Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

2009-й – Міжнародний рік астрономії

62-а Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй резолюцією від 20 грудня 2007 року проголосила 2009-й рік Міжнародним роком астрономії. Цей факт є визнанням важливості астрономії як фундаментальної складової світової науки, культури та освіти, які є основою розвитку нашої цивілізації. Астрономія є зразком того, як об’єднання зусиль представників різних націй і народів дає змогу знаходити відповіді на найскладніші запитання, які поставали і постають на шляху пізнання таємниць світобудови. Міжнародний рік астрономії приурочено також відзначенню важливої дати: 400 років тому Галілео Галілей уперше використав телескоп, який він створив, для досліджень небесних об’єктів. Проте основна мета Міжнародного року астрономії – популяризація астрономії серед найширших верств населення, донесення до людей базових знань про наш світ, стимулювання зацікавленості молоді астрономією та наукою загалом. Для її досягнення Міжнародна астрономічна спілка разом з ЮНЕСКО розробили програму заходів різного рівня, від міжнародних до місцевих, ініціаторами яких упродовж року будуть і професійні астрономи, і астрономи-любителі. Вона містить різнопланові заходи й акції для людей різного віку і роду занять, а ознайомитися з нею може кожен зацікавлений на сайті http://www.astronomy2009.org/general/. Загальне гасло Міжнародного року астрономії – “The Universe yours to discuver” – “Відкрий для себе Всесвіт”.
Міжнародний рік астрономії офіційно відкрили 15 січня у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі. У ньому взяли участь представники королівських династій, міністри урядів держав, нобелівські лауреати, видатні вчені, делегації астрономів-фахівців із 136 країн світу – загалом понад 900 учасників. Делегацію з України очолював президент Української астрономічної асоціації академік Ярослав Яцків. Захід відбувався в режимі on-line і астрономи обсерваторій світу мали змогу “побувати там”, не покидаючи своїх робочих місць.
У 140 країнах світу, які приєдналися до проведення Міжнародного року астрономії, створено національні комітети, які координують заходи у своїх країнах. Українська астрономічна асоціація зініціювала створення такого комітету в нашій країні, до якого увійшли представники провідних астрономічних обсерваторій України. Серед заходів, які запланувала УАА на цей рік, є й такі: організація наукових, історичних і педагогічних конференцій; заохочення вчителів, студентів та громадян до наукових астрономічних досліджень; організація астрономічного фестивалю аматорів астрономії “Астрофест-2009”; проведення 8-го з’їзду Української астрономічної асоціації; підготовка та публікація книг з історії астрономії; популяризація астрономічних знань через засоби масової інформації; проведення конкурсу на найкращу шкільну обсерваторію; випуск марки та пам’ятної монети України, присвячених Міжнародному року астрономії.
Центрами регіональних і місцевих заходів Міжнародного року астрономії – 2009 будуть астрономічні обсерваторії, кафедри астрономії університетів, планетарії та зареєстровані об’єднання астрономів-аматорів. Кожен з них має свою програму заходів. Зокрема, Астрономічна обсерваторія Львівського національного університету імені Івана Франка в рамках заходів Міжнародного року астрономії – 2009, крім участі в загальноукраїнських заходах, планує: опублікувати статті з історії астрономічних досліджень у Львові; підготувати до видання книгу “Історія Астрономічної обсерваторії Львівського національного університету імені Івана Франка”; провести засідання фізичної комісії НТШ, присвячене Міжнародному року астрономії; проводити екскурсії для школярів, студентів і всіх зацікавлених мешканців Львова та області; клопотати перед владою нашого міста про створення у Львові сучасного науково-просвітницького центру “Планетарій”; підготувати цикл науково-популярних лекцій і статей за напрямами наукових досліджень Астрономічної обсерваторії; через засоби масової інформації повідомляти про цікаві астрономічні явища та нові відкриття. Кожен охочий зможе побачити небесні об’єкти в телескоп наживо або через світову мережу “Інтернет” у моніторі комп’ютера, почути розповіді вчених і викладачів, задати свої запитання чи поділитися розумінням побаченого і почутого. Живе спілкування з небом і фахівцями допоможе і дітям, і дорослим краще зрозуміти світ, у якому живемо, себе і своє місце в ньому.

Науковці Астрономічної обсерваторії на відкритті Міжнародного року астрономії – 2009 в режимі on-line. Зліва направо: С. Лаба, О. Баран, Б. Венгльовська, О. Ейгенсон, М. Заморський, О. Сергієнко, М. Ковальчук, Н. Вірун, М. Гірняк, М. Стоділка, С. В. Апуневич, С. Є. Апуневич, Б. Новосядлий.

Богдан Новосядлий,
директор Астрономічної обсерваторії
ЛНУ ім. Івана Франка