Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Правила прийому до Львівського національного університету імені Івана Франка на 2009/2010 навчальний рік

1. Громадяни України мають право на безоплатну освіту незалежно від статі, раси, національності, соціального і майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, ставлення до релігії, віросповідання, стану здоров’я, місця проживання та інших обставин.
Громадянам України гарантується здобуття на конкурсній основі вищої освіти усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів у Львівському національному університеті імені Івана Франка (далі Університет) за кошти державного бюджету в межах вимог державних стандартів, якщо вищу освіту за цим освітньо-кваліфікаційним рівнем громадянин здобуває вперше.
2. До Університету приймають громадян України, а також іноземців та осіб без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, мають відповідний освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень:
на перший курс навчання за освітньо-професійними програмами молодших спеціалістів, бакалаврів – осіб, які мають документ державного зразка про повну загальну середню освіту;
на старші курси заочної форми навчання за освітньо-професійною програмою бакалавра тільки на місця, що фінансуються за кошти фізичних та юридичних осіб (платне навчання), на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (на напрями підготовки, які відповідають здобутому освітньо-кваліфікаційному рівню);
на підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста, магістра на основі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за умови вступу на відповідний напрям (спеціальність);
на підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня магістра за кошти фізичних та юридичних осіб (платне навчання) на основі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста (на спеціальності, які відповідають здобутому освітньо-кваліфікаційному рівню).
Підготовка іноземців та осіб без громадянства здійснюється згідно із Законом України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” (із змінами), постановами Кабінету Міністрів України від 26.02.93 № 136 “Про навчання іноземних громадян в Україні” (із змінами) та від 05.08.98 № 1238 “Про затвердження Положення про прийом іноземців та осіб без громадянства на навчання до вищих навчальних закладів”, Указом Президента України від 25.03.94 № 112 “Про заходи щодо розвитку економічного співробітництва областей України з суміжними прикордонними областями Російської Федерації” та від 03.06.94 № 271 “Про заходи щодо розвитку економічного співробітництва областей України з суміжними областями Республіки Білорусь і адміністративно-територіальними одиницями Республіки Молдова”.
При прийомі на навчання осіб, які пред’являють (подають) документ про здобуту освіту іноземних держав (недержавного зразка України), обов’язковою є процедура нострифікації документів про рівень освіти, що проводиться Міністерством освіти і науки України в установленому порядку.
При прийомі на навчання за освітньо-професійними програмами спеціаліста, магістра осіб, які подають документ про здобутий в іноземних державах освітньо-кваліфікаційний рівень, обов’язковою є процедура нострифікації документа про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень, що проводиться Міністерством освіти і науки України в установленому порядку. Нострифікація цих документів здійснюється протягом першого року навчання.
Іноземці українського походження, які отримали скерування на навчання від офіційно зареєстрованих українських національно-культурних товариств за напрямами підготовки філологія (українська мова та література, філологія), історія, журналістика, театральне мистецтво, музичне мистецтво, психологія, політологія, соціологія, філософія, соціальна педагогіка, дошкільне виховання, початкове навчання, корекційна освіта, користуються такими ж правами, що і громадяни України, у тому числі при вступі на навчання за державним замовленням. Вони беруть участь у конкурсі щодо зарахування на навчання з оцінками (кількістю балів) сертифікатів (сертифіката) Українського центру оцінювання якості освіти або з оцінками (кількістю балів) вступних випробувань на власний вибір. При вступі на інші напрями підготовки іноземці українського походження, які отримали скерування на навчання від офіційно зареєстрованих українських національно-культурних товариств, користуються такими ж правами, що і громадяни України, якщо вони були учасниками міжнародних олімпіад із загальноосвітніх предметів, вступне випробування з яких визначене Університетом як профілююче для вступу на обраний вступником напрям підготовки.
3. Фінансування підготовки фахівців в Університеті здійснюється:
за рахунок видатків державного та місцевих бюджетів – за державним замовленням;
за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів;
за рахунок коштів фізичних, юридичних осіб.
