Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Програма Східного партнерства – новий вимір відносин України та ЄС

14 травня в приміщенні Дзеркальної зали факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка відбувся міжнародний круглий стіл “Програма Східного партнерства – новий вимір відносин України та ЄС”. Співорганізаторами заходу, який проходить під патронатом Генерального консульства Республіки Польща у Львові, у рамках Днів Європи, є Інститут європейської інтеграції Львівського національного університету імені Івана Франка та Львівська філія Центру студій європейської інтеграції (Литовська Республіка).
Це вже не перший міжнародний захід, який є результатом співпраці Інституту європейської інтеграції та філії Центру студій європейської інтеграції Литовської республіки у Львові у сфері поширення інформації, роз’яснення та передачі досвіду в питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції нових країн – членів ЄС громаді Львова. Серед учасників кругло столу були Лев Захарчишин, начальник Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Львівської ОДА, Егідіюс Навікас, начальник відділу загальної закордонної політики і безпеки департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ Литовської Республіки, Беатріче Белявців, директор Львівської філії Центру студій європейської інтеграції (Литовська Республіка), Ярослав Жур, консул Генерального консульства РП у Львові, д-р Станіслав Гурка, Інститут європеїстики Ягеллонського університету (Краків, Республіка Польща), професор Маркіян Мальський, декан факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка, професор Михайло Микієвич, заступник декана факультету міжнародних відносин, завідувач кафедри Європейського права, професор Богдан Гудь, директор Інституту європейської інтеграції, та інші експерти й науковці
Цього разу на обговорення винесено маловідому, але водночас уже неоднозначно оцінювану і в різних країнах ЄС, і серед країн-адресатів, проблему Східного партнерства, інавгурація якого відбулася 7 травня 2009 року в Празі. Цей проект є новою ініціативою Євросоюзу стосовно шести країн Центральної Європи й Південного Кавказу: України, Білорусі, Азербайджану, Вірменії, Молдови та Грузії. Його авторами і головними “лобістами” на форумі ЄС стали Польща та Швеція, які, згуртувавши навколо себе “нові” країни Євросоюзу, практично впродовж року зуміли переконати лідерів усіх 27 країн – членів ЄС у необхідності ухвалити таку програму, що стала доконаним фактом на Брюссельському саміті ЄС у березні 2009 року.
Експерти з Литви, Польщі та України винесли на обговорення такі проблеми:
– східна політика Європейського Союзу – відсутність чіткої перспективи;
– ініціатива Східного партнерства – стратегічний крок уперед у стосунках ЄС зі східними сусідами;
– правові аспекти політики Східного партнерства;
– роль Центрів Європейської інформації в поширенні ідей Програми Східного партнерства в Україні;
– українська трудова міграція до країн ЄС у вимірі політики Східного партнерства;
– нові перспективи регіональної співпраці у рамках Східного партнерства;
– висвітлення проблеми Східного партнерства в ЗМІ;
– політика Східного партнерства: шанси для Білорусі, нові виклики для ЄС.
Метою круглого столу є також спроба знайти відповіді на запитання:
– чи Східне партнерство стане лише допоміжним інструментом у відносинах з ЄС, чи все-таки матиме, і який саме, вплив на реальне просування України у напрямі членства в ЄС?
– яким буде вплив Східного партнерства на відносини з Росією, і країн ЄС, і країн – бенефіціарів програми?
– чи стане Східне партнерство проектом, відкритим для третіх країн, і які саме країни запрошуватимуть до участі в “конкретних проектах” програми на принципах “індивідуального підходу”?

На фото (зліва направо): учасники міжнародного круглого столу: д-р Станіслав Гурка, Інститут європеїстики Ягеллонського університету (Краків, Республіка Польща), Егідіюс Навікас, начальник відділу загальної закордонної політики і безпеки департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ Литовської Республіки, Беатріче Белявців, директор Львівської філії Центру студій європейської інтеграції (Литовська Республіка), Ярослав Жур, консул Генерального консульства РП у Львові, проф. Богдан Гудь, директор Інституту європейської інтеграції, проф. Маркіян Мальський, декан факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка.

Вл. інф.

Категорія: №6, червень 2009 р.