Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Продовжуючи добрі традиції

У профкомі викладачів і співробітників Львівського національного університету імені Івана Франка існує добра традиція – вітати зі святом Миколая наймолодших вихованців гімназій та шкіл-інтернатів, які працюють при Університеті. От і цьогоріч 17 грудня профкомівський Святий Миколай із солодкими подаруночками вирушив до Буська, де на нього нетерпляче чекали 77 вихованців 1 – 4-х класів Буської гімназії імені Євгена Петрушевича. Тепло і привітно бажаних гостей зустріла директор гімназії Ольга Антонишин. В Актовій залі гімназії відбувся святковий концерт, який підготували учні разом із вихователями. Після концерту діти отримали подарунки, які вручили голова профкому Анатолій Бородчук та бухгалтер профкому Віра Ігнатова. Світлі дитячі усмішки, щасливі очі і щира вдячність були найбільшою винагородою за організоване дійство і для гостей зі Львова, і для вчителів.

Наш кор.

* * *

Для християн із давніх-давен Святий Миколай є зразком віри, покори та милосердя. Кожна християнська душа любить його і звертається зі своїми проблемами, бо за свого життя він був добродієм і захисником. Дня Святого Миколая чекають і діти, і дорослі. У дитинстві ми писали листи до Миколая, згадували, чи були чемними, чекали бажаних подарунків.
Для факультету іноземних мов уже стало традицією дарувати дітям свято. Упродовж багатьох років студенти організовують подарунки для дітей із неповних сімей або дітей з вадами здоров’я. Цього року під свою опіку ми взяли санаторну школу-інтернат №1 міста Львова та дитячий будинок у місті Сасів Золочівського району. Напередодні свята разом з дітьми ми писали листи. Звісно, прохання були дуже різні: Андрій, учень 7-го класу, просив ноутбук, учениця 10-го класу – цифровий фотоапарат, інші старшокласники хотіли отримати мобільні телефони, MP3-плеєри, але були й такі прохання, що розчулювали. Зокрема, шестикласниця просила лише здоров’я для своєї родини, вона писала, що цей рік був не дуже вдалим і щасливим для її мами й двох братиків.
Завдяки зусиллям студентів факультету іноземних мов зібрано та упорядковано приблизно 400 подарунків для дітей, які потребують нашої допомоги. Ми були дуже раді бачити в очах діток щиру подяку за найнеобхідніше й найбажаніше, чого вони самі собі не могли дозволити.
Кожен студент, беручи лист, відчував величезну відповідальність, але водночас і радість, адже саме він мав змогу подарувати щастя та радість дитині.

Уляна Корнацька

“Подаруймо дітям свято!”

Саме під такою назвою відбулася доброчинна акція до дня Святого Миколая на історичному факультеті. Цього року факультет відвідав Львівську спеціальну школу-інтернат № 102 для дітей із вадами розумового розвитку. Учні школи за два тижні до свята написали листи до Святого Миколая, які передали студентам і викладачам нашого факультету. Усі поставилися дуже відповідально та зі щирим серцем до нашої ідеї, тому діти отримали бажані подарунки від Миколая.
18 грудня Святий Миколай при­йшов до цих дітей. Студенти організували справжнє свято – з подарунками, іграми, танцями. Усі були дуже задоволені. Очолив оргкомітет акції голова профбюро студентів історичного факультету Андрій Закалюк. Висловлюємо щиру подяку студентам та адміністрації історичного факультету.

Вл. інф.

* * *

Чи є свято, яке асоціювалося б із дитинством більше, ніж день Святого Миколая? Чи очікували ми чогось більш нетерпляче, ніж цього свята?
На філологічному факультеті вже стало доброю традицією допомагати Миколаєві привітати дітей-сиріт. Під гаслом “Подаруй дітям казку!” цього року студенти відвідали дитячий сиротинець “Любисток”, що в Самборі. Завдяки старанням студентів, які взяли на себе відповідальність зібрати подарунки, більшість дитячих мрій, висловлених у листах до Миколая, таки здійснилася.
Крім подарунків, “львівські миколаї” привезли також забави та ігри. Під час зустрічі панувала атмосфера дружби і тепла. Попри значну різницю у віці, всі діти були однією родиною й охоче брали участь у різноманітних конкурсах. Активну участь в організації свята взяли голова профкому філологічного факультету Руслан Пірус та його заступник Тарас Косцьов’ят.

Вл. інф.

* * *

Студенти економічного факультету організували акцію до дня Святого Миколая у сиротинці, що на вулиці Таджицькій. Для дітей-сиріт підготували подарунки, а студенти четвертого курсу організували святкову виставу. Діти і студенти були задоволені.

Вл. інф.

* * *

19 грудня Україна святкує день Святого Миколая, але для студентів геологічного факультету це свято розпочинається значно раніше. Адже вже два роки поспіль найдорожчими подарунками для наших студентів є усміхнені обличчя та відкриті серця дітей школи-інтернату № 104 в смт. Брюховичі.
На якийсь час факультет стає помічником Святого Миколая. Ми допомагаємо організувати свято для дітей, які чекають його впродовж цілого року. Усі студенти та викладачі долучаються до цієї благодійної акції. Спільними зусиллями намагаємося виконати прохання дітей, адже в кожному листі до Миколая відчуваються повага та любов, в основі яких – віра. Звертаються школярі з найрізноманітнішими проханнями – і матеріальними, і духовними.
Діти зустрічають нас колядками, щедрівками та віршами до Святого Миколая і щиро вірять, що він їх чує і бачить. Діти переконані: хто вірить і молиться, того неодмінно почують. Святий Миколай і цього разу почув їхні прохання.

Володимир Штайн

Категорія: №9, грудень 2008 р.