Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Богдан Гаврилишин: “Поганий стан України зумовлений тим, що в нас немає національної еліти”

8 вересня 2009 року в Актовій залі Університету за участю представників наукових та громадських кіл, економістів, студентів відбулася презентація книги відомого вченого Богдана Гаврилишина “До ефективних суспільств. Дороговкази в майбутнє”.
Запрошуючи до слова автора книги, виконувач обов’язків ректора ЛНУ ім. Івана Франка професор Василь Височанський зазначив, що Богдан Гаврилишин є тією постаттю в науці, до авторитету якої дослухаються в цілому світі.
У своєму виступі Богдан Гаврилишин торкнувся найважливіших граней проблем, висвітлених у книзі. Спираючись на аналіз суспільно-політичного, економічного і культурно-духовного життя закордонних країн, він стверджує, що основними критеріями ефективності суспільства є чотири базові кити: соціальна справедливість, політична складова, економічна складова, співжиття людини і природи. Японія, зумівши поєднати в гармонії ці критерії, стала високорозвиненою країною, навіть попри її невигідні природні умови.
Запорука успішного розвитку будь-якої країни – гармонія між системою цінностей політичного та економічного устрою. Тому головна причина теперішньої світової економічної кризи, на думку науковця, – насамперед не економічна складова, а занепад системи духовних цінностей.
Україні, яка перебуває в стані тривалої трансформаційної кризи, потрібно розв’язувати завдання: розбудовувати власну державність і формувати політичну націю; створити демократичну систему правління; перейти від індустріальної енерго- та ресурсозатратної економіки до сучасної ринкової економіки знань; сформувати нові суспільні цінності. “Поганий стан України зумовлений тим, що в нас немає національної еліти. Сьогодні я бачу, що є парості тої еліти”, – резюмував Богдан Гаврилишин.
Автор книги “До ефективних суспільств. Дороговкази в майбутнє” зробив два, можливо, втішні, а, можливо, й невтішні, прогнози: процес трансформації України розпочнеться лише через 8–10 років, а стане вона найкращою серед кращих держав лише через 20 літ. “Можливо, тоді Україна і не матиме необхідності вступати в ЄС”, – зазначив науковець.
Саме на унікальній здатності Богдана Гаврилишина зазирати в минуле, тримати руку на пульсі теперішнього і творити майбутнє наголосила проректор Університету Марія Зубрицька.
Обговорюючи книгу Богдана Гаврилишина, професор, доктор філософських наук Анатолій Карась звернув увагу присутніх на те, що книга пропагує новий шлях розвитку суспільства – через владу знань. Залежно від того, як організовано знання, так і живе суспільство.
Науковець охоче відповідав на запитання викладачів, журналістів і студентів.
Наприкінці зустрічі в.о. ректора Василь Височанський вручив Богданові Гаврилишину ювілейну медаль Університету, випущену з нагоди 150-річчя від дня народження Івана Франка.

Оксана Гоцур
Фото Юлії Мілянич

 

Категорія: №7, жовтень 2009 р.