Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Ділимося досвідом

12–13 травня в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка проф­ком студентів та Студентський уряд Університету за підтримки Міністерства освіти та науки України провів Всеукраїнський науково-практичний семінар “Моніторинг якості навчального процесу та його місце у діяльності студентського самоврядування”. Запросили лідерів профспілкових організацій та органів студентського самоврядування, які представляли навчальні заклади з усіх куточків України. Основна мета семінару – поділитися досвідом щодо моніторингу навчального процесу.
На семінарі був присутній в. о. ректора Львівського національного університету імені Івана Франка професор В. Височанський, який схвально відгукнувся про починання студентського активу щодо процесу моніторингу навчального процесу у своїх ВНЗ, учасників семінару також привітав радник міністра освіти та науки України Дмитро Кулібаба, який висловив підтримку МОН такій студентській ініціативі.
У першій частині семінару доповідь виголосила професор кафедри історії та теорії соціології ЛНУ ім. Івана Франка Н. Черниш, яка ініціювала та очолила процес моніторингу в нашому Університеті. Основним завданням її доповіді було чітко окреслити загальні положення та принципи потрібності моніторингу громадської думки студентів. Голова Студентського уряду нашого Університету Уляна Корнацька у своїй доповіді охарактеризувала роль і місце моніторингу громадської думки студентів у роботі профспілкових та самоврядних студентських організацій у сучасному вищому навчальному закладі. Надзвичайно корисним та цікавим для учасників семінару був виступ доктора соціології Ярослава Ліщинського, який окреслив особливості моніторингу якості навчального процесу на прикладі досвіду Республіки Польща. Кожна доповідь супроводжувалася значною кількістю різнопланових питань. Згодом учасники семінару перейшли від теоретичної частини до практичної: було проведено опитування щодо дієвості студентських організацій у їхніх ВНЗ. Результати цього опитування ми отримали вже наступного дня. Назагал перший день виявися надзвичайно плідним та корисним, про що свідчить майже півторагодинна дискусія між учасниками семінару.
Наступний день розпочався з практичної частини. Асистент кафедри історії та теорії соціології нашого Університету Віктор Сусак розкрив суть процедури онлайнового опитування студентів за допомогою інтернет-мережі. Тоді співробітник Центру моніторингу Університету Галина Вінчковська провела учасникам семінару практикум із набуття навичок та вмінь проведення масових опитувань студентів. Також в обговоренні взяв участь голова профкому студентів, аспірантів та докторантів Харківського національного університету імені В. Каразіна, який прочитав змістовну доповідь про можливості та перспективи проведення моніторингу у вищому навчальному закладі. На завершення Всеукраїнського науково- практичного семінару голова профкому студентів ЛНУ ім. Івана Франка Михайло Мураль зачитав звернення до міністра освіти та науки України І. Вакарчука, яке підготували учасники семінару. У зверненні йшлося про рекомендацію ректорам ВНЗ сприяти впровадженню плану дій, розробленого на семінарі; про створення робочих груп для підготовки типового положення проведення моніторингу у ВНЗ та внесення відповідних змін до нормативно-правової бази для забезпечення проведення моніторингів і втілення їх результатів у навчально-виховному процесі; про забезпечення широкого громадського обговорення потреби здійснення моніторингу надання освітніх послуг.
Від’їжджаючи, учасники семінару – лідери студентських організацій з Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, Донецького національного університету, Запорізького національного університету, Сумського державного університету, Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди, Тернопільського національного економічного університету, Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” та інших ВНЗ України, щиро дякували організаторам науково-практичного семінару за вдалий добір лекційно-практичних занять, організацію харчування, проживання та дозвілля.

Андрій Закалюк,
голова профбюро студентів
історичного факультету

`