Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Центр культури та дозвілля “ЛИС МИКИТА”

Центр культури та дозвілля Університету створює умови для естетичного розвитку особистості, виховання у студентської молоді моральних і культурних якостей, національної свідомості, сприяє розвитку та популяризації української та світової культури і мистецтва.
У центрі працює понад 10 мистецьких колективів і гуртків, які беруть активну участь у культурно-мистецькому житті Університету та області і відомі далеко за її межами.


Народна капела бандуристок “Зоряниця”
У репертуарі капели – українська фольклорна музика, європейська класика, інструментальні твори сучасних композиторів. Концертні програми “Зоряниці” розкривають колорит і багатство одного з найдавніших народних інструментів – бандури, підкреслюють багатогранність і мелодійність української пісні.
Незабутніми для “Зоряниці” були виступи в Болгарії, Бельгії, Голландії, Німеччині, Литві, Польщі, Росії, Білорусі, а також концерти у м. Каневі, с. Шевченковому, с. Моринцях та багатьох інших місцевостях України.

Народний камерний оркестр
Народний камерний оркестр – своєрідна творча майстерня музикантів. Камерний оркестр успішно виступав у різних містах України та за її межами, зокрема в Естонії, Латвії, Литві, Росії, Молдові, Польщі, Німеччині, Австрії, США.
Репертуар колективу складається з творів композиторів різних стилів і епох: А. Вівальді, В. А. Моцарт, Й. Гайдн, Й. Брамс, Г. Перселл. Оркестр широко пропагує твори українських композиторів – Д. Бортнянського, В. Барвінського, М. Лисенка, С. Людкевича, М. Скорика, Б. Янівського та ін.


Народна чоловіча хорова капела “Прометей”
Хор виконує твори, різноманітні за жанром і тематикою: понад 150 творів композиторів української класики, народної музики і світової хорової спадщини (від хорових мініатюр до творів великих форм).
Капела часто виступає з концертами у містах і селах України, а також за її межами (Латвія, Росія, Польща).


Народний ансамбль пісні і танцю “Черемош”
Основа колективу – понад 60 талановитих студентів, які займаються в трьох групах: хоровій, танцювальній та оркест­ровій.
У програмі колективу – зразки фольк­лору західних (Гуцульщини, Буковини, Бойківщини) та центральних регіонів України. У репертуарі “Черемоша” – яскраві вокально-хореографічні композиції, запальні народні танці, хорові твори в різноманітних обробках.
За час існування ансамбль виступав у багатьох містах України (Києві, Харкові, До­нець­ку, Дніпропетровську, Ужгороді, Чернівцях, Мукачевому, Луцьку, Рівному) та за її межами (Вільнюсі, Мінську, Санкт-Петербурзі, Мос­кві, 18містах Канади і Сполучених Штатів Америки, Франції, Іспанії, Італії та Швейцарії).
“Черемош” – не тільки наполеглива праця під час репетиції чи захопливі гастролі, а й спосіб життя учасників. Тут витає особ­ливий “черемошанський” дух, який усіх згуртовує.
За час існування колективу сформувалися цікаві традиції, які підтримують і передають від покоління до покоління (урочиста посвята, випуск тощо).


Народний дівочий хор “Ліра”
У пісенному репертуарі “Ліри” – численні обробки українських народних пісень, твори українських і закордонних композиторів (Дж.?Б. Перголезі, Ф. Джіардіні, А. Вівальді, Г. Форе, М. Лисенка, С. Людкевича, М. Леонтовича, Ю. Антківа та багатьох інших).
Хор традиційно виступає на різноманітних концертах у нашій alma matеr: на відкритті конференцій, ювілейних академіях, урочистостях з нагоди вручення дипломів випускникам тощо.


Оркестр “Сурмач волі України”
“Сурмач волі України” – оркестр найрізноманітніших духових, народних та ударних інструментів. У колективі є хорова і танцювальна групи, а найчисельніша – сопілкарська, підготовчий склад якої формують зі студентів без музичної освіти. Ласкаво просимо в оркестр студентів-першокурсників!

Гурток навчання гри на сопілці
Гурток навчання гри на сопілці запрошує студентів на навчання різного спрямування: гра в ансамблі сопілкарів і набуття знань керівника цього колективу, гра в духовому оркестрі. Але найбільшу кількість студентів запрошуємо для становлення і розвитку музичного слуху, навчання співу, що дуже збагатить повсякденне життя і пізнання музичної творчості світу, значно збільшивши співочу когорту рідного Університету.


Модерн-балет “Dalkroz”
Модерн-балет “Dalkroz” – своєрідна лабораторія народження вільної пластики, на основі різноманітних стилів сучасної хореографії: хіп-хопу, диско, джазу, модерну, елементів акробатики, художньої гімнастики.
Колектив виступав у багатьох містах України та за її межами. Аплодували балетові в Польщі, Румунії, Німеччині, Італії, Франції, Іспанії.


Майстерня екстремального танцю “Мамай”
Проект для тих, хто любить нестандартний підхід до традиційних речей і не боїться по-новому осмислювати культурну спадщину минулих століть. Сучасний український танець з елементами акробатики, фехтування та бойових мистецтв.


* * *
Щороку Центр культури та дозвілля “Лис Микита” організовує Фестиваль мистецтв “Таланти Франкового Університету”, Шевченківські концерти, свято Покрови, заходи, присвячені УПА, утворенню ЗУНР, свято Андрія, Різдвяний вертеп та багато інших цікавих і незабутніх молодіжних заходів. Центр співпрацює із Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською міською радою, ВНЗ Львова і молодіжними громадськими організаціями. При Центрі культури та дозвілля працює кіноклуб “Клумба кіна”. Усі любителі кіно можуть переглянути шедеври українського і світового кінематографу різноманітних жанрів, а після перегляду – поділитися своїми враженнями, дізнатися нову інформацію про кіно.
Якщо у Вас багато творчих ідей, хочете корисно і приємно проводити свій вільний час у колі друзів – Центр культури та дозвілля “Лис Микита” чекає саме на Вас!

Адреса: вул. Університетська, 1 (головний корпус, у подвір’ї)
Телефони: 239-41-23; 239-42-33
E-mail: lysmykyta.ck@gmail.com

Категорія: Першокурсник-2009