Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Канадсько-українська співпраця

Уже вісімнадцятий рік поспіль студенти з усієї України мають змогу проходити стажування в рамках Канадсько-української парламентської програми. Цьогоріч з 13 вересня по 24 жовтня наш Університет на таких стажуваннях представляли троє студентів: Соломія Крацило (5 курс, факультет іноземних мов), Ярина Кобель (4 курс, юридичний факультет), Сашко Паньків (5 курс, юридичний факультет).
Від 1991 року, одразу після здобуття Україною незалежності, завдяки старанням Фундації кафедри українознавчих студій при Університеті Торонто в особі директора Ігоря Бардина та української діаспори Канади, понад 900 студентів з вищих навчальних закладів усієї України отримали змогу пройти стажування в Канадській палаті громад. Варто зазначити, що ця програма була першою програмою стажування в іноземному парламенті для українських студентів і третьою в самому парламенті, поруч з Канадською парламентською програмою та Парламентською програмою “Канада – США”.
Виборюючи право участі в програмі, студенти проходять конкурсний відбір і онлайн, і віч-на-віч у посольстві Канади. Критерії добору – досконале знання англійської та української мов, висока академічна успішність та активна громадська діяльність. За час існування програми свої сили в ній випробувало близько 21 тисячі українських студентів.
Цього року в програмі взяло участь 20 студентів з ВНЗ Києва, Львова, Одеси, Харкова, Дніпропетровська, Острога та інших міст України, а також два координатори, учасники програми попередніх років.
Зазвичай, стажування відбувається в Канадській палаті громад в Оттаві, але цієї осені студентам пощастило отримати досвід, дещо відмінний від попередніх років. Оскільки на початку вересня прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер оголосив про розпуск парламенту та призначив парламентські вибори на 14 жовтня цього року, студенти отримали унікальну нагоду не лише спостерігати за передвиборчою кампанією в Канаді, а й узяти в ній активну участь.
Отож, по декількох днях перебування в Торонто частина студентів роз’їхалася до кандидатів у депутати по цілій Канаді: в Едмонтон, Ванкувер, Вінніпег, Ватерлоо, Віндзор та Оттаву.
Студенти працювали з кандидатами в депутати від трьох провідних політичних партій Канади: консервативної, ліберальної та народно-демократичної. Серед найрізноманітніших видів занять учасників були відвідання дебатів, зустрічі з лідерами партії, супровід кандидата під час візитів у домівки виборців, внесення інформації в комп’ютерну базу даних, розробка інформаційних листівок і телефонне спілкування з виборцями.
Інтерни, що працювали в Торонто, щотижня відвідували заходи, які організовувала українська громада, – наприклад, лекцію професора Тараса Кузя про зв’язок між кризою в Грузії та майбутнім України, у приміщенні Інституту святого Володимира. У цьому закладі відбулася також дискусія про внесок історика Роберта Маґочі в дослідження минулого України та Центральної Європи.
Цікавою була зустріч студентів з паном Олегом Романишиним, голов­ним редактором української газети Торонто “Гомін України,” що цьогоріч святкує 60-ту річницю від часу заснування.
Серед мистецьких заходів вразила виставка до 75-річчя Голодомору в Україні 1932 – 1933 років, що її організувала в КУМФі (Канадсько-українській мистецькій фундації) Українська спілка образотворчих мистців Канади. Театралізована церемонія відкриття, на якій теж був присутній Почесний консул України в Торонто Олександр Данилейко, дала змогу всім відвідувачам усвідомити ті жахіття, які українська нація пережила у страшні роки штучного голоду, що є, безсумнівно, геноцидом української нації.
2008 рік Президент України Віктор Ющенко проголосив Роком пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років, і варто зазначити, що українська громада Торонто докладає значних зусиль для поширення правди про Голодомор у світі. Зокрема, в Українському культурному центрі Торонто ми дізналися, що з друку вийшла масштабна ілюстрована книга про Голодомор, що складається із 101 плаката (28 × 40,5 см), примірник якої подаровано Науковій бібліотеці ЛНУ ім. Івана Франка.
Ми були здивовані, наскільки привітні й близькі до людей політики Канади. Виборча кампанія там базується не на принципі ”Що доброго для суспільства той чи інший політик зробить”, а на тому, що він уже реалізував, тому люди вибирають не “менше зло”, а найдостойнішого репрезентанта округу.
Після виборів 14 жовтня всі студенти вирушили до Оттави. Окрім неймовірно цікавої пізнавальної екскурсії Оттавою та парламентом, яку провів Борис Ґенґало, учасники програми побували в українському посольстві, де організували невеличкий концерт та виступили з промовами на теми виборів в Україні й Канаді, а також поділилися спостереженнями щодо вивчення української мови в Канаді. Наступного дня ми вирушили в заміську мандрівку для зустрічі з паном Полом Міґусом у неформальній атмосфері. Там ми дізналися багато цікавого про формування громадянського суспільства в Канаді, а також про систему структури канадського уряду.
Наступні дні нагадували радше казку – мандрівка до франкомовного Квебека, що нагадував маленький шматок Франції, справила на всіх незабутнє враження. У дні нашого перебування в цьому захопливому місті-перлині (18 – 19 жовтня) саме відбувався ХІІ саміт Міжнародної організації франкофонії (МОФ) (17 – 19 жовтня). У саміті взяли участь делегації 52 членів цієї організації, а також 13 країн-спостерігачів, зокрема делегація України, на чолі з послом України в Канаді Ігорем Осташем. Окрім зустрічі з паном Осташем, ми потрапили на неповторну театрально-циркову постановку найкращого цирку світу “Цирк Сонця” (Cirque du Soleil), приурочену святкуванню 400-річчя найдавнішого міста Північної Америки – Квебека.

Соломія Крацило,
студентка 5 курсу
факультету іноземних мов

Категорія: №9, грудень 2008 р.