Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Щедрий ужинок видавців

Доробок поліграфістів Видавничого центру Франкового університету щоразу поповнюється новими книжками. У цій публікації ми ознайомимо Вас, шановні прихильники друкованого слова, з виданнями, що недавно побачили світ завдяки університетським науковцям і колективу Видавничого центру, який у листопаді відзначить своє десятиріччя. Деякі з книжок уже є на полицях нової книгарні, що у 118-й кімнаті головного корпусу нашого Університету.

У пошуку рівноваги

Автор – Михайло Присяжний
Присяжний М. П. У пошуку рівноваги. – Львів: ПАІС, 2008. – 256 с.
Відповідальний за випуск – Руслан Водолазський. Літературний редактор – Оксана Панчишин. Комп’ютерне верстання – Світлана Костенко. Дизайн обкладинки – Світлана Костенко.
Уміщено нариси, статті, інтерв’ю, рецензії, публікації інших жанрів, які належать перу одного автора. Упродовж певного періоду він спостерігав за людьми і життям, досліджував новітні явища і події, прагнув заглянути у минувшину, у ближчу і дальшу перспективи. Інколи це йому вдавалося, інколи – ні. Є люди, події і факти. Вони – у цьому виданні.
Для студентів, які здобувають журналістський фах, а також для широкого кола читачів.

Правова охорона ґрунтів в Україні

Автор – Наталія Гавриш
Гавриш Н. С. Правова охорона ґрунтів в Україні. – Одеса, 2008. – 228 с.
Редактор – Анна Габрук. Технічний редактор – Світлана Сеник. Обкладинка – Василь Роган.
Розглянуто проблеми визначення ґрунтів як об’єкта правової охорони, законодавчу регламентацію видів юридичної відповідальності (кримінальної, адміністративної, цивільної, матеріальної) за псування ґрунтів, і на цій підставі запропоновано правові заходи щодо поліпшення їхнього екологічного стану. Монографія може бути корисною у викладанні навчальних дисциплін “Аграрне право України”, “Земельне право України”, “Екологічне право України” та спецкурсу “Правова охорона ґрунтів України” для студентів правознавчої спеціальності, а також студентів аграрних і природничих спеціальностей. Становитиме інтерес для працівників науково-дослідних установ, а також широкого кола читачів, які цікавляться проблемами використання земельних ресурсів та охорони ґрунтів.

Особистісна зрілість: Модель. Опитувальник. Тренінг

Автор – Олена Штепа
Штепа О. С. Особистісна зрілість: Модель. Опитувальник. Тренінг. Монографія. – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2008. – 232 с.
Редактор – Анна Габрук. Технічний редактор – Світлана Сеник. Комп’ютерний дизайн та верстання – Любов Семенович. Коректор – Віталія Станкевич-Іванова.
Проаналізовано феномен особистісної зрілості з погляду гуманістичної психології. Теоретичний огляд проблеми містить аналіз динамічної структури особистісної зрілості та механізмів, що її детермінують. Розглянуто особливості формування, а також крос-культурні й гендерні аспекти вияву особистісної зрілості. Подано докладний опис рис особистісної зрілості. Уміщено авторські опитувальник та тренінг особистісної зрілості.
Для студентів та викладачів вищих навчальних закладів, які досліджують проблеми соціальної психології особистості та вікової психології, а також для психологів-практиків.

Наближені методи розв’язування крайових задач для диференціальних рівнянь з частинними похідними та інтегральних рівнянь

Автор – Григорій Цегелик
Цегелик Г. Г. Наближені методи розв’язування крайових задач для диференціальних рівнянь з частинними похідними та інтегральних рівнянь: Навчальний посібник. – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2008. – 140 с.
Редактор – Мирослава Мартиняк. Технічний редактор – Світлана Сеник. Комп’ютерне верстання – Любов Семенович. Обкладинка – Василь Роган.
Розглянуто найважливіші наближені методи (чисельні та аналітичні) розв’язування крайових задач для лінійних диференціальних рівнянь другого порядку з частинними похідними (методи сіток, прямих, варіаційні методи, методи найменших квадратів, моментів та Гальоркіна) та інтегральних рівнянь Фредгольма другого роду (методи послідовних наближень, механічних квадратур, заміни ядра на вироджене, моментів, найменших квадратів).
Для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за напрямами “прикладна математика”, “математика”, “механіка”, “інформатика”, “системний аналіз”, “комп’ютерні науки”.

