. Цього разу командам запропонували 11 алгоритмічних задач, і потрібно було розв’язати якомога більше з них. За годину до закінчення змагань турнірну таблицю “заморозили”, щоб зберегти інтригу до церемонії нагородження. Перемогу здобула команда Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”, друге та третє місця посіли команди Київського національного університету імені Тараса Шевченка, четверте – команда Донецького національного університету, п’яте – команда Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”, шосте – команда Таврійського національного університету імені Володимира Вернадського, сьоме – команда Грузинського університету імені Святого Андрія Первозванного, а восьме – команда Львівського національного університету імені Івана Франка. Інші команди ЛНУ ім. Івана Франка посіли 12-те та 21-ше місця.
Уперше Всеукраїнську студентську АСМ-олімпіаду організували з ініціативи Вінницького національного технічного університету в 2001 році. Головною метою змагань було стимулювання найкращих студентів-програмістів України вдосконалювати майстерність складання ефективних алгоритмів і програм, популяризація серед українських студентів олімпіад з програмування та підвищення рівня досягнень у міжнародних олімпіадах. У першій олімпіаді у Вінниці взяли участь 68 команд 58 університетів із 26 міст України. Уже наступного року олімпіаду проводили за окремим наказом Міністерства освіти і науки України, і складалася вона з трьох етапів. Організовували другий етап (регіональні півфінали) Хмельницький технологічний університет Поділля (з 2006 року – Львівський національний університет імені Івана Франка) – у Західному регіоні, Київський національний авіаційний університет (з 2007 року – Сумський державний університет) – у Північному регіоні, Донецький національний технічний університет (з 2005 року – Харківській національний університет радіоелектроніки) – у Східному регіоні, Запорізький національний технічний університет (з 2007 року – Таврійський національний університет імені Володимира Вернадського) – у Південному регіоні.
Участь у цих змаганнях Львівський національний університет імені Івана Франка бере з 2005 року, коли команда нашого Університету посіла третє місце. Роком пізніше вже дві команди здобули право змагатися у фінальній частині змагань, одна з яких повторила минулорічний успіх. А в 2007 році аж три команди представляли у фіналі Франковий університет, щобільше, кубок чемпіонів України поїхав тоді до Львова. 2008 року ЛНУ ім. Івана Франка мав рекордне представництво на фіналі за всю історію проведення змагань для всіх ВНЗ – 4 команди. Такі хороші традиції збереглися – команди нашого Університету й далі домінують у Західному регіоні та представляють Україну на міжнародних змаганнях.

Василь Білецький

Категорія: №7, жовтень 2009 р.