Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Як завжди – з нагородами …

Традиційний Форум видавців і цього року зібрав у Львові багатотисячну аудиторію поціновувачів друкованого слова. Це вересневе свято вже вшістнадцяте відбулося у місті Лева, а його масштаби щоразу ширшають і ширшають, бо охочих продемонструвати свої творчі здобутки, перетворені на поліграфічний виріб – книжку, щороку більшає.


Знову активним учасником Форуму видавців був Видавничий центр Львівського національного університету імені Івана Франка, який упродовж чотирьох днів на стенді № 133, на першому поверсі Палацу мистецтв, дивував відвідувачів книжкової виставки-ярмарку різноманітною науковою, навчальною, довідковою літературою приблизно 200 найменувань. Успішним здобуткам на форумі сприяла зазвичай ретельна підготовка до цього масового книжкового свята.
Уже традиційно Видавничий центр Університету взяв участь у конкурсі “Найкраща книжка XVІ Форуму видавців у Львові”, подавши на суд вимогливого журі вісім книжок: перший том збірника матеріалів Міжнародного наукового конгресу до 150-річчя від дня народження Івана Франка (Львів, 27 вересня – 1 жовтня 2006 р.) “Іван Франко: дух, наука, думка, воля”, навчальні посібники Олега Антоняка “Загальна фізика: основи електрики і магнетизму”, Галини Доманської і Сергія Лавренюка “Основи вищої математики” (для економічних спеціальностей), Зенона Гамкала “Екологічна якість ґрунту”, “Механізми біохімічних реакцій” із серії “Біологічні студії” (автори – Наталія Сибірна, Ярослав Чайка, Наталія Климишин, Людмила Старикович, Галина Клевета, Катерина Дудок), монографії Назара Холода “Розподіл доходів та бідність у перехідних економіках”, Ігоря Бойка “Органи влади і право в Галичині у складі Польського Королівства (1349–1569 рр.)”, а також підручник “Мікробіологія” із серії “Біологічні студії” (автори – Степан Гудзь, Світлана Гнатуш, Ірина Білінська) та монографію Василя Івашківа “Художня, літературознавча і фольклористична парадигма ранньої творчости Пантелеймона Куліша”. Зазначимо, що саме дві останні книжки отримали відзнаки форуму. Підручник “Мікробіологія” увійшов до числа п’ятнадцяти найкращих книжок “Форуму видавців-2009”, а за наукові монографії Василя Івашківа “Художня, літературознавча і фольклористична парадигма ранньої творчости Пантелеймона Куліша” та Богдана Тихолоза “Філософська лірика Івана Франка” Видавничий центр нашого Університету отримав спеціальну відзнаку голови Львівської обласної держадміністрації. Додамо, що до п’ятнадцятки головних лауреатів форуму ввійшли ще три книжки, над якими працювали науковці Франкового університету: “На перехрестях віку” (у трьох книгах) Миколи Ільницького, випущена Видавничим домом “Києво-Могилянська академія”, та “Повне зібрання творів” Богдана-Ігоря Антонича (передмова Миколи Ільницького, упорядкування і коментарі Данила Ільницького) і “Римська елегія” (з латинської переклав Андрій Содомора), які побачили світ у видавництві “Літопис”.
Під час Форуму видавців Видавничий центр уже кілька років поспіль проводить у Дзеркальній залі презентації університетських видань. І цього разу представлений творчий доробок науковців Франкового університету був досить вагомим. Вісім книжок постало перед учасниками цього пропагандистського книжкового заходу, що спонукало запрошених до жвавого обговорення праць, а інколи й до дискусій з промовцями. Але презентацію проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар’ян Лозинський розпочав з приємного дійства – нагородження авторів підручника “Мікробіологія”, який, як уже сказано вище, є лауреатом XVІ Форуму видавців у Львові. Це стало своєрідним поштовхом до подальшого активного перебігу презентації.
Про підготовку і випуск першого тому збірника матеріалів Міжнародного наукового конгресу до 150-річчя від дня народження Івана Франка “Іван Франко: дух, наука, думка, воля”, в якому подано статті найвідоміших франкознавців світу, розповів відповідальний секретар видання, директор Інституту франкознавства доцент Святослав Пилипчук. Він також повідомив, що вже на завершальній стадії – робота над другим томом збірника. Добрі слова про це видання висловив ректор Українського університету, що у Москві, професор Віктор Ідзьо.
Дві книжки наукової серії “Мова і соціум” представила присутнім професор філологічного факультету Галина Мацюк. Перша з них – “До витоків соціолінгвістики: соціологічний напрям у мовознавстві” – монографія, друга – “Прикладна соціолінгвістика. Питання мовної політики” – навчальний посібник. Обидва випуски цієї серії (а ще буде третій) вже стали хорошою підмогою для мовознавців, які вивчають теоретичну соціолінгвістику та її історію, загальне мовознавство. Щодо навчального посібника “Прикладна соціолінгвістика. Питання мовної політики”, то це видання – перше в Україні, у якому висвітлено таку тематику. Хороші відгуки про згадані книжки висловили гість з Києва – завідувач відділу соціолінгвістики Інституту української мови НАН України професор Леся Ставицька, колега з кафедри загального мово­знав­ства нашого Університету доцент Лідія Сваричевська, четвертокурсниця філологічного факультету Лілія Мальцева.
