Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

VIII Тиждень італійської мови “L’italiano in piazza” у Львові

З 19 по 28 жовтня 2008 року в Україні, а саме у Києві, Львові, Маріуполі та Одесі, проходив VІІІ Тиждень італійської мови “L’italiano in piazza” (“Італійська мова на площі”). Подія відбувалася під патронатом президента Італійської Республіки. Цей щорічний захід започаткувало 2001 р. Міністерство закордонних справ Італії, і вже вісім років поспіль воно одночасно відбувається у понад ста країнах світу.
Організатори проведення Тижня у Львові – Центр італійської мови і культури ЛНУ ім. Івана Франка разом з Українським католицьким університетом і Львівською національною музичною академією ім. М. Лисенка.
Чому темою обрали саме площі? В Італії площі мають символічне значення і здавен слугували синонімом життя: у всіх містах країни – від найменших до найбільших – саме площа, la piazza, може перетворюватися і на театральну сцену, і на торговельний майданчик, ресторан чи арт-галерею просто неба, бути місцем проведення політичних акцій та мітингів. Це точка перетину різних видів мистецтв – архітектури, літератури, живопису.
Усі, хто долучився до участі в заходах Тижня, мав нагоду здійснити віртуальну подорож Італією, пізнати лінгвістичну і культурну історію площ не лише як пам’яток архітектури, а й як місця щоденного життя. Фактором, що об’єднував усі акції Тижня, є італійська мова – мова спілкування, традиції якого зародилися на форумах ще за часів Давнього Риму.
Програма VІІІ Тижня італійської мови у Львові передбачала різноманітні заходи: конференції, зустрічі, відео- та фотовиставки “Italia in piazza”, показ фільмів італійських режисерів, екскурсію.
У рамках Тижня студенти Університету брали участь у письмовому конкурсі, що його організувало МЗС Італії. Преміювання переможців конкурсу (Данило Яриш, ф-т іноземних мов; Віра Півнова, ф-т іноземних мов; Олександра Мухіна, ф-т іноземних мов; Галина Рудковська, ф-т міжнародних відносин; Сніжана Кошлата, ф-т міжнародних відносин; Марта Милян, ф-т міжнародних відносин) відбулося під час конференції, яка розпочала Тиждень італійської мови.
Естетичну насолоду всім, хто любить класичну музику, дав концерт за участю талановитих студентів Музичної академії ім. М. Лисенка, у виконанні яких прозвучали твори італійських композиторів.
Цікавими та пізнавальними були лекції, що їх для студентів і викладачів Університету прочитав відомий італійський лінгвіст професор Марчелло Сільвестріні (Università per Stranieri di Perugia).
Організатори Тижня італійської мови у Львові висловлюють глибоку вдячність доцентові історичного факультету Андрію Михайловичу Козицькому за чудову екскурсію “Слідами італійців у Львові”, що дала нагоду ознайомитися з цікавими фактами, які поєднують в історії двох народів – українців та італійців.
Екскурсія була завершальною акцією цьогорічного Тижня італійської мови у Львові. Проте, як зазначила завідувач Центру італійської мови і культури нашого Університету Олена Горячук, “можливості до пізнання однієї з найдивовижніших європейських культур, якою є культура Італії, залишаються відкритими для всіх, хто прагне інтелектуального і духовного збагачення”.

Власна інформація