Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

“Я на сторожі коло їх поставлю слово…”

10 березня в Актовій залі Університету відбулася урочиста академія з нагоди 195-ї річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.
Перша половина березня проходить в Україні під знаком вшанування пам’яті Тараса Шевченка. Львівський національний університет імені Івана Франка щороку віддає шану Кобзареві. Уже стало традицією проводити урочисті заходи на загальноуніверситетському рівні, на факультетах і в коледжах.
Тарас Шевченко залишається однією з постатей, що об’єднує всіх українців. Кобзар у колі сучасників був, як відомо, художником і поетом, бардом, дисидентом і солдатом. Він не був ні політичним лідером, ні вождем суспільного чи народного руху. Однак став набагато більшим – Великим Кобзарем, котрий “отверз уста” “німим братам своїм” і заповів нам жити “в своїй хаті”, де “своя й правда, і сила, і воля”. Тарас Шевченко став духовним пробудником українського відродження, рушійною силою для здобуття української державності.
Саме на таких засадах організатори вибудували урочисту академію, яку відкрив доцент кафедри теорії літератури та порівняльного літературо­знавства Василь Будний. У своїй доповіді “Я на сторожі коло їх поставлю слово…” він зумів вдало проінтерпретувати українську сучасність на тлі основних світоглядних орієнтирів Кобзаря, згідно з якими він прожив і які висловив у поетичному слові. “Змінюються політичні обставини людського життя. Добро росте, але і зло не дрімає. І на сторожі йому завжди стоїть Шевченкове слово”, – наголосив Василь Будний.

Значну відповідальність за організацію академії взяли на себе студенти акторського і режисерського відділень факультету культури і мистецтв, ставши і її головними режисерами-постановниками, і головними дійовими особами. Варто зазначити, що погляд молоді на світ Тараса Шевченка став свіжим “ковтком повітря” у святкуванні Шевченківських днів в Університеті.
На вечорі у виконанні університетських творчих колективів – Народного ансамблю пісні і танцю “Черемош”, Народної капели бандуристок “Зоряниця”, дівочого хору “Ліра” – прозвучали найвідоміші поезії Тараса Шевченка. Зокрема, глядачі мали змогу почути уривки з творів “Розрита могила”, “Княжна”, “Якби мені черевички”.
Оригінальним доповненням сценічного дійства була музика у виконанні Народного камерного оркестру Університету.
Завершальним акордом урочистої академії стало спільне виконання “Заповіту” Тараса Шевченка:

Як умру, то поховайте
Мене на могилі,
Серед степу широкого,
На Вкраїні милій…

Оксана Гоцур