Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Чим для Вас є День святого Валентина?

Чи святкують наші студенти День святого Валентина? Чи до вподоби їм це свято? Чим воно для них є? Це ми намагалися з’ясувати, опитавши кількох студентів нашого Університету. І як з’ясувалося, більшість спудеїв святкує цей день і вважає його дуже позитивним і потрібним, меншість святкувала б його, якби було з ким, а зовсім незначна частина все-таки вважає, що цей день – вдалий комерційний крок, вигідний сувенірним магазинам.

Тарас, 2 курс, факультет міжнародних відносин:
– Я не святкую 14 лютого не тому, що його не визнаю, а тому, що не маю другої половинки. Думаю, якби мав кохану, обов’язково святкував би, бо це справді прекрасне свято для всіх закоханих. Я дуже радий, що є такий день. А щодо самого святого Валентина, то не маю жодних упереджень. Адже він справді був покровителем усіх закоханих.

.

Ярина, 2 курс, філологічний факультет:
– Я не вважаю, що День святого Валентина – свято. До прикладу, недавно священик на проповіді запитав дітей, яке найближчим часом буде велике свято, і більшість відповіла, що День святого Валентина. Священик зазначив, що не День святого Валентина, а Великдень. Тож, як помітно, навіть діти уже живуть цим святом.
Хоча, з другого боку, кожне свято гарне. Але я вважаю, що його не треба називати на честь святого Валентина. Адже Валентин був покровителем хворих на епілепсію, тому вважати його покровителем закоханих не є нормально. Та й загалом церква проти Дня святого Валентина. Я хотіла б, щоб цей день називали просто Днем закоханих.

Ярина, 3 курс, факультет іноземних мов:
– Це свято дуже популярне нині не тільки в Україні, а й у Європі та в усьому світі. Адже кожен хоче відчути атмосферу цього свята, кохати і бути коханим. Не обов’язково святкувати дуже помпезно, але головне – відчути, що ти поруч із тією людиною, яка тобі потрібна. І дата не має жодного значення, свято можна організувати будь-коли, не тільки 14 лютого.

Роланд, 3 курс, філософський факультет:
– У нас у Нігерії також є таке свято, як День святого Валентина. І ми відзначаємо цей день кохання так само, як і в Україні: робимо подарунки й зустрічаємося з людьми, яких любимо. Мені подобається це свято, тому куди б я не поїхав, хотілося б, щоб там був такий день.

Оля, 3 курс, філологічний факультет:
– Для мене День святого Валентина – комерційне свято. Для закоханих це справді гарний день, але є й самотні люди, які страждають під час цього свята. Адже коли йдеш по вулиці, а з усіх вітрин, радіо й телебачення тиснуть червоні серця… стає важко. Реклама дуже впливає на людей, тож варто все-таки зважати і на самотніх. А насправді – це свято комерції, на якому заробляють гроші сувенірні крамниці.

Ліля, 6 курс, філософський факультет, заочне навчання:
– Коли я була незаміжня, то активніше святкувала День святого Валентина: ходила на дискотеки та різноманітні зустрічі. А тепер, звісно, обмінюємося з чоловіком подарунками, але це вже не те…

Марта, 5 курс, філософський факультет:
– Це свято я визнаю тільки тоді, коли є з ким святкувати. А загалом це день, коли навколо все червоне, море квітів і незліченна кількість романтичних пар.

Наталя Драган-Іванець