Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Передноворічні олімпіади

13 грудня в головному корпусі Університету відбулися командні змагання з програмування для студентів і школярів Львова. Участь у цій інтелектуальній олімпіаді взяло 27 команд, які представляли Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет “Львівська політехніка”, Національний лісотехнічний університет України, Львівський фізико-математичний ліцей та школи нашого міста.
Команди-учасники отримали коротку інформацію про формат змагань та відповіді на свої технічні запитання. Програмували хлопці та дівчата у комп’ютерних лабораторіях факультету прикладної математики та інформатики. Автори задач, студенти цього ж факультету – Ігор Євчинець, Павло Кушнір та Андрій Накрийко – запропонували учасникам змагань розв’язати 7 алгоритмічних задач за 4 го­ди­ни. Для перевірки розв’язків використовували систему автоматичного тестування, яка зараз функціонує на сайті lviv.ua/”>http://acm.lviv.ua/. Завдяки автоматичному тестуванню учасники мали доступ до поточної таблиці результатів, що динамічно змінювалася після кожного розв’язку, надісланого для тестування. Це зробило змагання цікавими не тільки для учасників, а й для глядачів, які підтримували свої команди. З фінальним результатом змагань можна ознайомитися на цьому ж сайті (http://acm.lviv.ua/).
Через тиждень, 20 грудня, за підтримки фірми “InterLohika” відбулися аналогічні змагання за такою ж схемою. Відмінність полягала в тому, що набір задач був на порядок складнішим і запросили команди з інших міст України. Задачі на новорічну тематику виявилися цікавими та забезпечили інтригу аж до завершення змагань. Чудові новорічні призи були несподіванкою для переможців і команд гостей. Найкращий результат на змаганнях – у команди нашого Університету, яка розв’язала 4 із 7 запропонованих задач. Цікаво те, що на змаганнях тижневої давності ця команда виступала в ролі авторів задач.
Змагання такого типу в Університеті відбуваються вже четвертий рік. За цей час організовано приблизно 30 таких змагань різної складності. Варто зазначити, що віднедавна на такі олімпіади до нас приїжджають команди з Ужгорода, Сум, Черкас, Києва, Донецька та Вінниці. Завжди приємно приймати в себе колег з інших міст і ділитися з ними досвідом.
Основна мета таких заходів – тренування й підготовка львівських команд до змагань всеукраїнського та міжнародного рівнів. Як засвідчує статистика, упродовж кількох попередніх років львів’яни значно підвищили свої результати і тепер становлять серйозну конкуренцію сильним європейським командам і цим доводять, що у Львові багато талановитих програмістів.
Значний інтерес до таких змагань з боку студентів і школярів засвідчує, що напрям спортивного програмування дуже перспективний і потребує популяризації. Високий попит на IT-фахівців у Львові гарантує, що випускник, який уміє швидко та ефективно розв’язувати алгоритмічно складні задачі, отримає достатню кількість пропозицій щодо працевлаштування у Львові і не тільки.

Василь Білецький
На фото (зліва направо):
переможці олімпіади з програмування (20 грудня 2008 р.) – Ігор Євчинець,
Андрій Накрийко та Павло Кушнір

Категорія: №9, грудень 2008 р.