Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Університет у світовому контексті

Міжнародна діяльність – один із найважливіших факторів успішної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка. Університет сьогодні – активний учасник багатьох міжнародних програм, його щорічно відвідують десятки іноземних гостей найвищих рангів.
Численні зустрічі, обміни досвідом та стажування в рамках міжнародної діяльності Університету сприяють розумінню основних цінностей ЄС, міждержавному порозумінню та культурному обміну України із країнами Європи та cвіту.
Співпраця заради майбутнього
Основа міжнародної діяльності Університету – партнерські угоди, підписані із зарубіжними навчальними закладами й установами. У 2011 році налагоджено співпрацю на рівні угод із Університетом Кадіса (Іспанія), Технічним університетом Клаусталя (Німеччина), Університетом Тамаша Бата (Чехія), Зеленогурським університетом (Польща), Університетом Порто (Португалія) і Нижньосілезькою вищою школою підприємництва та технології в Польковіце (Польща). Загалом кількість угод, підписаних Університетом із світовими навчальними закладами та організаціями у 2011 році, досягла 82. Співпрацюють з Університетом представники 32 країн світу.
Як результат активного співробітництва щорічно понад 300 студентів Університету отримують відрядження за кордон на навчання, стажування, ознайомчу практику з мови, для участі у семінарах, конференціях і літніх школах.
Завдяки специфіці навчальної та наукової діяльності найактивнішими факультетами в процесі закордонних відряджень викладачів й студентів є географічний, історичний, міжнародних відносин, філологічний та факультет іноземних мов. Серед студентів лідирують у навчанні за кордоном факультети іноземних мов і факультет міжнародних відносин. Студенти географічного, історичного, фізичного, філологічного факультетів і факультету міжнародних відносин проходять навчальні та магістерські практики в Польщі, Болгарії, Угорщині, Чехії, Словаччині та Австрії.
Чимало випускників продовжують навчання у вищих навчальних закладах США, Польщі, Німеччини, Австрії, Великої Британії, Франції, Канади, Швейцарії, Швеції тощо.
Найкращі студенти Університету отримують іменні стипендії зарубіжних меценатів: Б.Барабаша (США), Анни і Теодора Беш “Калина” (Канада), родини Лозинських (CША), імені Дмитра та Стефанії Куп’яків (Канада), найкращі аспіранти Університету отримують стипендії імені Товариства Косбілд (Канада).
Вагомою подією минулого навчального року була участь Університету у проекті “Університети – джерело консолідації громадянського суспільства в сусідній Україні. Словаччина – посередник на шляху української академічної спільноти до європейського університетського простору”. Упродовж навчального року в рамках цього проекту 50 викладачів гуманітарних спеціальностей Університету здійснили чотири візити до Словаччини та відвідали три найбільші університети цієї країни (вивчали болонський процес).
Окрім короткострокових візитів за кордон, значна кількість фахівців Університету читають лекції відповідно до угод про співпрацю та на запрошення іноземних навчальних закладів. Зокрема наші викладачі забезпечують функціонування лекторатів з української мови та українознавства в університетах Канади, Польщі, Словенії, Сербії, Кореї та Китаю.
Плеканням української мови як мови міжнародного спілкування займається Університет і на власній базі. Так, кожного року в Університеті діють літні курси з української мови та українознавства. Зокрема вже 18 років за кошти гранту американського уряду та сприяння Канзаського університету проводиться Літня школа для американських студентів, які проходять шеститижневе стажування з української мови та українознавства. Крім цього співробітники Університету в рамках проекту стажуються у Канзаському університеті, науковці цього ж університету перебувають на викладацькій роботі у Львівському університеті (загалом приблизно 200 осіб).