4. Прийом документів на перший курс денної, заочної форм навчання та екстернат на факультети Університету на навчання за освітньо-професійною програмою підготовки бакалавр (з правом наступного навчання за освітньо-професійною програмою магістра відповідно до Умов прийому до вищих навчальних закладів України, Правил прийому до Університету, затверджених у рік вступу на навчання за освітньо-професійною програмою магістра), до Педагогічного коледжу Університету на навчання за освітньо-професійною програмою підготовки бакалавр незалежно від джерел фінансування та форм здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, до Правничого та Природничого коледжів Університету на навчання за освітньо-професійною програмою молодший спеціаліст незалежно від джерел фінансування та форм здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста проводиться з 29 червня до 29 липня включно, конкурс сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти та вступні випробування ? з 30 липня. Зарахування на денну форму навчання проводиться не пізніше 10 серпня 2009 року, а на заочне навчання ? не пізніше десяти днів після закінчення конкурсу.
Прийом документів на факультети Університету на навчання за освітньо-професійними програмами бакалавр (на старші курси заочної форми навчання на місця, що фінансуються за кошти фізичних та юридичних осіб (платне навчання)), спеціаліст, магістр (на старші курси) проводиться з 2 липня до 22 липня включно, фахові вступні випробування ? з 23 липня. Зарахування на навчання на місця за державним замовленням проводиться не пізніше 5 серпня 2009 року, а на заочне навчання ? не пізніше десяти днів після закінчення конкурсу.
5. До особистої заяви про прийом до Університету на перший курс вступники додають документ державного зразка про повну загальну середню освіту (документ про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень) і додаток до нього, за особистим вибором оригінали або його завірені в установленому порядку ксерокопії; медичну довідку за формою 086-о з повним календарем щеплень в оригіналі або її завірену в установленому порядку ксерокопію; 6 фотокарток розміром 3?4 см; сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти, за особистим вибором оригінали або їх завірені в установленому порядку ксерокопії, що відповідають переліку вступних випробувань, визначених Приймальною комісією Університету, для участі у конкурсі щодо вступу на обраний вступником напрям підготовки (спеціальність), відповідно до п.8 Правил прийому.
При вступі на перший курс подання сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти з результатами проходження у поточному році незалежного оцінювання є обов’язковим. Документи від абітурієнтів із сертифікатами нижче встановленого рівня (124 балів за 100-бальною шкалою оцінювання від 100 до 200 балів) Університетом не приймаються.
Вступники, які мають стаж роботи, подають копію трудової книжки. Паспорт (свідоцтво про народження для осіб, які за віком не мають паспорта), військовий квиток (посвідчення про приписку до призовної дільниці), оригінал документа про освіту та додатка до нього, оригінали сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти і оригінал медичної довідки (при поданні їхніх копій) вступники пред’являють особисто. Документи, що дають право на пільги, вступники подають особисто у терміни, визначені для подання документів.
До особистої заяви про прийом до Університету на старші курси вступники, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста в попередні роки або в іншому вищому навчальному закладі, додають документ про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень і додаток до нього; медичну довідку за формою 086-о з повним календарем щеплень, за особистим вибором оригінали або їх завірені в установленому порядку ксерокопії; 6 фотокарток розміром 3?4 см. Паспорт, військовий квиток (посвідчення про приписку до призовної дільниці), оригінал документа про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень і додатка до нього, оригінал медичної довідки (при поданні їхніх копій) вступники пред’являють особисто.
Випускники Університету, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра у поточному навчальному році, до заяви про прийом до Університету для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста, магістра додають диплом бакалавра і додаток до нього.
6. Прийом до Університету абітурієнтів на перший курс для навчання за освітньо-професійними програмами молодшого спеціаліста, бакалавра проводиться на конкурсній основі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти, підтверджених сертифікатами Українського центру оцінювання якості освіти з предметів, які відповідають переліку вступних випробувань для відповідних напрямів (спеціальностей), творчого конкурсу, відповідно до п.8 Правил прийому.
Вступники з числа громадян України, які здобули повну загальну середню освіту за межами України, військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення та державної спеціальної служби транспорту, звільнених з військової служби в рік вступу до вищого навчального закладу, військовослужбовців рядового, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, осіб з обмеженими фізичними можливостями (інваліди 1 та 2 груп, діти-інваліди), які не проходили тестування в Українському центрі оцінювання якості освіти з відповідних предметів, беруть участь у конкурсі щодо зарахування на навчання з кількістю балів вступних випробувань із загальноосвітніх предметів, визначених у п.8 правил прийому за 100-бальною шкалою оцінювання від 100 до 200 балів.
