Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

“Молися, сину: за Вкраїну його замучили…”

У рамках святкувань Шевченківських днів на всіх факультетах і в коледжах Університету відбуваються святкові вечори, виставки та презентації з нагоди 195-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.
Зокрема, студенти факультету електроніки, фізичного факультету та Природничого коледжу під керівництвом доцента Івана Хвищуна 12 березня організували шевченківський вечір “Молися, сину: за Вкраїну його замучили колись”. Варто зазначити, що на вечорі віддали шану ще одному синові українського народу – Володимирові Івасюку, 60-ту річницю від дня народження якого відзначали у перші дні весни – 4 березня. Організатори свята поєднали ці дві дати завдяки двом подіям, між якими – 118 років: перепоховання поета і художника Тараса Шевченка та похорон пісняра Володимира Івасюка. Ці дві події точкою свого дотику мають 22 травня.
Звісно, йшлося здебільшого про Тараса Шевченка. Студенти розповідали про життєвий і творчий шлях поета, декламували уривки з творів “Кавказ”, “Розрита могила”, “Великий льох” та ін. Яскравим доповненням дійства став виступ Народного ансамблю бандуристок “Галичанка”. Зі струн бандури лунали “Учітеся, читайте і свого научайтесь”, “Віє вітер, віє буйний”, “Зоре моя вечірняя”. Ще однією “родзинкою” свята був спів дівочого хору Університету “Ліра”, який розпочав вечір виконанням пісні “Реве та стогне Дніпр широкий” і супроводжував дійство Шевченковими піснями.
Після розповідей про цікаві та маловідомі факти з біографії поета аматорська театральна група студентів фізичного факультету виступила із театралізованим дійством “І генії кохають”. Глядачам представили епізоди нещасливих історій про муз, у яких закохувався Шевченко: юна Оксана Коваленко, княжна Варвара Рєпніна, Ганна Закревська, артистка Катерина Піунова та його останнє кохання – Ликера Полусмакова. Коли завершилося театралізоване дійство, Іван Хвищун зазначив: “Ви, мабуть, зрозуміли, що це театралізоване дійство – з минулорічної концертної програми. Ми вирішили зіграти його й цього року, щоб пригадати нашу студентку Олю Жагалюк, яка трагічно загинула в Харкові. Тоді вона виконувала роль ще одного кохання Кобзаря – полячки Ядзі Гусинківської…”. Усі присутні в залі пом’янули хвилиною мовчання Олю Жагалюк, світлу пам’ять про яку бережуть викладачі й студенти.
У другій частині вечора прозвучала коротка розповідь про основоположника української естрадної музики Володимира Івасюка. Аматорські студентські колективи під акомпанемент електронних гітар виконали незабутні “Червону руту”, “Я піду в далекі гори”, “Пісня буде поміж нас”. Уся зала підспівувала високопоетичні рядки пісень.
Завершальним акордом дійства стало виконання “Заповіту”.
Зі словами вдячності за організацію та проведення святкового вечора виступили декан факультету електроніки Ігор Половинко і декан фізичного факультету Петро Якібчук, які висловили своє захоплення мистецькими талантами студентів.
Вечір засвідчив, що навіть через десятиліття і віки є і буде завжди актуальним високе мистецьке слово Тараса Шевченка та Володимира Івасюка.

Оксана Гоцур