Професор економічного факультету Ольга Стефанишин презентувала свій навчальний посібник “Теорія розвитку людського потенціалу національної економіки”. Ця фундаментальна праця із теорії розвитку людського потенціалу національної економіки, яка отримала гриф Міністерства освіти і науки України, стане настільною книгою для всіх, хто цікавиться розвитком новітньої економічної теорії. Вів презентацію проректор Мар’ян Лозинський, який запропонував на основі цієї праці Ольги Стефанишин, назва якої збігається з темою докторської дисертації, провести Всеукраїнську науково-практичну конференцію. Також додав, що цей навчальний посібник варто видати значно більшим накладом.
Приємні відгуки висловлювали і про монографію докторанта економічного факультету Назара Холода “Розподіл доходів та бідність у перехідних економіках”. В її основі – дослідження динаміки нерівності розподілу доходів населення та бідності в перехідних економіках. У книжці також ідеться про особливості та закономірності розподілу доходів та боротьбу з бідністю в Україні. Написання монографії стало можливим завдяки науковим стажуванням автора в Нідерландах і США. Учений задоволений своєю працею і впевнений, що вона буде корисною не лише для студентів, а й для широкого кола фахівців. А ще вдячний поліграфістам за художнє оформлення обкладинки монографії і оперативний друк.
Щодо двох видань біологічного факультету із започаткованої серії “Біологічні студії”, то їм також на презентації приділили особливу увагу. Підручник “Мікробіологія”, який написали Степан Гудзь, Світлана Гнатуш та Ірина Білінська, – один з переможців конкурсу “Найкраща книжка XVІ Форуму видавців у Львові”, а навчальний посібник “Механізми біохімічних реакцій”, автори якого – Наталія Сибірна, Ярослав Чайка, Наталія Климишин, Людмила Старикович, Галина Клевета, Катерина Дудок, заслужив не меншу увагу учасників презентації. Цікаво розповідали про свій творчий доробок і декан біологічного факультету доцент Світлана Гнатуш, і завідувач кафедри біохімії професор Наталія Сибірна. За оригінальний дизайн обкладинок, чітку комп’ютерну графіку і верстку книжки автори були одностайно щиро вдячні своєму факультетському дизайнерові Ігореві Старуньку. Обидва видання отримали рекомендації Міністерства освіти і науки України. Цінність цих книжок – не лише в багаторічній праці авторських колективів, а насамперед в актуальності поданого в них матеріалу. Скажімо, у підручнику наголошено на небезпеці патогенних бактерій для здоров’я людини. У двох розділах стисло охарактеризовано інфекцію та імунітет і окремі патогенні бактерії та дуже коротко описано ті інфекційні захворювання, які вони спричинюють. Автори навчального посібника, присвяченого світлій пам’яті їхнього вчителя – Бориса Федоровича Сухомлинова, розглянули питання про будову і функції основних класів біомакромолекул, подали докладний матеріал про обмін білків, ліпідів, вуглеводів і нуклеїнових кислот. Добрі слова про доробок біологів висловила спеціаліст з цієї наукової галузі – доцент кафедри технології біологічноактивних сполук та біотехнології Національного університету “Львівська політехніка” Вероніка Червецова.
Завершальний акорд презентації – представлення монографії доцента кафедри історії держави, права та політико-правових вчень юридичного факультету Ігоря Бойка “Органи влади і право в Галичині у складі Польського Королівства (1349–1569 рр.)”. Історико-правове дослідження органів влади та права у Галичині в складі Польського Королівства, як вважає автор, дасть змогу нагромадити початкову емпіричну базу даних, спираючись на яку сучасні вчені-правознавці, політики і державні діячі можуть створити оптимальну модель державно-правових і самоврядних інститутів, урахувавши помилки та досягнення минулого. Вихід цієї книжки – результат тривалого дослідження науковця, якому плідно у цьому сприяло керівництво кафедри.
Автори презентованих видань задоволені своїм творчим доробком, тим, що їхню працю належно оцінили учасники цього важливого заходу популяризації книги. Треба сподіватися, що і студенти будуть вдячні своїм наставникам за друкований подарунок.
А Видавничому центрові Франкового університету, який був учасником благодійної акції “Подаруй дитині книжку”, ще й вдячно усміхатимуться маленькі дітки, які під час XVІ Форуму видавців у Львові отримали у подарунок п’ять дитячих книжечок “Торбина усміхненого котика” авторства Марії Людкевич.

Богдан Копанський
Фото Юлії Мілянич

 

Категорія: №7, жовтень 2009 р.