Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Презентація англомовного проекту “Holodomor: Genocide by Famine”

2 грудня в головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка в рамках вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні відбулася презентація англомовного проекту “Holodomor: Genocide by Famine” за сприяння Ліги українців Канади та Ліги українок Канади. Проект представила студентка факультету іноземних мов ЛНУ ім. Івана Франка Соломія Крацило, яка стажується в Торонто за канадсько-українською парламентською програмою. У презентації взяли участь студенти та викладачі Університету, працівники бібліотеки.
Видання проекту “Holo­do­mor: Genocide by Famine” здійснив Інститут україніки в Канаді. Колекція, подарована Науковій бібліотеці, складається із добірки плакатів та відеоматеріалів про історію України в час Голодомору 1932 – 1933 років. Відеоматеріали містять три диски: запис заходів до вшанування жертв Голодомору в Україні 1932 – 1933 років, що відбулися в Торонто 18 квітня 2008 року (Exhibit Holodomor: Genocide by Famine and International Remembrance Flame), які були промоційною програмою до ухвали парламенту Канади (29 травня 2008 року) про визнання Голодомору в Україні геноцидом, а також слайд-матеріали і диск із документальним фільмом “Harvest of Despair. The 1932-1933 Famine in Ukraine”, який відзнято у 1984 році.
Разом із переглядом документального фільму “Harvest of Despair” присутні мали нагоду ознайомитися з експозицією плакатів “Holodomor: Genocide by Famine”, що їх створила Ліга українців Канади у співпраці з Музеєм совєтської окупації при товаристві “Меморіал” у Києві. Плакати містять фоторепортаж із життя українського селянства, що зазнало нищівних наслідків політики тоталітарного режиму, спогади та інтерв’ю людей, що пережили хвилю голодоморів в Україні, карти та документи зі звітів Міжнародної комісії у справі голодомору, а також стислий огляд зарубіжних та українських видань на цю тему. Експозицію плакатів доповнила книжкова виставка, що охопила доробок іноземних та українських авторів, які досліджували історію комуністичного руху, причини і наслідки хвилі голодоморів в Україні.

Уляна Ковч

Категорія: №9, грудень 2008 р.