Антологія сучасної хорватської поезії: Коли літери переселяються на твоє обличчя

Упорядники – Сильвестр Врлич, Наташа Веінович
Антологія сучасної хорватської поезії: Коли літери переселяються на твоє обличчя / Упорядники: Врлич С., Веінович Н. – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2008. – 152 с.
Випусковий редактор – Руслан Водолазський. Літературний редактор – Галина Крук. Технічний редактор – Світлана Сеник. Коректор – Оксана Панчишин. Верстання та макетування – Світлана Костенко. Художнє оформлення обкладинки – Світлана Костенко.
Антологія сучасної хорватської поезії – добірка репрезентативних творів хорватських письменників молодшої генерації – ознайомлює з основними тенденціями в розвитку поетичних жанрів цієї літератури кінця ХХ – початку ХХІ ст.
Двомовне видання призначено передовсім для студентів-хорватистів, славістів, усіх, хто цікавиться практикою перекладу.

Порівняльне літературознавство

Автори – Василь Будний, Микола Ільницький
Будний В., Ільницький М. Порівняльне літературознавство: Підручник. – К.: Видавничий дім “Києво-Могилянська академія”, 2008. – 430 с.
Редактор – І. Ярошенко. Художнє оформлення – Н. Михайличенко. Технічний редактор – Т. Новікова. Комп’ютерне верстання – М. Черноморд. Коректор – О. Степаненко.
У книжці, що вже пройшла апробацію як навчальний посібник, висвітлено теоретичні та методологічні питання порівняльного літературознавства – курсу, який слухають студенти-бакалаври і маґістри гуманітарних факультетів. У підручнику охоплено широкий діапазон понять, концепцій і методик класичної та сучасної компаративістики, які дають філологові надійні інструменти для поглибленого пізнання національного письменства в міжлітературних і міжкультурних контекстах крізь призму генетичних, контактних, типологічних, інтертекстуальних підходів, постколоніальних та імагологічних студій.
Для студентів гуманітарних факультетів, а також для аспірантів і викладачів, учителів-словесників і всіх шанувальників художнього слова.

Поновлювані джерела енергії

Автор – Марія Сиротюк
Сиротюк М. І. Поновлювані джерела енергії: Навчальний посібник / За ред. С. І. Кукурудзи – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2008. – 248 с.
Редактор – Людмила Макітринська. Технічний редактор – Світлана Сеник. Коректор – Віталія Станкевич-Іванова. Комп’ютерне верстання – Наталія Буряк.
Викладено теоретичні основи знань про поновлювані джерела енергії, явища перетворення енергії в геосистемах, роль енергії у геосферних процесах, властивості геосферної енергії та розкрито практичні аспекти поновлюваної енергетики. Розглянуто географічні аспекти освоєння і раціонального використання поновлюваних енергетичних ресурсів окремих територій у взаємозв’язку з природоресурсним потенціалом. Проаналізовано еколого-географічні проблеми практичного використання поновлюваних джерел енергії та шляхи їхнього вирішення. Зроблено огляд українського законодавства щодо використання поновлюваних джерел енергії.
Посібник рекомендовано студентам факультетів, на яких готують фахівців географічних, природоохоронних, сільськогосподарських, енергетичних та інших природничих спеціальностей.

Оптична спектрофотометрія в біомедичних дослідженнях

Автор – Олег Бордун
Бордун О. М. Оптична спектрофотометрія в біомедичних дослідженнях: Навчальний посібник. – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2008. – 272 с.
Редактор – Анна Габрук. Комп’ютерний набір – Ігор Кухарський, Олег Бордун. Технічний редактор – Світлана Сеник. Комп’ютерне верстання – Любов Семенович. Коректор – Мар’яна Мних.
Розглянуто основні закономірності взаємодії світла з речовиною, фізичні основи фотобіологічних процесів, прикладні аспекти оптичної спектроскопії у біомедичній діагностиці, терапії і хірургії, оптичні методи у біомедичній діагностиці.
Посібник рекомендовано для студентів 3-5-х курсів фізичних, технічних, біологічних та інших спеціальностей, де вивчають інструментальні методи. Може бути корисним для інженерів і науковців, що досліджують питання оптико-спектрального контролю, біофізики, фотобіології, розроблення і використання медичної апаратури.

Підготував
Богдан Копанський