Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

День німецької мови в Україні

1 жовтня 2008 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка святкували День німецької мови в Україні. Ініціатор свята – Асоціація українських германістів (АУГ), разом із факультетом іноземних мов нашого Університету, кафедрою німецької філології і кафедрою міжкультурної комунікації та перекладу, за сприяння Ґете-інституту в Україні, Українсько-австрійського бюро кооперації в науці, освіті та культурі, Центрального відомства у справах шкільної освіти за кордоном (ФРН). Приводом для святкувань стала низка подій, що припали на цей час: Тижні німецької культури в Україні, наближення Дня німецької єдності, національного свята Австрійської Республіки і, звісно, дні Львівського університету.
Центром проведення Дня німецької мови в Україні Асоціація обрала стіни Франкового університету, де вона завжди знаходить підтримку і з боку керівництва, і безпосередньо “за місцем прописки” – на факультеті іноземних мов. АУГ має свої осередки у всіх обласних центрах України і в Криму, тому не дивно, що свято підтримали в багатьох куточках України, особливо в Донецькій, Луганській областях, у школах Харкова, Києва та ін.
Метою Дня німецької мови було, передусім, надати нових імпульсів розвиткові німецької мови в Україні, а також висловити своє занепокоєння щодо ситуації з німецькою мовою. Адже не таємниця, що мова, якій ми – викладачі і вчителі німецької мови – добровільно віддали частину нашого життя, яку плекаємо і пропагуємо, якої навчили тисячі учнів, студентів, слухачів курсів в Україні, поступово втрачає свої раніше міцні позиції і в європейських інституціях, і на батьківщині, і – як наслідок – в Україні.

Робоча атмосфера круглого столу “Німецька мова в Україні: перспективи розвитку”

У рамках Дня німецької мови відбувся круглий стіл “Німецька мова в Україні: перспективи розвитку”, у якому взяли участь відомі германісти і вчителі німецької мови (В. Сулим, Н. Петращук, Х. Назаркевич та ін.), представники Ґете-інституту в Україні (А. Даніельс), Українсько-австрійського бюро кооперації в науці, освіті та культурі (Г. Кайнцбауер), Центрального відомства ФРН у справах шкільної освіти за кордоном (М. Евердінґ), Німецької служби академічних обмінів (К. Бруннер), директори шкіл із поглибленим вивченням німецької та англійської мов, методисти області й Львова (Я. Скоропад, І. Савчук, О. Дяків). Декан факультету іноземних мов, головний редактор журналу АУГ “Deutsch als Fremdsprache in der Ukraine” В. Сулим, який керував роботою круглого столу, наголосив на потребі в таких зустрічах, тому що обмін думками серед фахівців допомагає швидко вирішувати наболілі проблеми. Зокрема, йшлося про питання підвищення якості викладання німецької мови, її популяризації серед учнів та їхніх батьків, підготовки до незалежного тестування з німецької мови.
На завершення круглого столу секретар АУГ Т. Мідяна презентувала календар на 2009 рік “Чому я вивчаю німецьку мову?”, який Асоціація видала за результатами конкурсу на найкращий малюнок. Кількість учасників конкурсу перевершила наші сподівання. Стільки фантазії і стільки зацікавлення щодо німецької мови ми не очікували. Свої малюнки, плакати, колажі надіслали молоді люди з усіх куточків України – з Донецька і Тернополя, Києва і Севастополя, Львова і Сімферополя, Сум і Харкова та багатьох інших міст. Загалом надійшло понад 300 робіт, з яких вибрали найкращі – надзвичайно креативні й обнадійливі малюнки, які пропонують кольорову палітру відповідей на запитання, чому сьогодні слід вивчати німецьку мову.
Ще до початку круглого столу студенти німецької філології агітували своїх колег із інших факультетів за вивчення німецької мови, дарували ручки, інформаційні матеріали і розповідали про те, чому слід вивчати німецьку мову, а дитячі малюнки на стендах слугували підсиленням аргументації.
Під час перерви гостей і учасників круглого столу частували солодощами німецької та австрійської кухні, які студенти приготували за автентичними рецептами. По обіді відбулася презентація фільму “Вчимо німецьку!”, що його на замовлення АУГ за сприяння факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка зняв журналіст Андрій Вовк. Вистава студентського театру “4 веселі сценки” та перегляд німецьких і австрійських фільмів завершили День німецької мови в Україні. Хочеться вірити, що після нього в німецької мови в Україні стало більше друзів.

Алла Паславська,
президент Асоціації
українських германістів