Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Україна очима студентів факультету іноземних мов

9 жовтня відбувся святковий вечір з нагоди Дня Львівського національного університету імені Івана Франка “Нема без кореня рослини, а нас – людей – без Батьківщини”. Ініціатори та організатори заходу – студенти факультету іноземних мов.
“Моя Україна! Неповторна і мудра, щедра на душевні зізнання і відкриття, відверто крихка й запечалена в одкровенні. Лише тут сміються й плачуть солов’ї і б’ють піснями в груди, лише тут тремтять зірки на небокраї, лише тут весна рукою ніжно гладить барвінок спраглих мрій і сонячних свічад хвилястий клекіт”, – такими словами розпочинала вечір заступник декана з виховної роботи факультету іноземних мов Ганна Кость.
Захід був цікавим і неординарним за своїм змістовим наповненням. Варто зазначити, що факультет іноземних мов завжди уміє здивувати та зацікавити публіку своїми урочистими дійствами. Зринає в пам’яті, зокрема, святковий концерт, приурочений Дню Матері.
Як часто у повсякденній суєті кожен з нас замислюється над тим, чим для нас є Батьківщина? Або що розуміє під своєю Батьківщиною громадянин іншої держави, наприклад, Німеччини чи Сербії? Ідея вечора полягала в тому, щоб донести до кожної молодої людини розуміння того, що, як рослина росте і повноцінно розвивається лише завдяки своєму корінню, так само і людина відчуватиме себе і повноцінно житиме лише тоді, коли усвідомить себе частиною рідної землі.
Студенти першого та другого курсів факультету зуміли по-своєму спробувати знайти відповіді на ці запитання. Для них, молодих і амбітних, Батьківщина – в українських пісні та поезії, у вишиванці та щирій доброті. Тому на концерті звучали незабутні пісні талановитого Володимира Івасюка у виконанні бандуристок Марти Супрун (студентка ІІ курсу факультету іноземних мов) та Марічки Федевич (студентка І курсу історичного факультету). Студенти декламували поезії та уривки з відомих поетичних творів англійською, іспанською, французькою, німецькою мовами. Запальне і романтичне танго у виконанні Тетяни Демчук (студентка І курсу факультету іноземних мов) та Дмитра Цезарука (студент І курсу Львівської національної академії ветеринарної медицини імені С. З. Гжицького) покликало глядачів у чарівний, таємничий і захопливий танцювальний латиноамериканський світ. “Лореляй” Г. Гейне і “Так ніхто не кохав” В. Сюсюри, сербська народна пісня, яку заспівала переможниця минулорічного фестивалю “Таланти Франкового університету”, студентка п’ятого курсу іноземних мов Ірина Бігун та інші цікаві концертні номери представили багатоманітну світову культурну палітру, якою пишається кожний народ. Таким чином Шевченкове “Чужого научайтесь, і свого не цурайтесь!” стало основним лейт­мотивом святкового дійства.
Завершальним акор­дом свята стала пісня “Пісня буде поміж нас”, яку майстерно виконали студенти Мар’яна Олексієнко (факультет іноземних мов) та Володимир Штайн (геологічний факультет) під супровід власної гри на гітарах.
Закриваючи святковий вечір, декан факультету іноземних мов Володимир Сулим подякував студентам за подаровану радість від заходу, який засвідчив, що сьогодні з’являється молоде сучасне покоління українців, яке гідно представлятиме нашу державу у світі. “Ми разом з вами сьогодні справді відчули велич духу Львівського національного університету імені Івана Франка. Ми завжди мимоволі схиляємо свої голови перед пам’яттю про ті покоління, які навчалися в Університеті і прославляли його”, – наголосив він.

Оксана Гоцур
Фото Олександра Лавриновича