Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Зустріч в. о. ректора зі студентами

17 лютого 2009 року у Дзеркальній залі відбулася зустріч в. о. ректора професора Василя Височанського зі студентами Університету.
Під час зустрічі обговорювали питання стипендіального забезпечення студентів. І не дивно, адже є два чинники, що зробили актуальним це питання. По-перше, студенти вже склали зимову екзаменаційну сесію. По-друге,  фінансово-економічна криза, яка зумовила появу численних неправдивих чуток, пов’язаних із нарахуванням та виплатою стипендій.
Василь Степанович поінформував студентів, що стипендії нараховують та виплачують відповідно до чинного законодавства. Так, згідно із Постановою Кабінету Міністрів України, для нарахування стипендії за результатами сесії потрібно мати в середньому 4 бали і вище. Із нижчим балом мають право отримувати стипендії такі категорії студентів: студенти із малозабезпечених сімей, студенти-сироти, студенти-інваліди та студенти, котрі мають дітей.
Також студенти висловили своє занепокоєння щодо оплати за проживання в гуртожитку і проходження практик. У відповідь Василь Степанович зазначив, що оплата за гуртожиток до кінця навчального року залишається незмінною.
Окрім того, в. о. ректора Василь Височанський і проректор Мар’ян Лозинський закликали студентів ощадливіше використовувати електроенергію, газ та воду, адже за комунальні послуги Університет сплачує чималі кошти.
Якщо заробітна плата, стипендії, комунальні послуги належать до захищених статей бюджету, то оплату за проведення практик (проїзд, добові тощо) Університет завжди здійснював на добровільних засадах, бо держава ніколи не виділяла на це коштів. Особ­ливо це важливо у зв’язку з польовими практиками для студентів біологічного, географічного та геологічного факультетів. Василь Степанович також додав, що питання проведення студентських практик вирішують.
Поцікавившись, чи не виникало у студентів проблем зі складанням сесії цього навчального року, професор Василь Височанський зазначив, що, відповідно до рішення Вченої ради Університету, у нашому вищому навчальному закладі впроваджено уніфіковану 100-бальну шкалу оцінювання знань.
Студенти вийшли із Дзеркальної зали задоволені зустріччю, бо отримали ґрунтовні відповіді на свої запитання, а це засвідчує ефективність проведення традиційних зустрічей ректора зі студентами.

Оксана Гоцур
Фото Юлії Мілянич