Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Факультет доу­ніверситетської підготовки

Дедалі більше молодих людей прагнуть стати студентами Львівського національного університету імені Івана Франка. Завдання факультету доуніверситетської під­го­тов­ки – допомогти їм зорієн­­туватися у виборі майбутньої спе­ці­аль­ності, підвищити рівень знань із відповідних дисциплін, щоб успішно навчатися в Університеті.
Факультет організовує Дні відкритих дверей на факультетах і в коледжах, провадить профорієнтаційну роботу в загальноосвітніх навчальних закладах, запрошує майбутніх абітурієнтів на екскурсії до Університету.
Структура факультету зорієнтована на різні групи слухачів: підготовче відділення і підготовчі курси – для громадян України, підготовче відділення – для іноземних громадян. Слухачі факультету доуніверситетської підготовки денної форми навчання мають право проживати в гуртожитку. Навчання здійснюється за кошти юридичних і фізичних осіб.
Підготовчі курси відкрито 1957 року. Від 1997 року підготовчі курси є підрозділом факультету доуніверситетської підготовки.
На підготовчі курси приймають учнів 10 – 11 класів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації, а також громадян, які вже мають загальну середню освіту. Навчаючись на курсах, можна підвищити рівень знань із шкільних дисциплін, підготуватися до навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка.
Слухачі курсів можуть обирати підготовку із чотирьох, трьох чи однієї дисципліни (за вибором):
– заняття двічі на тиждень для львів’ян (вечірня форма);
– заняття 1 раз на тиждень для львів’ян (вечірня форма);
– заняття 1 раз на тиждень для іногородніх (очно-заочна форма);
 Терміни навчання:
– для учнів 10 класу – (січень – червень); (лютий – червень);
– для учнів 11 класу і громадян, які вже мають загальну середню освіту – (вересень – квітень); (січень – травень); (лютий – травень).
Філії підготовчих курсів факультету доуніверситетської підготовки діють на базі:
– Буської гімназії імені Євгена Петрушевича при Львівському національному університеті імені Івана Франка;
– НВК “Стрілківська школа-інтернат із поглибленим вивченням окремих предметів” при Львівському націо­нальному університеті імені Івана Франка;
– НВК “Середня загальноосвітня школа-ліцей с. Козьова” при Львівському національному університеті імені Івана Франка;
– Корецького ліцею Рівненської області;
– Городоцької гімназії Хмельницької області.
Підготовче відділення для громадян України відкрито 1971 року. На підготовчому відділенні можуть навчатися громадяни, які мають пов­ну загальну середню освіту. Форма навчання – денна. Навчальний процес забезпечують кваліфіковані викладачі відповідних кафедр Університету.
Підготовче відділення для іноземних громадян сформовано на базі підготовчого факультету для іноземних громадян, який існував з 1975 року. Слухачі з різних країн вивчають українську мову та інші предмети, необхідні для здобуття вищої освіти в Україні. Вони мають змогу ширше ознайомитися з історією, культурою і традиціями українського народу. Крім того, підготовче відділення для іноземців пропонує окремі інтенсивні мовні курси для окремих осіб чи груп. З 1993 року постійно діє Літній інститут українознавчих студій Канзаського університету (США).