Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Путівка на чемпіонат світу

Успішно виступив у Харкові на чемпіонаті України з карате-до (версія SKIF) наш студент із факультету міжнародних відносин Володимир Прокопів (2-ге місце в ката та 3-тє – в куміте).

Особливістю нинішнього українського чемпіонату було те, що саме за його результатами формували збірну України на світові змагання (відбуваються щотри роки), які розпочнуться в другій половині липня цього року в Афінах (Греція). На змаганнях у Харкові брало участь приблизно 300 учасників з усієї України. Проте тільки найсильніші вибороли путівки до Афін.
Прикметно те, що чемпіонату України в Харкові передував навчально-тренувальний семінар під керівництвом Набуакі Каназави, сина легендарного Хірокацу Каназави, засновника Федкрації SKIF.
Тепер Володимир Прокопів і його тренер Юрій Яремчук інтенсивно готуються в університетському спорткомплексі ЛНУ ім. Івана Франка до відповідальних світових змагань.
“Змагання в Харкові були напруженими, – ділиться враженнями Володимир Прокопів. – Виступали сильні суперники зі Східної України, зокрема з Харкова, Запоріжжя, Донецька. Посівши друге місце, я відстояв своє місце в українській збірній, що поїде в Афіни. Я вже брав участь у попередніх чемпіонатах світу за версією SKIF. Один із них відбувався в місті Дурбан (ПАР), другий – у Токіо (Японія) у 2006 році. У Дурбані я був третім, у Токіо пробився у півфінал. 2008 р. брав участь у чемпіонаті світу серед студентів у Вроцлаві (РП). В Афінах я вже втретє виступатиму на офіційному чемпіонаті світу за версією SKIF”.
Коментар Юрія Яремчука, старшого викладача кафедри фізичного виховання і спорту Львівського національного університету імені Івана Франка, майстра спорту міжнародного класу, заслуженого тренера України щодо результатів чемпіонату України та підготовки до чемпіонату світу в Афінах:
– Для нас кожен український чемпіонат важливий, а нинішній особливо, оскільки є відбірковим до чемпіонату світу, що відбувається раз на три роки. Нашим завданням було втриматися в українській збірній і завоювати призове місце, з чим ми впоралися під час виступів у Харкові. Другий результат, який здобув Володимир Прокопів, дає змогу зберегти місце у збірній і претендувати на поїздку до Греції. Зазначу, що Володимир програв своєму головному суперникові одну десяту бала (дотепер він постійно його перемагав).
До липня ще є трохи часу, щоб підготуватися. Тепер головна проблема – кошти, яких потребуємо на поїздку. Володя виступатиме у своїй віковій групі, я боротимуся в майстер-класі.
– Як плануєте виступити в Афінах?
– Судячи з досвіду, знаючи складність завдання та можливості суперників після минулої участі на чемпіонаті світу в Японії, я, звісно, прагнутиму здобути найвищі місця на цих світових змаганнях, і шанси є. У віковій групі Володі буде ще більша конкуренція, і це зрозуміло. Як на мене, потрібно здобувати наступні сходинки. Будь-які змагання для мене – перевірка правильності обраного шляху і, відповідно, правильності обраної методики тренувань. Зрештою, якщо я у свої 45 років виступаю, то це є переконливим свідченням того, що тренуюся правильно. Якщо людина виступала у 20 чи у 23 роки, а в 25 завершила свою спортивну кар’єру, значить, їй потрібен результат, тимчасова слава і все. Вона зупинилася, а далі йде в бізнес, на тренерську роботу чи ще кудись, а вже як спортсмен не росте. Одиниці пробиваються далі і в зрілому віці демонструють спортивні результати, свій рівень і в кімоно, а не на словах, тренують молодих. Я ж з молодих років тренуюся і виступаю на змаганнях, уже дійшов до майстер-класу. Важливо йти правильним шляхом та гармонійно вдосконалювати своє тіло, розум і дух.
Як сказав один відомий майстер, вчитися треба не в молодого і не в старого майстра, а в зрілого.

Олександр Лавринович