Особи, які проходили тестування в Українському центрі оцінювання якості освіти, до вступних випробувань з відповідних предметів в Університеті не допускаються.
Особи, які беруть участь у конкурсі на відповідний напрям (спеціальність), у п’ятиденний термін після оголошення списку осіб, рекомендованих до зарахування на перший курс на навчання за державним замовленням, а також за кошти державних пільгових довгострокових кредитів, зобов’язані подати до Приймальної комісії Університету на відповідний напрям (спеціальність) оригінали документа про повну загальну середню освіту і додаток до нього (документ про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень і додаток до нього), медичної довідки, сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти.
Особи, які не подали у встановлений термін (п’ять днів) до Приймальної комісії Університету оригінали документа про освіту і додатка до нього, медичної довідки, сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти, втрачають право на зарахування на перший курс на навчання на місця дер­жав­ного замовлення, а також на навчання за кошти пільгових довгострокових кредитів на відповідний напрям (спеціальність).
Оригінали документа про освіту державного зразка і додатка до нього, медичної довідки, сертифікатів (сертифіката) Українського центру оцінювання якості освіти зберігаються в Університеті за місцем навчання студентів за кошти державного бюджету або за кошти державних пільгових довгострокових кредитів протягом усього терміну навчання.
Для зарахування на перший курс на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб на відповідний напрям (спеціальність) вступник має право подати до Приймальної комісії Університету завірені у встановленому порядку ксерокопії документа про освіту державного зразка і додатка до нього, медичної довідки, сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти, разом з оригіналом довідки вищого навчального закладу, у якому зберігаються оригінали документів.
Прийом до Університету на старші курси на підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліст, магістр на основі здобутого в Педагогічному коледжі Університету, у попередні роки в Університеті, в іншому вищому навчальному закладі ос­вітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр проводиться на конкурсній основі за результатами фахових вступних випробувань за програмами державних іспитів для присвоєння освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр відповідного напряму в Університеті.
Особи, які беруть участь у конкурсі на відповідний напрям (спеціальність), у п’ятиденний термін після оголошення списку осіб, рекомендованих до зарахування на старші курси на навчання за державним замовленням, а також за кошти державних пільгових довгострокових кредитів, зобов’язані подати до Університету на відповідний напрям (спеціальність) оригінали документа про здобутий освітньо-ква­ліфі­каційний рівень і додатка до нього, медичної довідки.
Особи, які не подали у встановлений термін (п’ять днів) до Університету оригінали документа про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень і додатка до нього, медичної довідки, втрачають право на зарахування на старші курси на навчання на місця державного замовлення, а також на навчання за кошти пільгових довгострокових кредитів на відповідний напрям (спеціальність).
Для зарахування на старші курси на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб вступник має право подати до Університету на відповідний напрям (спеціальність) завірені у встановленому порядку ксерокопії документа про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень і додатка до нього, медичної довідки, разом з оригіналом довідки вищого навчального закладу, в якому зберігаються оригінали цих документів.
Копії документа про освіту і додатка до нього, документа про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень і додатка до нього, сертифіката (сертифікатів) та медичної довідки разом з оригіналом довідки вищого навчального закладу, у якому зберігаються оригінали цих документів, зберігаються в Університеті протягом усього терміну навчання.
7. Прийом до Університету абітурієнтів на перший курс для навчання за освітньо-професійними програмами молодшого спеціаліста, бакалавра на місця, що фінансуються за кошти фізичних та юридичних осіб (платне навчання), проводиться понад план державного замовлення у межах ліцензованого обсягу за результатами зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти, підтверджених сертифікатами Українського центру оцінювання якості з дисциплін, які відповідають переліку вступних випробувань для відповідних напрямів (спеціальностей), та творчого конкурсу, відповідно до п.8 Правил прийому.
Прийом до Університету на старші курси абітурієнтів, які є випускниками вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації і мають диплом молодшого спеціаліста, проводиться на напрями підготовки (спе­ціальності), які відповідають здобутому освітньо-кваліфікаційному рівню, на заочне навчання тільки на місця, що фінансуються за кошти фізичних та юридичних осіб (платне навчання). Прийом проводиться понад план державного замовлення у межах ліцензованого обсягу за результатами фахових вступних випробувань.
