Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Пам’ятник Президентові ЗУНР

З нагоди 90-річчя утворення Західноукраїнської Народної Республіки в Буську відбулося відкриття пам’ятника Президенту ЗУНР Євгену Петрушевичу. Участь в урочистостях взяла делегація Львівського національного університету імені Івана Франка.

Подією загальноукраїнського значення можна назвати відкриття й освячення першого листопада пам’ятника відомому громадсько-політичному діячеві, президентові ЗУНР Євгену Петрушевичу в його рідному місті Буську. До слова, 145-річчя від дня народження Євгена Петрушевича надбужанська громада святкувала у червні цього року. Пам’ятник встановили на території Буської гімназії імені Євгена Петрушевича при Львівському національному університеті імені Івана Франка.
Участь у відкритті взяли міністр освіти і науки України Іван Вакарчук, перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації  Валерій П’ятак, заступник голови Львівської обласної ради Микола Горинь, племінник Євгена Петрушевича, завідувач кафедри урології Львівського медичного університету імені Данила Галицького Юрій Борис, численна делегація Львівського національного університету імені Івана Франка, яку очолила проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Звенислава Мамчур, представники місцевої влади.
“90-річчя ЗУНР ми гідно вшановуємо відкриттям пам’ятника великому українцю, лідеру визвольної війни, президентові Західноукраїнської Народної Республіки Євгену Петрушевичу, що є великим святом для цілої України”, – зазначив у привітанні Іван Вакарчук.
Виступаючи на урочистостях, міністр освіти і науки України Іван Вакарчук закликав творити історію та виховувати молоде покоління на заповітах Свободи, Правди, Чину в ім’я майбутнього України: “1 листопада – дата знаменна, і не лише самим фактом проголошення Української держави у вирі політичної та військової боротьби ХХ століття. Листопадовий чин став яскравим свідченням рішучості українців у боротьбі за реалізацію свого головного національного ідеалу – створення Незалежної Української Соборної Держави. Незважаючи на несприятливі зовнішньополітичні обставини, українці змогли створити свою державу та розпочати її динамічну розбудову, засвідчивши таким чином перед усім світом справедливість державотворчих прагнень української нації”.
Іван Вакарчук відвідав також Буську гімназію імені Євгена Петрушевича при Львівському національному університеті імені Івана Франка.
Варто зазначити, що під час урочистого зібрання були присутні різні покоління – і поважні свідки далеких буремних подій боротьби за незалежність України, і ті, хто лише з підручників ознайомлюється з історією рідного краю. Проте в кожного, хто був присутнім у Буську під час відкриття пам’ятника Євгену Петрушевичу, залишилася в серці добра згадка та патріотичні почуття про відважного земляка й талановитого лідера національно-визвольного руху за незалежну Україну першої половини XX століття.
“Для людини, яка була видатним громадським і державним діячем, найкращою пам’яттю є спорудження пам’ятника в рідному місті”, – наголосив Іван Вакарчук.
До пам’ятника поклали квіти від Президента України Віктора Ющенка, міністра освіти і науки України Івана Вакарчука, Львівського національного університету імені Івана Франка, обласної, районної і міської влади. Пролунали постріли почесної варти військовослужбовців.

Олександр Лавринович