Щорічно в травні-червні проводяться мовні курси для студентів Університету Альберти (Канада), в липні-серпні Центром україністики Університету проводиться Міжнародна літня школа “Українська мова та країнознавство”.
Упродовж 14-29 серпня 2011 р. в Університеті проводилась ХІ українсько-австрійська літня школа. У ній брали участь 32 студенти – 16 з України і 16 з Австрії. У рамках програми – вивчення німецької мови, культури та історії України, а також актуальне економічне і політичне становище України.
Не менш активна діяльність Університету у вивченні мови та культури інших країн. Станом на сьогодні в Університеті функціонують Українсько-Австрійське бюро кооперації в освіті, науці та культурі, відкрито Британський центр, Центр італійської мови і культури, Центр країн Північної Європи, Центр грецької мови і культури ім. Арсенія Еласонського. Знаковою подією цього року стало урочисте відкриття у березні Центру іспаністики.
Усі центри мають сучасне аудіо- відеоустаткування, бібліотеки, де співробітники та студенти Університету мають змогу користуватися науковою та методичною літературою, періодикою, вивчають іноземні мови. Центри надають щорічно багато стипендій для навчання та стажування за кордоном.
Сприяє пізнанню й осмисленню традиції, культури, мови та специфіки викладання в інших країнах робота іноземних лекторів. Щорічно в Університеті працює близько 10?ти іноземних лекторів-мовників з Австрії, Італії, Іспанії, Німеччини, Швеції, Японії, Македонії, Польщі, Чехії, Естонії, Хорватії і Туреччини. Загалом Університет забезпечує вивчення 27 іноземних мов. Варто зазначити, що Львівський університет – єдиний в Україні, де вивчають усі слов’янські мови.
Вікно у світ
Університет бере участь у міжнародних освітніх організаціях, програмах, фондах. Співробітники, науковці й аспіранти Університету отримують гранти INTAS, ДААД, індивідуальні гранти та стипендії, стажування і навчання за кордоном, у різноманітних міжнародних проектах: Темпус-Тасіс, “Балтійські університети”, Еразмус-Мундус, Copernikus, транскордонна програма співпраці Польща – Білорусь – Україна – 2007-2013, Міжурядові державні програми науково-технічного співробітництва.
Найпомітнішою програмою сьогодні є Програма Європейської Комісії “Еразмус Мундус – вікно зовнішньої співпраці для Білорусі, України та Молдови (Лот 6)”. У рамках цього проекту, починаючи з 2007 року, понад 20 студентів кожного року навчаються на річних програмах у провідних університетах 10 європейських країн. Станом на сьогодні учасниками програми від Університету стали 130 осіб: 79 студентів, 15 магістрів, 23 аспіранти та 13 викладачів.
Програма й надалі розвиватиметься в Університеті. Адже згідно з рішенням виконавчого агентства ЄС з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури 2011 року Львівський національний університет імені Івана Франка увійшов до складу першого консорціуму, що став цьогорічним переможцем у відборі проектів за освітніми програмами Темпус, Еразмус Мундус і Жана Моне.
“Львівський університет – найактивніший навчальний заклад України в програмі “Еразмус Мундус”, – сказала у коментарі “Каменяру” співзасновник проекту антрополог і віце-ректор Університету Деусто в Більбао, доктор Джулія Гонсалес, – загалом програма надзвичайно популярна в Україні та Європі”.

Міжнародний діалог: досвід, порозуміння, євроінтеграція
Євроінтеграційним процесам, набуттю досвіду та міжкультурному порозумінню сприяють візити іноземних гостей. Кожного року Університет відвідує близько 900 поважних гостей з Європи та світу.
Під час зустрічей зі студентами та співробітниками Університету іноземні високопосадовці говорять про перспективи євроінтеграції України, західні стандарти, демократизацію та лібералізацію суспільства.
Зокрема, вагомою подією стала зустріч у квітні цього року із тодішнім заступником міністра закордонних справ Республіки Польща, а тепер Послом Республіки Польща в Україні Генриком Літвіном. Польський високопосадовець виступив із відкритою лекцією “Східне партнерство – розширені можливості співробітництва”. Генрик Літвін розповів про пріоритети, напрями та засадничі цінності програми Східного партнерства. Не менш значною була травнева лекція директора Інституту європеїстики Ягеллонського університету професора Здзіслава Маха на тему “Європейська інтеграція та розширення ЄС – проблеми ідентичності”, де лектор висвітлив проблеми ідентичності європейських народів у процесі європейської інтеграції та після розширення ЄС у 2004 р. на Схід.
Такі зустрічі стали доброю традицією Львівського національного університету імені Івана Франка. Основне їхнє значення – розуміння європейського простору як єдності у різноманітності. “Часто європейські програми неправильно трактують в Україні”, – зазначив в ході квітневої лекції теперішній Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін.
Власне для правильного розуміння концепту “Європа” та міжкультурного і міждержавного порозуміння як такого і проводяться численні зустрічі у нашому Університеті. Зокрема зі своїми доповідями та лекціями також виступали: професор Варшавського університету Анджей Менцвель із лекцією “Історія та антропологія: елементарні взаємозв’язки”, координатор зовнішньополітичної стратегії та аналізу Європейської Комісії п. Герхард Сабатіл та багато інших посадовців найвищого рангу Європи та світу.