Прийом на старші курси для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра випускників навчальних закладів, які є у структурі Університету або у комплексі з ним, проводиться за результатами співбесіди на денну та заочну форми навчання. Співбесіди проходитимуть згідно з розкладом на відповідні напрями.
Прийом до Університету на старші курси на підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня магістр на основі здобутого в попередні роки або в іншому вищому навчальному закладі освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст проводиться тільки на місця, що фінансуються за кошти фізичних та юридичних осіб (платне навчання) понад план державного замовлення у межах ліцензованого обсягу. Прийом проводиться на конкурсній основі за результатами фахових вступних випробувань.
Фахові вступні випробування проводяться згідно з розкладом на відповідні напрями (спеціальності) з 23 липня 2009 року.
Громадяни зарубіжних країн додають договір (контракт) із гарантією компенсації витрат на підготовку або цільове скерування.
8. Вступники на перший курс денної та заочної форм навчання на напрями підготовки за освітньо-професійною програмою бакалавра подають сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти з результатами оцінювання знань у 2009 році з предметів:
на напрями біологія; екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування (біологічний факультет) – профільний предмет: біологія; українська мова та література;
на напрями географія; менеджмент; екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування; туризм (географічний факультет) – профільний предмет: географія; українська мова та література;
на напрями геологія; екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування (геологічний факультет) – профільний предмет: або географія, або математика, або фізика, або хімія (за вибором абітурієнта); українська мова та література;
на напрями економічна теорія; економічна кібернетика; економіка підприємства; прикладна статистика; фінанси і кредит; облік і аудит; менеджмент; маркетинг (економічний факультет) – профільний предмет: математика; українська мова та література;
на напрям міжнародна економіка (економічний факультет) – профільний предмет: математика; іноземна мова; українська мова та література;
на напрями мікро- та наноелектроніка; прикладна фізика; комп’ютерні науки (факультет електроніки) – профільний предмет: фізика або математика (за вибором абітурієнта); українська мова та література;
на напрям журналістика (факультет журналістики) – профільний предмет: українська мова та література; історія України; творчий конкурс*;
на напрям філологія (факультет іноземних мов: англійська мова та література (у тому числі переклад); латинська, старогрецька, грецька мова та література (на базі англійської мови)) – профільний предмет: англійська мова; українська мова та література;
на напрям філологія (факультет іноземних мов: німецька мова та література (в тому числі переклад); латинська, старогрецька, грецька мова та література (на базі німецької мови)) – профільний предмет: німецька мова; українська мова та література;
на напрям філологія (факультет іноземних мов (французька мова та література)) – профільний предмет: французька мова; українська мова та література;
на напрям філологія (факультет іноземних мов (іспанська мова та література)) – профільний предмет: іспанська мова; українська мова та література;
на напрям історія (історичний факультет) – профільний предмет: історія України; українська мова та література;
на напрям соціологія (історичний факультет) – профільний предмет: історія України або математика (за вибором абітурієнта); українська мова та література;
на напрям книгознавство, бібліотекознавство і бібліографія (факультет культури і мистецтв) – профільний предмет: українська мова та література; історія України;
на напрям культурологія (факультет культури і мистецтв) – профільний предмет: історія України; українська мова та література;
на напрям театральне мистецтво (факультет культури і мистецтв) – творчий конкурс*; українська мова та література; історія України;
на напрям музичне мистецтво (факультет культури і мистецтв) – творчий конкурс*; українська мова та література; історія України;
на напрями математика; механіка (механіко-математичний факультет) – профільний предмет: математика; українська мова та література;
на напрям міжнародні відносини (факультет міжнародних відносин) – профільний предмет: математика або історія України (за вибором абітурієнта); іноземна мова; українська мова та література;
на напрями прикладна математика; інформатика; системний аналіз (факультет прикладної математики та інформатики) – профільний предмет: математика; українська мова та література;
на напрями фізика; прикладна фізика (фізичний факультет) – профільний предмет: фізика або математика (за вибором абітурієнта); українська мова та література;
на напрям філологія (філологічний факультет (українська мова та література; арабська мова та література; перська мова та література; польська мова та література; російська мова та література; сербська мова та література; чеська мова та література; японська мова та література)) – профільний предмет: українська мова та література; історія України або іноземна мова (за вибором абітурієнта);
на напрям філософія (філософський факультет) – профільний предмет: фізика або історія України (за вибором абітурієнта); українська мова та література;
на напрям психологія (філософський факультет) – профільний предмет: біологія; математика; українська мова та література;
на напрям політологія (філософський факультет) – профільний предмет: історія України; українська мова та література;
на напрям культурологія (філософський факультет) – профільний предмет: українська мова та література; історія України або іноземна мова (за вибором абітурієнта);
на напрям хімія (хімічний факультет) – профільний предмет: хімія; українська мова та література;
на напрям право (юридичний факультет) – профільний предмет: українська мова та література; або математика, або історія України, або іноземна мова (за вибором абітурієнта);
на напрями дошкільна освіта; початкова освіта; корекційна освіта; соціальна педагогіка (Педагогічний коледж) – профільний предмет: українська мова та література; або біологія, або географія, або історія України (за вибором абітурієнта);
* – творчі конкурси проводяться в Університеті.
