Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Кордон між світом демократії та світом деспотії

Зустріч із Оксаною Пахльовською

Форум видавців у Львові – визнана загальнонаціональна подія, що збирає в нашому місті не тільки видавців і прихильників книг, а й українських інтелектуалів, щоб обговорити загальносуспільні проблеми та виклики українського сьогодення в контексті нуртуючого глобалізованого світу. Такий собі інтелектуальний мурашник, де щороку збираються цікаві, непересічні постаті, автори численних книг, щоб подискутувати, а до них приєднуються їхні постійні й потенційні читачі. Це своєрідний інтелектуальний простір, що притягує особливим магнетизмом його учасників.
Прикладом такого незвичайного інтелектуального формату була й дискусія в межах форуму “Чи потрібна європейцям свобода”, що відбувалася 12 вересня у Великому залі Палацу Потоцьких. Її учасники: Егідійус Алєксандравічус (Литва), Адам Міхнік (Польща), Алєксєй Цвєтков (Росія/США), Оксана Пахльовська (Україна/Італія). Вів зустріч Андрій Павлишин.
Продовженням цього формату обміну думок інтелектуалів можна вважати зустріч з Оксаною Пахльовською, відомою письменницею, культурологом, професором кафедри україністики при департаменті європейських та інтеркультурних студій Римського університету “Ла Сап’єнца”, що відбулася того самого дня в Дзеркальній залі Університету.
Оксана Пахльовська вважає себе українкою, інтегрованою в загальноєвропейське життя. Саме таку її позицію, що простежувалася в усіх культурологічних тезах пані Оксани щодо викликів сучасного світу та місця України між Європою та Росією, відображено в її книзі “Ave, Europa!”. Це збірка статей, есеїв, текстів публічних виступів автора, опублікованих з 1989 по 2008 рік, від проголошення незалежності до резонансних політичних подій 2008 року. Це своєрідний синтез узагальненого культурологічного бачення українського контексту в певному проміжку суспільно-політичного простору. Авторка сміливо подає незалежний погляд європейського інтелектуала на події новітньої історії України та виводить свою матрицю її європейської природи.
“Європа – єдність багатолюдності, збереження особливостей окремих націй, їхня культурна автономія. Збереження локальних культур надзвичайно важливе для Європи, – вважає Оксана Пахльовська. – До України Європа відразу поставилася дуже обережно, не надаючи значного кредиту довіри, але також не відсторонюючи від евентуальної ідеї інтеграції. Десь теоретично приймаючи ту ідею, що таке може статися. Але процес інтеграції вже почався… Сьогодні кордон західної цивілізації проходить по Дніпру. Україна перебуває між світом демократії та світом деспотії. Фактично, вже в часи грецької цивілізації сформувалася концепція Європи як простору свободи… Будь-який спосіб відтворення історичної пам’яті в Україні натикається на значний спротив з боку Росії, натикається на непорозуміння в нашому суспільстві, і це дуже далеко від завершення. Це стосується багатьох факторів української історії…”.
“Там, де українська держава не подбала про експансію знання, про Україну, про європейську Україну, там ця держава програла, – каже професор. – Ми програли рівно 18 років. Нічого не роблять у наших посольствах. З боку Росії спостерігаємо нищення європейської України, натомість усі здобутки в Україні за ці роки не транспортовано у форму знань про Україну”.

Записав
Олександр Лавринович
Фото автора

 

Категорія: №7, жовтень 2009 р.