Окрім уже згаданих гостей, у 2011 році Університет також відвідали Посол Канади в Україні Даніель Карон, дипломат Посольства Чеської Республіки в Києві Любомош Веселі, Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджану в Україні Ейнулла Ядулла оглу Мадатлі, Посол Республіки Туреччина в Україні Ахмет Бюлент Меріч, Делегація Уряду США та УНТЦ, Представник Німецької академічної служби обміну (ДААД) доктор Гіллер, генеральний директор компанії “Nestle” в Україні Мауріціо Патарнелло, делегація Сейму Латвійської Республіки та багато інших не менш шанованих людей.
Іноземні фахівці проходять в Університеті стажування, здійснюють спільні наукові дослідження із нашими вченими, беруть участь у конференціях, працюють над підготовкою і виданням спільних монографій та підручників.
Завдяки міжнародній діяльності розширюється кругозір студентів Університету, не­оці­нен­ний досвід отримують його працівники, а сам Львівський національний університет імені Івана Франка не полишає списки одного із найвідоміших та найпочесніших європейський вищих навчальних закладів…

Олег Вівчарик

Міжнародні партнери:
Австрія:
1.    Інститут перепідготовки кадрів
2.    Українсько-австрійське бюро кооперації в освіті, науці та культурі
Австралія:
3.    Університет імені Монаша, м. Мельбурн
Бельгія:
4.    Лувенський університет
5.    Університет м. Льєж
Білорусь:
6.    Брестський університет
Болгарія:
7.    Великотирновський університет
8.    Софійський університет ім. Климента Охридського
Бразилія:
9.    Федеральний центр технологічної освіти штату Парана
Велика Британія:
10.    Британська Рада
Греція:
11.    Афінський національний університет ім. Іоанна Каподістріса
12.    Університет Арістотеля в Салоніках
13.    Центр грецької мови і культури ім. Аренія Еласонського
Данія:
14.    Орхузький університет
Естонія:
15.    Естонський інститут
Іспанія:
16.    Севільський університет
17.    Університет Валенсії
18.    Університет Кадіса
19.    Університет Країни Басків
Італія:
20.    Міланський університет
21.    Університет м. Вітербо
22.    Університет м. Мачерата
23.    Університет Roma ІІІ
Канада:
24.    Едмонтонський університет
Китай:
25.    Китайський Вейфан університет науки і технології провінція Шаньдун м. Шоугуан
Литва:
26.    Шяуляйський Університет
Молдова:
27.    Молдовський державний університет м.Кишинів
28.    Педагогічний університет імені Алеко Руссо, м. Бельци
Німеччина:
29.    Інститут серболужицького народознавства
30.    Ольденбурзький університет
31.    Технічний університет в місті Хемніц-Цвікау
32.    Технічний університет Ільменау
33.    Технічний університет Клаусталя
34.    УВУ в м. Мюнхені
Південна Корея:
35.    Ганкукський університет міжнародних досліджень
Польща:
36.    Академія спеціальної педагогіки ім. Марії Грегорджевської
37.    Варшавський університет
38.    Вища педшкола в м. Ченстохові
39.    Вища педшкола в м.Кельци
40.    Вища школа інформатики і менеджменту в м. Жешові
41.    Вища школа адмін. і управління в Перемишлі
42.    Вроцлавський університет
43.    Гданська Політехніка
44.    Жешовський університет
45.    Зеленогурський університет
46.    Інститут фізики ПАН
47.    Люблінська політехніка
48.    Нижньосілезька вища школа підприємництва та технології в Польковіце
49.    Опольський університет
50.    Педагогічна академія в Кракові
51.    Познанський університет імені Адама Міцкевича
52.    Університет Марії Кюрі-Склодовської
53.    Шльонський університет
54.    Ягеллонський університет
Португалія:
55.    Коїмбрський університет
56.    Університет Порто
Росія:
57.    Московський університет
Румунія:
58.    Клужський університет
Сербія:
59.    Крагуєвацький університет
Словенія:
60.    Люблянський університет
США:
61.    Алабамський університет
62.    Канзаський університет
63.    Мічіганський університет
64.    Нортвудський універистет
65.    Технологічний університет Нью-Джерсі
66.    Університет Вісконсін
Туреччина:
67.    Освітня фірма “Чаг-Україна А.Ш.”
68.    Стамбульський університет
Угорщина:
69.    Веспремський університет
70.    Вища школа м. Ніредьгаза
71.    Інститут географії АНУ
72.    Печський університет
Франція:
73.    Університет міста Анже
74.    Університет П’єра Марії Кюрі м. Париж
75.    Французький культурний центр
Хорватія:
76.    Загребський університет
Чехія:
77.    Карловий університет
78.    Остравський університет
79.    Університет Палацького, м. Оломоуць
80.    Університет Тамаша Бата
Швеція:
81.    Мелардаленський університет
Японія:
82.    Міжнародний Університет Сузука

Категорія: №7, жовтень 2011 р.