Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Філологічний факультет

Офіційний початок української філологічної науки у Львівському університеті – заснування 1848 року кафедри української словесності, яку очолив один із активних діячів “Руської трійці” – Яків Головацький. Ось уже 160 років поспіль львівські вчені-філологи популяризують рідне слово, щоразу розкриваючи нові таємниці його сутності.
Сьогодні філологічний факультет готує фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем “бакалавр” за напрямом “філологія” із правом продовження навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем “маґістр” за такими спеціальностями: українська мова та література, фольклористика, мова та література (польська, чеська, словацька, хорватська, болгарська, сербська, російська, перська, арабська, японська). 2004 року створено кафедру польської філології, одним із пріоритетних напрямів діяльності якої є налагодження контактів із нашими польськими колегами, обмін студентами та викладачами. У 2005 році відкрито нові спеціальності – “Літературна творчість” і “Прикладна лінгвістика”, що свідчить про здатність розвивати на факультеті всі вектори сучасної філологічної науки. Систематична робота, спрямована на розширення мовних і літературних обріїв, є прагненням продовжувати і розбудовувати здобутки львівської філологічної школи, готуючи висококваліфікованих фахівців із різних галузей (літературознавства, мовознавства, фольклористики тощо).
Студенти філологічного факультету беруть активну участь в організації різноманітних наукових форумів (конференцій, читань, диспутів, семінарів) всеукраїнського та міжнародного рівнів. Щороку вони виступають із доповідями на науковій конференції молодих учених-філологів “vivat academia”.
Студенти мають змогу реалізувати власні зацікавлення у різних наукових гуртках. На кафедрі слов’янської філології діє гурток вивчення серболужицької мови (науковий керівник – професор В. Моторний). Кафедра загального мовознавства щосеместру під керівництвом професора Г. Мацюк проводить засідання студентського наукового соціолінгвістичного семінару. Студенти кафедри польської філології є учасниками проблемної групи, що вивчає методи і принципи укладання українсько-іншомовно-слов’янських тематичних словників. Після відкриття на факультеті нової спеціальності “Літературна творчість” пожвавив роботу “Клуб поезії і прози” (керівник – доцент Г. Пехник).
Стала доброю традицією участь найкращих студентів факультету в літературних вечорах, наукових і мистецьких заходах університетського та загальноміського масштабу. Упродовж чотирьох років майже всі літературно-мистецькі акції в межах Університету відбуваються за участі дівочого хору “Ліра” під керівництвом Оксани Мельничук.
На факультеті активно діє студентське самоврядування, спрямоване на самоорганізацію молодіжного середовища. Результатом нетривалої діяльності цього осередку енергійних людей стало заснування “Клубу шанувальників кіно”, що організовує щотижневий перегляд класики світового кінематографа, а також створення театрального гуртка, у якому реалізують творчий потенціал студенти-сценаристи, режисери й актори нашого Університету. Учасники студентського самоврядування організовують численні екскурсії історичними місцями Львівщини, футбольні турніри між викладачами та студентами.
На факультеті працюють 164 викладачі, з них 18 професорів, докторів філологічних наук, 84 доценти, кандидати філологічних наук. Науковці факультету читають лекції не тільки для наших студентів, а й для широкої аудиторії в багатьох університетах Європи: міст Кракова, Щеціна, Любліна, Вроцлава (Польща), в Українському вільному університеті (Мюнхен, Німеччина), в університетах США.
Наукова робота факультету спрямована на дослідження фундаментальних проблем філології, створення нових підручників і посібників, проведення наукових читань, конференцій, семінарів. Упродовж 2008 року викладачі факультету опублікували 11 монографій, 438 статей, 13 підручників і навчальних посібників, хрестоматії, словники, численну методичну літературу.
Філологічний факультет Університету один із перших в Україні запровадив нові навчальні курси, які повертають нашій культурі замовчувані факти, постаті, явища, представляють маловідому донедавна спадщину видатних українських учених і письменників.
Випускники факультету працюють у науковій та освітянській філологічних сферах. Філологи-бакалаври можуть обіймати посади в засобах масової інформації, творчих спілках, працювати вчителями в середніх школах. Спеціалісти і маґістри готуються до участі у наукових дослідженнях (академічні інститути мовознавчого та літературознавчого профілів), можуть викладати в середніх і вищих навчальних закладах.
Серед випускників філологічного факультету – видатні письменники, політики, дипломати і правозахисники, редактори друкованих видань, керівники освіти, ті, хто щоденною вчительською працею плекає молоде покоління українців, виховуючи любов до рідного слова, до національної культури, підносячи національну гідність.