Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Правничий коледж

Правничий коледж Львівського національного університету імені Івана Франка засновано у травні 1997 року.
У коледжі фахівців готують відповідно до навчального плану підготовки за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста з урахуванням вимог типового навчального плану. Збережено загальну кількість годин та відповідні форми контролю знань (іспит, залік, курсова робота) зі всіх навчальних дисциплін, які вивчають студенти на 1–3 курсах юридичного факультету Університету.
Форми навчання в коледжі – денна (бюджетна та платна) і заочна (бюджетна та платна). Термін навчання на них відповідно становить три і три з половиною роки. Випускники отримують диплом про здобуття початкової вищої освіти зі спеціальності “Правознавство” за освітньо-кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст”. Диплом дає змогу працювати на посаді юриста у місцевих органах державної влади (обласні та районні державні адміністрації), органах місцевого самоврядування (обласні, міські, районні в містах, районні, сільські, селищні ради та їхні виконавчі комітети), органах юстиції (обласні, районні, міські управління юстиції, виконавча служба, органи РАЦСу), в інших державних органах та установах, на підприємствах усіх форм власності, а також на посадах помічників адвоката, нотаріуса.
У коледжі педагогічне навантаження виконують педагогічні та науково-педагогічні працівники коледжу, відповідних кафедр юридичного факультету та загальноуніверситетських кафедр.
Під час навчання студенти додатково ознайомлюються зі специфікою роботи прокуратури, адвокатури, нотаріату та з іншими видами юридичної діяльності. Для проведення окремих занять чи лекційних курсів коледж залучає юристів-практиків.
Поглибленню теоретичних знань і виробленню у студентів практичних навичок сприяє навчальна та виробнича практика, яка проходить у судових органах, органах юстиції, юридичних службах підприємств, установ і організацій Львова та області впродовж другого та третього курсів.
Усі випускники Правничого коледжу мають змогу продовжити навчання для здобуття вищої освіти з освітньо-кваліфікаційними рівнем “бакалавр” за напрямом “право” (спеціальність “право”).
Освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста є доброю базою для подальшого вдосконалення професійного рівня через поєднання практичної діяльності та навчання.
Коледж налагодив тісну співпрацю з Територіальним управлінням Державної судової адміністрації у Львівській області та Львівським обласним управлінням юстиції. За умовами такої співпраці, студенти мають змогу у вільний від навчання час ознайомлюватися з роботою судів та органів юстиції, переймати досвід старших колег. Випускники коледжу, які достойно зарекомендували себе в навчанні та в практичній діяльності, як правило, отримують пропозиції щодо працевлаштування у згаданих структурах.
Студенти коледжу беруть активну участь у науковому, культурному, спортивному та самоврядному студентському житті Університету.
Випускники коледжу працюють у різних суспільних галузях, органах юстиції, прокуратури, адвокатури, нотаріату тощо. Серед випускників коледжу є кандидати юридичних наук, викладачі Університету та інших вищих навчальних закладів України.