Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Свято закоханих

День святого Валентина – одне з найпопулярніших і найочікуваніших свят року, що має свої витоки і перед­істо­рію.
За легендою, святий Валентин – покровитель усіх закоханих. Він вінчав солдатів, яким імператор заборонив одружуватися, оскільки це відволікало їх від військової служби. А Валентин потай усе-таки уділяв їм Тайну Подружжя, за що його заарештували і кинули до в’язниці. У начальника тюрми була сліпа донька, якій Валентин повернув зір. Дівчина нестямно закохалася у священика, однак це не врятувало його від покарання. Перед стратою він написав записку із палкими словами та підписом “Твій Валентин”, яку передали дівчині.
Можливо, це й справді тільки легенда, але в кожній вигадці є доля правди.
День закоханих в Україні святкують порівняно недавно, проте він встиг прижитися. Від школяра до пенсіонера – усі пам’ятають чи принаймні знають, що це за свято – 14-го лютого. Існує думка, що воно для молоді, але є всі підстави її спростувати: червоні сердечка та “валентинки” дарують одне одному в будь-якому віці. Річ у тому, що молодь, а особливо студентство, найвідвертіші у виявах своїх почуттів. А з роками зменшується резерв “відчайдушності”.
Готуються до свята заздалегідь: кожен намагається знайти щось найоригінальніше, але листівки у вигляді серця, квіти – незамінні атрибути. І тут найважливіше усвідомити, що самобутність будь-якого подарунка – у його щирості. Інколи єдиний поцілунок – усе, що потрібно.
День Валентина – свято для закоханих будь-якого віку. “Людство ніколи не відмовиться від того, що йому необхідне”, – якось висловилася Ліна Костенко, цитуючи слова свого чоловіка. Попри абсолютно різні, інколи й протилежні погляди на доцільність відзначення цього свята, усі нетерпляче чекають його. Отже, воно все-таки нам потрібне. У стрімкий постіндустріальний, зматеріалізований час нам треба зуміти без упередженості й гордості щиро сказати: “Я тебе кохаю”, “Я хочу, щоб ти був, бо я є для тебе”. Щирі слова роблять кожного з нас добрішими і щасливішими.
Тож у День закоханих не забуваймо про найдорожчих. І святий Валентин допоможе кожному правильно обрати серед мільйонів сердець саме те, єдине.

Тетяна Трачук