Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Джерело знань – у книжках

Видавці Франкового університету щоразу тішать науковців і студентів новими книжками. Про свіжі видання, які нещодавно побачили світ, розповідаємо нижче. Деякі з них уже є на полицях книгарні, що у 118?й кімнаті головного корпусу нашого вищого навчального закладу.

Іван Франко: дух, наука, думка, воля
Іван Франко: дух, наука, думка, воля: Матеріали Міжнародного наукового конґресу, присвяченого 150-річчю від дня народження Івана Франка (Львів, 27 вересня – 1 жовтня 2006 р.). – Львів: Видавничий центр Львівського національного університету імені Івана Франка, 2008. – Т. 1. – 1160 с.
Редактори – Уляна Крук, Роман Гамада, Ірина Вербовська. Технічний редактор – Світлана Сеник. Обкладинка – Василь Роган.

Збірник містить доповіді та повідомлення українських та зарубіжних учених-філологів на Міжнародному науковому конгресі “Іван Франко: дух, наука, думка, воля”, присвяченому 150-річчю від дня народження Івана Франка.

Теле- та радіо­журналістика
Випуск 8

Збірник науково-методичних праць на пошану Олександри Антонівни Сербенської – доктора філологічних наук, професора кафедри радіомовлення і телебачення, Заслуженого професора Львівського національного університету імені Івана Франка, академіка Академії наук вищої школи України
Теле- та радіожурналістика. Збірник науково-методичних праць. Випуск 8. – 340 с.
Відповідальний за випуск – Василь Лизанчук. Редактор – Мар’яна Михалюк.
У статтях збірника осмислено теоретичні засади функціонування електронних засобів масової інформації, узагальнено важливі аспекти журналістської практики, висвітлено науково-публіцистичні здобутки студентів, які опановують спеціалізації “Журналістська робота на радіо” і “Журналістська робота на телебаченні”, розкрито науково-методичну і творчу лабораторію видатного вченого-мовознавця О. Сербенської.

Професор Володимир Ґеринович
За редакцією Олега Шаблія

Професор Володимир Ґеринович / За редакцією професора О. Шаблія. – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2008. – 366 с.
Редактор – Михайло Коперсако. Технічний редактор – Світлана Сеник. Комп’ютерний набір – Тарас Кравець, Володимир Роїк. Комп’ютерна верстка – Тарас Кравець, Марія Федорусь. Художнє оформлення – Марія Федорусь, Ігор Дикий.

Представлено життєпис і наукову діяльність українського географа професора Володимира Ґериновича (1883–1949). Опубліковано наукові праці ученого з теоретичних і методичних проблем землезнання, з головних проблем географії України, Східної Європи і географічного краєзнавства.
Для викладачів, аспірантів, студентів географічних факультетів і факультетів міжнародних відносин.

Ранні романи Володимира Винниченка
Автор – Богдан Пастух

Пастух Б. Ранні романи Володимира Винниченка. – Львів: ПАІС, 2009. – 160 с.
Текст надруковано в авторській редакції. Обкладинка – Василь Роган.

Монографію написано на основі дисертації, предметом вивчення якої є ранні романні форми Володимира Винниченка, їхня концептуальна площина та динаміка зміни жанрових параметрів. Взято до уваги також морально-етичні проблеми малої прози та драматургії, яка є ідейною прародителькою романів автора. У книзі показано тяглість ідей у творчості Володимира Винниченка на матеріалі драматургії та романістики, а також розкрито механізми й проблеми переходу з формату одного жанру в інший.
Видання адресовано студентам-філологам, учителям, викладачам гуманітарних вищих навчальних закладів, історикам, усім, хто цікавиться творчістю Володимира Винниченка.

Літературознавчі зошити
Студії. Публікації. Рецензії. Бібліографія
Випуск 2-3

Літературознавчі зошити. Студії. Публікації. Рецензії. Бібліографія. – Львів, 2007. – Випуск 2-3. – 314 с.
Відповідальний за випуск – Любомир Сеник. Набір і комп’ютерна верстка – Богдан Пастух.

“Літературознавчі зошити” покликані повернути науці про літературу добре ім’я об’єктивного, історично правдивого і теоретично глибокого осмислення творчих особистостей, літературних явищ, фактів, естетичних напрямів і течій у творчому процесі і т. д. від найдавніших часів до сьогодні.
Для науковців, викладачів, аспірантів, студентів філологічних спеціальностей, учителів шкіл, усіх, хто цікавиться літературо­знавством.

Лінійна алгебра
Автори – Василь Андрійчук, Богдан Забавський

Андрійчук В. І., Забавський Б. В. Лінійна алгебра: Навчальний посібник. – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2008. – 238 с.
Редактор – Наталія Плиса. Технічний редактор – Світлана Сеник. Коректор – Ірина Василяйко. Комп’ютерне верстання – Олег Романів.

Викладено основи лінійної алгебри та їхні геометричні застосування. Розглянуто лінійні простори, лінійні відображення, білінійні і квадратичні форми, евклідові й унітарні простори та інші теми, важливі для застосувань лінійної алгебри у математиці і природознавстві. Проаналізовано основні факти про афінні та проективні простори, класифікацію кривих і поверхонь другого порядку. В окремому розділі подано вступ до теорії модулів. Основні поняття теорії модулів дають змогу отримати з єдиного погляду теорему Жордана про канонічний вигляд матриці лінійного оператора та основну теорему про скінченно породжені абелеві групи.
Для студентів механіко-ма­те­ма­тич­них факультетів університетів.

Навчально-методичний посібник з аналітичної геометрії
Автори – Богдан Бокало, Вікторія Бридун, Ігор Гуран

Бокало Б. М., Бридун В. Л., Гуран І. Й. Навчально-методичний посібник з аналітичної геометрії. – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2008. – 262 с.
Редактор – Наталія Плиса. Технічний редактор – Світлана Сеник. Коректор – Віталія Станкевич-Іванова.

Розглянуто методи розв’язків основних типів задач, які пов’язані з векторною алгеброю, прямою на площині, прямою та площиною в просторі, теорією ліній і поверхонь другого порядку, а також лінійних та афінних перетворень. У кожному розділі коротко викладено теоретичний матеріал.
Для студентів вищих навчальних закладів, учителів і тих, хто хоче самостійно опанувати методи аналітичної геометрії.

Теорія статистики
Автори – Семен Матковський, Оксана Марець

Матковський С. О., Марець О. Р. Теорія статистики: Навчальний посібник. – К.: Знання, 2009. – 534 с.
У навчальному посібнику викладено теоретичні та прикладні засади статистики, розкрито предметну сутність наукової дисципліни, яка допомагає набути певні навички в оцінці та аналізі економічних явищ за допомогою статистичних показників і методів. Висвітлено 17 тем, які містять основні поняття статистичної науки, формули статистичних показників та їх економічну інтерпретацію, наведено розв’язання тестів та задач, зокрема за допомогою функцій Microsoft Excel.
Для студентів, які вивчають теорію статистики, аспірантів, наукових працівників.

Добірку підготував
Богдан Копанський