Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Голоси та барви світу

У нашому Університеті 11 грудня відбулася акція студентів і викладачів факультетів культури і мистецтв та доуніверситетської підготовки, під час якої студенти презентували свої національні культурні традиції. Представили свої країни слухачі підготовчого відділення для іноземних громадян Едуардо Баптиста з Бразилії, Ульріка Лільєгрен зі Швеції, Мері Майєр зі США, Ло Чен із Китаю, Амін Харраз із Марокко, а також Гілаітіс Алексас із Литви, Джордан Вінсент, студент із університету Альберти (Канада), і дівчата з Вроцлавського університету (Польща) Марта Ямруґ та Мартина Горманська, які навчаються в нашому Університеті за програмами обміну разом із студентами-етномузикологами 5 курсу факультету культури і мистецтв.
Зустріч проходила під назвою “Голоси та барви світу. Традиційна культура: минуле в сучасному”. Про те, як зародилася ідея такого проекту і як його реалізували, розповіла асистент кафедри театрознавства та акторської майстерності, етномузиколог, організатор проекту Ольга Коломиєць: “Почалося все з того, що до мене на заняття “Народновокального практикуму” почали приходити декілька іноземних студентів, які перебували в нашому Університеті: канадієць Джордан Вінсен та литовець Алексас Гілаітіс. Вони дуже зацікавилися нашою музикою та ретельно відвідували всі заняття. Я помітила, що їм цікаво обмінюватися думками з українськими колегами про свою культуру і власне з цього народилася ідея зустрічі, головна мета якої полягає в тому, щоб студенти різних країн обмінялися своїм досвідом у трохи ширшому колі слухачів”.
Мері Мейєр виконала традиційну різдвяну пісню та розповіла про Різдво в Америці, а Едуардо показав слайд-шоу про його рідний штат Парана і столицю штату місто Куритиба. Усі присутні могли побачити нові сучасні будинки та старі архітектурні пам’ятки, а також дізнатися, як українці плекають свої культурні традиції на чужині, у Бразилії. Алексас Гілаітіс продемонстрував захопливий фільм із краєвидами Литви, а Ло Чен – характерні елементи пекінської опери та китайські народні інструменти. Марта і Мартина запросили на перегляд фільму про традиції різних етнорегіонів Польщі й виконали одну з відомих народних пісень. Ульріха розповіла про традицію святкування дня Святої Люсії в Швеції, коріння якого – у Середньовіччі. Джордан представив історію Канади та показав цікаві фотографії про країну. Яскравим був виступ Аміна Харраза, який виконав традиційну марокканську пісню про кохання, чим викликав шквал оплесків в аудиторії. Студенти факультету культури і мистецтв Вікторія Михащук, Ольга Пташник, Соломія Крукеницька, Марта Мухар, Наталка Шуберт та Мирослава Петрінець презентували українську культуру. Вони розповіли про традиції різних регіонів України, продемонстрували цікаві обряди й виконали низку народних пісень. Цікаво і хвилююче виконали українську щедрівку студенти-етномузикологи другого курсу факультету культури та мистецтв разом із слухачами-іноземцями.
Спеціальним гостем програми був запрошений братчик Київського кобзарського цеху Ярослав Крисько, який сьогодні один із неба­гатьох, хто відроджує автентичне виконання на старосвітській бандурі. Давні українські думи в його виконанні стали справжнім подарунком для присутніх.
Наприкінці зустрічі учасники та гості акції мали нагоду поспілкуватися і скуштувати узвар і кутю, що їх приготували господарі акції. Теплій атмосфері не заважало обмежене знання української мови іноземцями, адже головної мети заходу було досягнуто – “голоси та барви світу” об’єднали всіх присутніх.
“Варто зазначити, що такі презентації корисні і для іноземних слухачів, і для наших студентів, – зазначив Віктор Кревс, завідувач підготовчого відділення для іноземних громадян факультету доуніверситетської підготовки. – Попри те, що є Інтернет, телебачення та можливість поїхати за кордон, студенти дуже мало знають про життя і культуру інших народів. Думаю, що ці презентації, особливо про Бразилію і Китай, були відкриттям для всіх. Адже іноземці бачать, що вони не ізольовані, це сприяє їхній адаптації, а українські студенти мають можливість ознайомитися з іноземною культурою, це робить їх більш толерантними, вони краще починають розуміти одне одного”.
У співпраці факультетів культури і мистецтв та доуніверситетської підготовки реалізувалася не лише ідея однієї зустрічі, а й визріли думки щодо майбутньої співпраці – за допомогою культури зблизити людей і показати, як традиції сприймає молоде покоління.

Наталя Драган-Іванець

Категорія: №9, грудень 2008 р.