Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

XIII Фестиваль мистецтв “Таланти Франкового університету”

Традиційно травень асоціюється в Університеті з пожвавленням мистецького життя. Творчі студенти з усіх факультетів поспішають подати заявки на фестиваль. “Таланти” мають дві особливості-переваги. По-перше, студентство настільки звикло до фестивалю, що подає заявки, навіть не чекаючи афіш. З іншого боку, захід розвивається, щоб відповідати сучасним вимогам і мистецькій активності громади Університету. XIII “Таланти Франкового університету” (12 – 28 травня 2009 року) зібрали близько сотні учасників і колективів.
Цього року на фестивалі запровадили номінацію “Візуальне мистецтво”. Директор Центру культури та дозвілля “Лис Микита” Олег Котис зазначив: “Студенти, які співають, танцюють, грають на інструментах чи пробують себе в акторстві, завжди мали чудову нагоду виявити свої уміння та познайомитися з колегами з аналогічними уподобаннями. Упродовж року до нас надходило багато звернень від студентів, які пропонували створити такі самі можливості для університетських фотографів, художників, режисерів. Коли ми оголосили про нову номінацію, яку об’єднали синкретичною назвою “Візуальне мистецтво”, то спершу побоювалися, що буде незначна кількість заявок. Тішить, що наші страхи не підтвердилися… Тому сподіваємося, що нова номінація стане щорічною”.
Першість за кількістю зголошених учасників традиційно належить пісенній творчості.
У програмі “Талантів-2009” – чимало позаконкурсних мистецьких заходів. Сюрприз для учасників приготували колективи Центру культури та дозвілля. Пісні та музика лунатимуть 26 травня на концерті “Франкова весна”, за участю Народного ансамблю пісні і танцю “Черемош”, Народної капели бандуристок “Зоряниця”, Народного камерного оркестру, Дівочого хору “Ліра” і Народної чоловічої хорової капели “Прометей”. 25 травня програму “Містерія танцю” представлять танцювальні колективи, зокрема модерн-балет “Dalkroz”, майстерня екстремального танцю “Мамай”, гурт “Брейк денс”, Народний ансамбль пісні і танцю “Черемош” та ін.
“Клумба кіна” для “Талантів” підготувала програму “Життя геніїв: талант у фокусі”. Мета кінопоказів – виявити різні аспекти життя й шлях до успіху талановитих художників, режисерів, музикантів, політичних діячів.
Реалізувати всі задуми допомагають ректорат, профком викладачів і співробітників Університету, профком студентів Університету, Інститут післядипломної освіти ЛНУ ім. Івана Франка, Музей історії Університету.
“Таланти Франкового університету” – не тільки можливість творчого самовираження, а й добра нагода відчути смак життя університетської спільноти.

Прес-служба
Центру культури
та дозвілля “Лис Микита”