Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Як Ви поєднуєте святкування Різдва та складання сесії?

Пригадую, коли була студенткою, для мене завжди було трагедією те, що зимова сесія припадала на період Різдвяних свят. Мені так хотілося поїхати в рідні місцини, відвідати дорогу родину й побути хоча б якийсь час зі сім’єю. Але мої бажання не завжди здійснювалися. Часто найважчий іспит припадав на 9 чи 10 січня, а це означало, що їхати з дому треба швидше, ну а готуватися – напевно, під час Святвечора. Доводилося робити вибір – звісно, не на користь науки. А важко вчитися змушена була останньої ночі…
Саме тому мені спало на гадку запитати в наших студентів, як вони ставляться до поєднання святкування Різдва та складання сесії. І на своє превелике здивування, зрозуміла, що не так усе трагічно. Студенти – народ бойовий, тому вони просто поєднують непоєднуване і не роблять собі з того проблеми.

Анна, 1 курс, ме­ха­ніко-математичний факультет:
– Сесія – це святково, це прикольно. Настрій святковий, тому особливих труднощів не відчуваю. Хочеться скласти сесію якнайшвидше і їхати додому. Сесія – щось схоже на свято. Коли складаєш сесію на першому курсі, приходить усвідомлення, що ти, нарешті, студент.

Іванка, 5 курс, філологічний факультет:
– Не дуже важко. Адже свята завжди приносять святковий настрій. Ми – студенти, тому доводиться поєднувати непоєднуване. Не ми перші, не ми останні. Звісно, трапляються й складнощі. Коли я була на третьому курсі, іспит із російської мови припав на 19 січня. Оскільки я здалеку, то на другу Святу вечерю довелося залишитися у Львові. Але це також цікаво, адже зранку пішла до церкви, освятила воду й відчула трохи інший дух традицій.

Христина, 2 курс, факультет журналістики, перша віце-міс Університету:
– Такого робити не бажано. Адже Різдво – 7 січня, а іспит часом припадає на 9 січня. Саме так у нас було торік. Ми складали один із найважчих іспитів – теорію літератури. Треба було багато вчитися, тому ми приїхали до Львова вже 8 січня. Цьогоріч теж треба буде готуватися до іспитів від самого Різдва. Інколи навіть не можу мамі кутю допомогти зробити. Хіба це нормально?

Анна Бойко, 5 курс, філологічний факультет, кафедра сходознавства:
– У нашій сім’ї є традиція святкувати Різдво разом з усією родиною. Ми їдемо до бабці в село. Саме тому часом важко розділяти святкування та важливий час буття в родинному колі з навчанням. Але намагаюся вдало це поєднувати.

Юля, 3 курс, факультет культури і мистецтв:
– Ми, все-таки, студенти факультету культури та мистецтв, тому вдало поєднуємо навчання і святкування. У передріздвяний час вивчаємо колядки та щедрівки, відповідно, гуртом святкуємо Різдво. І це справді дуже весело. Звісно, треба ще й вчитися, але мені здається, що студенти – народ, який вчиться цілодобово та цілорічно, тому особливо важко не є.

Микола, 2 курс, механіко-мате­ма­тич­ний факультет:
– Особисто для мене таке поєднання не є складним. Сесія мені легко дається, тому потрібно перед кожним іспитом виділити тільки день або два. Хоча, напевно, цьогоріч іспити все-таки перешкоджатимуть моєму святкуванню. Адже один із екзаменів припадає на 20 січня, одразу після Водохреща. Напевно, я все-таки не відмовився би складати сесію на початку лютого.

Наталя Драган-Іванець

Категорія: №9, грудень 2008 р.