Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Факультет журналістики

У журналістику йдуть за покликанням. Кажуть, це не професія, а стан душі. Отже, той, хто бажає працювати у високоінтелектуальній сфері, кого захоплює романтика постійного пошуку й потреба постійного самоствердження на нелегкому, а часом і небезпечному шляху до правди і справедливості, знайде розуміння і підтримку на факультеті. У редакціях сучасних українських мас-медіа чекають на людей сміливих і наполегливих, освічених і делікатних, здорових душею і тілом, чуйних і небайдужих до чужої біди. Це добре усвідомлюють наші вихованці, починаючи з першого курсу. І намагаються відмінно вчитися, набувати практичних навичок і досвіду, щоб гідно продовжити справу попередників, серед яких і керівники ЗМІ, і відомі журналісти, громадські, державні і політичні діячі, науковці, провідні фахівці суміжних сфер. Нема такої точки на карті України, де б не працювали наші випускники.
Допомагають їм стати добрими фахівцями і знайти своє місце в інформаційному просторі України досвідчені викладачі – професори, доценти (доктори і кандидати наук), асистенти, які одночасно є високопрофесійними журналістами. Професори В. Лизанчук, Й. Лось, доцент І. Сало мають почесні звання заслужених журналістів України. Доцент
Є. Дмитровський – заслужений працівник освіти і науки України, доцент М. Максимович – заслужений працівник культури України.
На факультеті є п’ять кафедр – української преси, теорії і практики журналістики, зарубіжної преси та інформації, радіомовлення та телебачення, мови засобів масової інформації.
Факультет має навчальну телерадіостудію, обладнану сучасною телевізійною і радіоапаратурою, фотолабораторію, комп’ютерні класи, лабораторію журналістської майстерності, бібліотеку. Уже в перші дні навчання студенти набувають практичних навичок, випускаючи свої газети, готуючи теле- і радіопередачі.
Студенти навчаються на факультеті за триступеневою системою: через чотири роки вони зможуть стати бакалаврами журналістики, ще через рік – отримати диплом спеціаліста, а особливо обдаровані мають змогу стати маґістрами журналістики. Навчання максимально пристосовано до потреб сучасних українських мас-медіа, і студенти, починаючи від третього курсу, відшліфовують свою майстерність за такими спеціалізаціями: робота в пресі та інформагентствах; журналістська робота на радіо; журналістська робота на телебаченні; літературне редагування та видавнича справа; менеджмент і реклама в ЗМІ; міжнародна журналістика. Ті, хто обирає останню спеціалізацію, під час навчання проходять практику за кордоном, більш інтенсивно вивчають одну із західноєвропейських мов. На факультеті ґрунтовно вивчають літературу, історію, українську і слов’янські мови, філософію, політологію, соціологію, соціальну психологію, історію світової та української культури, основи інформатики та комп’ютерної техніки, спеціальні дисципліни. Чимало часу студенти перебувають на практиці в засобах масової інформації України.
Студентське життя поза навчанням – це відвідування спортивних секцій, гуртків художньої самодіяльності, мистецьких студій, різноманітні творчі зустрічі, вечори, культпоходи. Студенти факультету неодноразово здобували призові місця у спортивних поєдинках між вищими навчальними закладами Львова, України, між журналістськими колективами, ставали призерами щорічного творчого конкурсу “Таланти Франкового Університету”.