Вступники на перший курс денної та заочної форм навчання на напрями підготовки за освітньо-професійною програмою молодшого спеціаліста подають сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти з результатами оцінювання знань у 2009 році з предметів:
на напрям право:
спеціальність Правничого коледжу: правознавство – профільний предмет: українська мова та література; або математика, або історія України, або іноземна мова (за вибором абітурієнта);
на напрям екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування:
спеціальність Природничого коледжу: прикладна екологія (біоекологія) – профільний предмет: біологія або хімія (за вибором абітурієнта); українська мова та література;
спеціальність Природничого коледжу: прикладна екологія (екологія геологічного і суміжних середовищ; екологія землекористування і агробізнес; прикордонний екологічний контроль) – профільний предмет: географія або фізика (за вибором абітурієнта); українська мова та література;
на напрям хімія:
спеціальність Природничого коледжу: аналітичний контроль якості хімічних сполук – профільний предмет: хімія або біологія (за вибором абітурієнта); українська мова та література;
на напрям електронні пристрої та системи:
спеціальність Природничого коледжу: конструювання, виробництво і технічне обслуговування виробів електронної техніки – профільний предмет: фізика або математика (за вибором абітурієнта); українська мова та література;
на напрям комп’ютерні науки:
спеціальність Природничого коледжу: обслуговування програмних систем і комплексів – профільний предмет: фізика або математика (за вибором абітурієнта); українська мова та література.
Програми творчих конкурсів розробляє Приймальна комісія Університету і затверджує Міністерство освіти і науки України.
Вступні випробування у формі тестування вступників з числа категорій осіб, перерахованих у п.6 (абзац 2) Правил прийому, на перший курс проводяться згідно з розкладом на відповідні напрями і проходитимуть: для абітурієнтів факультетів та коледжів Університету з 30 липня 2009 року в Головному корпусі Університету за адресою м. Львів, вул. Університетська, 1.
Кожне вступне випробування, творчий конкурс оцінюється за 100-бальною шкалою (за шкалою оцінювання від 100 до 200 балів). Особи, які набрали на вступному випробуванні та творчому конкурсі менше 124 балів, до участі в конкурсі на зарахування не допускаються.
9. За умови подання сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти з предметів, які відповідають переліку вступних випробувань для відповідних напрямів (спеціальностей), зараховуються до Університету на перший курс для навчання за освітньо-професійними програмами молодших спеціалістів, бакалаврів без вступних випробувань після подачі документів до Університету у визначені цими Правилами терміни:
1) учасники міжнародних олімпіад за умови, якщо вони вступають на напрями підготовки (спеціальності), для яких профільним є предмет, зазначений у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти, з якого вони були учасниками олімпіад;
2) призери (особи, нагороджені дипломами І-ІІІ ступенів) ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін та ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України за умови, якщо вони вступають на напрями підготовки (спеціальності), для яких профільним є предмет, з якого вони є призерами олімпіад.
Якщо число поданих заяв від учасників міжнародних олімпіад, призерів ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, конкурсів фахової майстерності та ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України на певний напрям підготовки (спеціальність) перевищує 50% від обсягу державного замовлення, доведеного вищому навчальному закладу на цей напрям підготовки (спеціальність), зарахування проводиться за сумою балів сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти.
Дія пунктів 9.1, 9.2 поширюється тільки на тих учасників (призерів) олі