Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Українсько-чеська співпраця

Під час святкування днів Чеської Республіки у Львові відбулося підписання двох угод про співпрацю між правничими факультетами Львівського національного університету імені Івана Франка і Західночеського університету із міста Пльзень (Чеська Республіка) і між юридичним факультетом нашого Університету та Інститутом держави і права Академії наук Чеської Республіки.

Урочиста зустріч відбувалася у Дзеркальній залі Франкового університету. Чеську сторону представляли Надзвичайний і Повноважний Посол ЧР в Україні Ярослав Башта, депутат чеського парламенту Томаш Улєгла, Генеральний консул ЧР у Львові Ладіслав Градул, декан юридичного факультету Західночеського університету із міста Пльзень, директор Інституту держави і права Академії наук Чеської Республіки Ярослав Захаріяш, голова сенату юридичного факультету Західночеського університету Даніель Телеськи та інші поважні гості.
Відкриваючи зустріч, декан юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Андрій Бойко наголосив на важливості цієї події в налагодженні міжуніверситетських наукових контактів і висловив упевненість, що започаткування спів­праці між юридичними факультетами матиме гарне та конструктивне продовження.
Із вітальним словом від імені всієї університетської громади виступив в. о. ректора Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Височанський. Зокрема, Василь Степанович зазначив, що в нашому Університеті стало традицією вивчати чеську мову, уже впродовж багатьох років на кафедрі слов’янської філології філологічного факультету готують фахівців за спеціальністю “Чеська мова та література”. Крім того, на факультеті міжнародних відносин студенти вивчають чеську мову як другу іноземну, а на інших – факультативно.
До слова, Львівський національний університет імені Івана Франка постійно співпрацює із 60 вищими навчальними закладами з різних континентів світу.
Щороку приблизно 900 осіб (студенти, аспіранти і викладачі) виїжджають у межах програм і обмінів – на навчання, стажування, конференції тощо. Зокрема, до ЧР – близько 50.
“Підписання угоди розширить зв’язки з університетами Чеської Республіки і нашим Університетом”, – підкреслив в. о. ректора Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Височанський.
Посол ЧР порівняв подію підписання угод між українським і чеським університетами із співпрацею між ЄС і Україною. “Чехія вже пройшла процес уніфікації права із ЄС”, – наголосив пан посол. Він коротко розповів про розвиток вищої освіти в Чехії. Зазначив, що правничий факультет Західноєвропейського університету із міста Пльзень є конкурентом Карлового університету в Празі. Побажав успіху у співпраці між університетами та успіху у співпраці між ЄС і Україною.
На завершення зустрічі в. о. ректора Василь Височанський від імені Вченої ради Університету вручив Надзвичайному і Повноважному Послу ЧР Ярославу Башті пам’ятну ювілейну медаль, що її виготовлено на честь 150-річчя від дня народження Івана Франка, якою нагороджують відомих учених, державних діячів і послів іноземних держав.

Момент підписання угод між деканами правничих факультетів Львівського національного університету імені Івана Франка та Західночеського університету із міста Пльзень (Чеська Республіка)
В. о. ректора Василь Височанський вручає Надзвичайному і Повноважному Послу ЧР Ярославу Башті (університетську) пам’ятну ювілейну медаль, що її виготовлено на честь 150‑річчя від дня народження Івана Франка

Олександр Лавринович